Advocaat Ivan Leko reageert: "Veljkovic is leugenaar, hij ontkent het licht van de zon"

  Ivan Leko was in België coach bij OHL, STVV, Club Brugge en Antwerp.

  Het laatste is nog niet gezegd over de "biecht" van Dejan Veljkovic in Pano. Zo reageert Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Ivan Leko, verbolgen op de uitlatingen van Veljkovic. "Ik zal met bewijzen komen die de geloofwaardigheid van mijnheer Veljkovic zullen ondergraven."

  In een reportage van Pano heeft Dejan Veljkovic zijn boekje opengedaan over Operatie Zero, het voetbalschandaal. Een van de mensen die zwart geld ontvangen zouden hebben via Veljkovic is Ivan Leko, ex-coach van OHL, STVV, Club Brugge en Antwerp.

   

  De raadsman van Leko, Walter Van Steenbrugge, reageert verbolgen over de verklaringen van Veljkovic en schuwt daarbij de grote uitspraken niet. Hij noemt de voormalige voetbalmakelaar "een leugenaar". 

   

  "Ik zal het proces hier niet voeren", reageerde hij in De Ochtend op Radio 1. "Maar ik zal nog met een aantal bewijzen komen die de geloofwaardigheid van mijnheer Veljkovic zullen ondergraven."

   

  De geloofwaardigheid van Veljkovic is zowel voor het onderzoek als voor Veljkovic cruciaal. Als blijkt dat Veljkovic heeft gelogen tegen de speurders, dan kan zijn deal als spijtoptant vervallen.

  De leugen wordt het makkelijkste geloofd als die vermengd zit tussen waarheden. 

  Walter Van Steenbrugge

  "Ik denk dat de mensen die een deal hebben gesloten, en dus zeker moeten zijn dat wat Veljkovic zegt geloofwaardig is, een slechte nacht hebben gehad."


  Van Steenbrugge heeft een duidelijke mening over die geloofwaardigheid. "De leugen wordt het makkelijkste geloofd als die vermengd zit tussen waarheden. Het is ongetwijfeld zo dat hij veel waarheden verteld heeft, maar hij kiest zijn prooien."


  Wat zijn dan die leugens van Veljkovic volgens Van Steenbrugge? "Rond de transfer van Ivan Tomecak (van KV Mechelen naar Club Brugge, red) dist hij verzinsels op. Leko zou 100.000 euro opstrijken na die transfer, maar hij zou het niet gekregen hebben omdat het schandaal was losgebarsten."


  "Maar die transfer was 10 maanden eerder al afgerond. Leko zou in die periode nooit een sms gestuurd hebben om die zogezegde commissie op te strijken? Dat is te gek voor woorden." 

   

  Wellicht haalt Van Steenbrugge hier 2 transfers door elkaar, want het zou op de transfer van Mats Rits geweest zijn dat Leko 100.000 euro zou verdienen. Die transfer werd eind mei 2018 beklonken, op 10 oktober van dat jaar barstte Operatie Zero los.

  "Leko ontkent in alle toonaarden dat hij een euro in het zwart heeft gekregen"

  "Zo ben ik ook geschrokken over de uitlatingen van Veljkovic over het matchfixingschandaal rond KV Mechelen - Waasland-Beveren. Hij ontkent zowat elke rol die hij gespeeld is, terwijl hij volgens mijn informatie de grote spil was."

   

  "Op een bepaald moment gaat hij dan ontkennen dat er codetaal gebruikt is... Hij ontkent het licht van de zon en dan moet alles wat hij gezegd heeft als geloofwaardig worden opgevat?"

   

  Ivan Leko was een van de mensen die bij Operatie Zero werden aangehouden. "Ik wil benadrukken dat mijn cliënt meteen in vrijheid is gesteld."

   

  "Wij zijn maar 2 keer verhoord geweest en nooit over wat Veljkovic heeft verkondigd in de Pano-reportage.  Zo zijn we ook nooit verhoord geweest over de zaak rond de transfer van Steven De Petter."

   

  Volgens Veljkovic zou Leko als coach van OHL een deel in het zwart betaald zijn. "Mijn cliënt ontkent dat hij ooit een euro in het zwart heeft gekregen. Dat ontkent hij in alle toonaarden."

  "We sturen een ingebrekestelling uit naar Veljkovic"

  En dus zal Van Steenbrugge stappen ondernemen. "Wat die man in het openbaar verkoopt is schadelijk voor een internationaal gereputeerde trainer zoals Ivan Leko. Mijn client is bijzonder verbolgen."

   

  Leko was tussen 2014 en 2020 coach van onder meer OHL, STVV, Club Brugge en Antwerp en is nu aan de slag in China, bij Shanghai SIPG. "Je zal maar een nieuw contract moeten ondertekenen als trainer, daar staan altijd 'good conduct' clausules in."

   

  "Zijn reputatie is besmeurd en daar zal ik toch iets aan proberen te doen. Dit is bijzonder erg voor mijn client, de schade is heel groot door deze onzin. We gaan meteen een ingebrekestelling via de gerechtsdeurwaarder uitsturen naar Veljkovic."

  Bekijk de integrale Pano-uitzending op VRT NU: