Ga naar de inhoud

Evenepoel had "twijfelachtige nacht" na teammeeting: "Gevraagd of ik kans zou krijgen"

 wo 29 september 2021 22:02
Evenepoel reed zich helemaal leeg in dienst van de ploeg, maar "had de benen om zelf te winnen".

Een indrukwekkende Remco Evenepoel reed zich zondag de pleuris in dienst van kopman Wout van Aert op het WK. Uiteindelijk draaide het plan op niets uit. In Extra Time Koers kwam Evenepoel terug op de tactiek van de Belgen: "Ik vroeg nog aan de staf of ik een kans zou krijgen, het antwoord was "neen"."

Bekijk het volledige fragment in Extra Time Koers:

"Ik kende mijn job, ik moest overal meespringen"

Evenepoel reed zondag een berekoers in dienst van de Belgische ploeg. Of de Belg een superdag had, maakte hij in de ja-neevragen aan het begin van de uitzending meteen duidelijk. Op de vraag of hij zelf wereldkampioen had kunnen worden, volgde een duidelijke "ja".

 

Was hij na Alaphilippe de beste man in koers, vroeg Ruben Van Gucht zich af? "Dat is moeilijk te zeggen", volgens Evenepoel. "Ik wist op voorhand mijn job en ik moest gewoon overal meespringen."

 

Die tactiek kon op weinig begrip rekenen aan tafel. "Remco moest de finale rijden, niet op 180 km van de finish meespringen", stelde Dirk De Wolf. "Hij had heel ver kunnen geraken." 

 

Adrie van der Poel stemde in: "Wat Remco deed, was iemand anders zijn taak. Als Remco gespaard was, dan had dat druk weggenomen bij Van Aert en was er meer mogelijk."

"De teammeeting voor het WK was voor mij niet duidelijk"

"Er waren twee kopmannen en ik was knecht, simpel", verduidelijkte Evenepoel de Belgische tactiek. "Het was vrijdagnamiddag teammeeting. Ik vond dat de uitleg naar mij toe wat onduidelijk was, waarna ik een twijfelachtige nacht heb gehad."


"Zaterdag ben ik dan naar Sven (Vanthourenhout, red.) en Serge (Pauwels, red.) gegaan. Ik had na de verkenning het gevoel dat er voor mij op het parcours kansen lagen om weg te rijden en dat er scenario's waren waarin ik kon winnen."


"Ik heb dat vlakaf gezegd, maar de kaart van Wout zou worden getrokken. Toen heb ik snel de knop omgedraaid en heb ik voor de ploeg er alles voor gedaan."


Het plan-Van Aert draaide uit op een teleurstelling. Hadden de Belgen tijdens de wedstrijd moeten ingrijpen? "Wout had sneller moeten communiceren dat hij niet goed genoeg was", vertelt De Wolf. 


"Na de laatste keer Smeysberg was het niet aan Remco om alles op zijn schouders te nemen", vond ook Iljo Keisse. 

 

"Je zit daar in de finale van een WK, met alle favorieten in een zetel en je pakt die gewoon mee. Als Wout daar gezegd had dat hij niet goed genoeg was, had Remco zich niet moeten leegrijden."

Ik had na de verkenning het gevoel dat er voor mij op het parcours kansen lagen. Dat heb ik tegen Sven Vanthourenhout vlakaf gezegd.

Remco Evenepoel

"Wout gaf in de bus meteen toe dat hij sneller had moeten communiceren"

Had Evenepoel dan zelf tegen het vooropgestelde plan moeten ingaan? "Ik ben nog naar Sven en Serge geweest om te vragen of ik een kans zou krijgen", vertelt hij. "Toen kreeg ik een neen."


"Toen was het duidelijk voor mij: de kopmannen waren Wout en Jasper. Maar daarna heb ik zonder problemen dat werk opgeknapt, dat zou ik bij Deceuninck-Quick Step ook doen. Maar ik heb het wel aan Sven gezegd: dit was een gemiste kans op een wereldtitel."


"Wout besefte na de wedstrijd ook wel dat hij te laat had gecommuniceerd", voegde Evenepoel nog toe. "Dat heeft hij meteen in de bus gezegd. Het is gewoon jammer dat het op dat moment wat fout loopt voor ons."

meer: