Hoe Xavi in de Qatarese woestijn minutieus zijn weg naar Barcelona plande

  Wijst Xavi Barcelona binnenkort de weg?

  Ging Xavi zes jaar geleden louter zijn bankrekening spijzen in Qatar? Neen, de clublegende van Barcelona zag in de oliestaat het beloofde land om zijn trainerscarrière op te starten. Die ervaring blijkt vandaag van onschatbare waarde nu hij op het punt staat om zijn ultieme droom te vervullen.

  Xavi laat zijn vista weer botvieren.

   

  Als speler werd de gracieuze middenvelder geroemd om zijn tactisch vernuft, maar ook als trainer én als mens teert hij op dat strategisch vermogen. Zo timmerde de meester-tacticus jarenlang aan een nauwgezet stappenplan om terug te keren naar "zijn" Barcelona. 

   

  Hoe brengt zijn spelletje stratego in de Qatarese woestijn hem straks waarschijnlijk een job als hoofdcoach bij Barcelona op?

  Zou Xavi Barcelona terug naar een nieuwe glorietijd kunnen gidsen?

  Geduld is een schone deugd

  Na zijn vertrek bij Barcelona proefde hij nog 4 jaar als speler van het Qatarese voetbal. Eenmaal verzadigd als veldvoetballer, lanceerde Xavi de volgende fase van zijn plan. In 2018 kondigde hij aan dat hij zijn voetbalshirt voor een trainerskostuum zou ruilen.

  Ik ben nog niet klaar om trainer van Barcelona te worden.

  Xavi Hernandez (2018)

  Niet veel later trok "zijn" Barcelona al meteen aan de mouw van het clubicoon. Maar Xavi liet zich nog niet verleiden door dat aantrekkelijke aanbod van de club van zijn hart.

   

  Velen zouden zonder aarzelen gehapt hebben ... Maar Xavi bleef trouw aan zijn uitgekiend plannetje.

   

  De kersverse trainer koos ervoor om - zoals gepland - het roer bij zijn huidige club Al-Sadd over te nemen. "Ik wil eerst als trainer ervaring en metier opdoen in Qatar", verklaarde hij toen. "Ik ben nog niet klaar om trainer te worden van Barcelona. Ik ga hier mijn trainersfilosofie rustig laten ontwikkelen."

  Kapitein Xavi neemt afscheid als speler van Al-Sadd. Niet veel later neemt hij er het roer over als trainer.

  De Xaviaanse Filosofie met een FCB-randje

  Tijdens het potje verstoppertje met zijn voormalige club Barcelona, zat Xavi niet stil in zijn trainersstoel bij Al-Sadd. Hij vormde zich in een mum van tijd om tot strateeg langs de lijn.

   

  Bij Barcelona werd Xavi als speler geïnspireerd door het summum van het internationale trainerskorps. Hij integreerde die invloeden van Guardiola en co, en liet ook zijn Qatarese ploeg volgens de Johan Cruijff-filosofie denken en spelen. 

   

  Het Qatarese tikitakavoetbal was geboren:

  Xavi werd in Qatar ook meteen omgedoopt tot El Profe , de professor. 

   

  Zijn filosofie klinkt inmiddels als muziek in de oren van de socio's van Barcelona. "Mijn ploeg moet geobsedeerd zijn door balbezit. Ik wil een wedstrijd controleren via het meesterschap van de bal. De spelers moesten leren dat de bal geen bom is. Het leer is de heilige graal voor mij."

  Mijn ploeg moet geobsedeerd zijn door balbezit

  Xavi Hernandez

  Hij zette zijn spelers opnieuw achter de lessenaars en schoolde de counterploeg Al-Sadd om tot mini-Barcelona, een aanvallend blok dat teert op combinatievoetbal.

   

  Efficiënt combinatievoetbal, zo blijkt. Het bleef niet bij mooie woorden voor Xavi's Al-Sadd. In twee jaar tijd mocht de ploeg 7 prijzen, waaronder de landstitelbeker, in de lucht steken.

   

  Dompel je verder onder in de tactiek en filosofie van coach Xavi:

  Wat staat Xavi nog in de weg?

  Na het ontslag van Ronald Koeman bij Barcelona eerder deze week, lijkt Xavi eindelijk klaar om zijn meesterplan te finaliseren. De Spaanse media opperen zijn naam in groten getale, maar het blijft voorlopig bij roepen in de woestijn.

   

  Camp Nou is nochtans klaar voor een nieuwe wind, maar het geldbehoevende Barcelona schoot zich met het ontslag van Koeman waarschijnlijk opnieuw in de voet.

   

  Dat Barcelona financieel achterop hinkt, is geen geheim meer. Maar die beroerde situatie bengelt nu ook boven het hoofd van de verhoopte aanstelling van Xavi als nieuwe hoofdcoach. 

   

  De Catalaanse club moet eerst op zoek naar voldoende middelen om Koemans ontslagpremie van 12 miljoen euro te betalen, om dan na te kunnen denken over hoe ze Xavi los kunnen weken uit zijn huidige contract bij Al-Sadd.

   

  Het meesterplan nadert zijn voltooiing.

   

  Alleen: had Xavi er rekening mee gehouden dat hij zónder Messi aan de slag zou moeten gaan?

  Xavi is een van de gezichten voor het WK voetbal van 2022 in Qatar.