Ga naar de inhoud

Jasper Stuyven: "Die "net niet" had ik graag omgeruild voor nog iets meer"

 di 14 december 2021 20:22

Milaan-Sanremo-winnaar Jasper Stuyven blikte op de persdag van zijn team terug op 2021.  "Het voorbije seizoen zag je zeker de beste Jasper Stuyven ooit aan het werk, maar 100 procent tevreden ben ik niet", zegt de Belgische kopman van Trek-Segafredo, die ook zijn doelen voor 2022 blootlegde.

Met winst in Milaan-Sanremo stak Jasper Stuyven afgelopen jaar een eerste Monument op zak. "Dan kan je zeker niet ontevreden zijn over je seizoen", zegt Stuyven vanuit Spanje.

"Het voorbije seizoen zag je zeker de beste Jasper Stuyven ooit aan het werk, maar 100 procent tevreden ben ik niet. Daarvoor had ik een paar ereplaatsen willen omzetten naar een podiumplaats of winst. Een 3e plek in de Ronde bijvoorbeeld die nu naar Greg (Van Avermaet) ging of een ritzege in de Tour of het podium op het WK."

 

"Die "net niet" had ik graag omgeruild voor nog iets meer. Nu goed, dat is logisch, een sportman is altijd ambitieus."

 

Winst in Milaan-Sanremo gaf Stuyven wel rust. "Rust in de klassiekers die erna kwamen", legt hij uit. "Ik kon na die zege mijn verdere doelen in alle rust voorbereiden, zonder stress of druk."

Het lijstje van renners die in het voorjaar een klassieker willen winnen is lang. Ik ben blij dat ik de voorbije 2 jaar telkens een wedstrijd won.

Jasper Stuyven

"Of die stress er dan nu in 2022 wel is? Ik heb toch al dat Monument binnen", lacht hij. "Natuurlijk besef ik dat je opnieuw vanaf nul begint, maar die overwinning staat wel voor altijd op mijn erelijst."

 

"Als je het lijstje afgaat van alle renners die in het voorjaar een klassieker willen, moeten of kunnen winnen, dan is dat lijstje heel lang. Dan moet je ook nog eens Wout (van Aert) en Mathieu (van der Poel) erbij rekenen. Niet iedereen kan winnen."

 

"Dus ik ben al heel blij dat ik in 2020 (de Omloop) en 2021 een WorldTour-wedstrijd heb gewonnen."

 

"Maar is dat een zekerheid dat ik in 2022 opnieuw een koers in de WorldTour zal winnen? Neen, maar natuurlijk ben ik ambitieus en ga ik ervoor. Misschien lukt het wel, misschien ook niet, misschien win ik er wel meer dan één."

 

"Hoe dan ook wil ik meespelen in de klassiekers. Ik ben enorm gedreven en gemotiveerd voor 2022."   

Van hoogtestage naar de Omloop, geen Amstel

Stuyven heeft al zijn programma uitgetekend voor volgend seizoen. "Ik hervat de competitie in de Omloop na een hoogtestage. Dat recept is me bevallen het voorbije seizoen en passen we nu opnieuw toe komend seizoen. Ik rijd dus geen wedstrijden voor de Omloop."   

 

"Na de Omloop volgt Kuurne-Brussel-Kuurne, Parijs-Nice, Milaan-Sanremo en de kasseiklassiekers."

 

Stuyven neemt er de Amstel Gold Race (die in 2022 uitzonderlijk voor Parijs-Roubaix valt) niet bij. "Dat past niet in mijn voorbereiding. Ik ben van mening dat ik liever goed recupereer na de Ronde van Vlaanderen en daarna wil ik dan rustig mijn trainingen afwerken die perfect zijn met het oog op de Hel."   

 

Stuyven zal ook in 2022 de Tour rijden waar hij blijft jagen op een ritzege. "Maar dat wordt geen obsessie", zegt hij nog. "Ik was er al een paar keer dichtbij. Ik blijf er naar streven en hopelijk lukt het ooit."