Ga naar de inhoud

meest recent

Sporza en de Europa en Conference League: kijk vanavond naar Olympiakos-Antwerp

 do 16 september 2021 12:59
De speeldagen van de 2e en 3e Europese beker vallen op een donderdag.
Antwerp en Genk zitten in de groepen van de Europa League, Gent in de Conference League.

Voor de Champions League is de kop eraf, vanavond trappen we ook de tweede en (nieuwe) derde Europese beker op gang. Sporza heeft de tv-rechten voor de Europa League en Conference League en zendt elke donderdag één wedstrijd rechtstreeks uit. We beginnen vanavond met Olympiakos-Antwerp om 21 uur in Groep D van de Europa League. 

Nieuwe Europa League en Conference League

De Europese voetbalbond (UEFA) pakt vanaf dit seizoen uit met de Conference League: die derde Europese beker moet meer clubs uit kleinere voetballanden de kansen geven om Europees te spelen.

AA Gent
, de winnaar van de Europe play-offs in de Jupiler Pro League vorig seizoen, is de enige Belgische vertegenwoordiger. Het doorspartelde 3 voorrondes. Nummer 4 Anderlecht botste in de barrage op Vitesse.

De Europa League krimpt zo wat in: geen 48 teams meer (12 groepen van 4), maar 32 (8 groepen van 4), net zoals de Conference League. Voor België treden daarin Genk en Antwerp aan.

De Europa League was het vangnet voor vicekampioen Genk na het verlies in de 3e voorronde van de Champions League tegen Sjachtar Donetsk, nummer 3 Antwerp haalde het na een thriller in de barrage tegen Omonia Nicosia.

De 8 groepswinaars van de Europa League stoten door naar de 1/8e finales, de 8 runners-up spelen in februari een barrage tegen de 8 derdes van de Champions League voor een ticket voor de 1/8e finales.

Hetzelfde idee een niveau lager: de 8 groepswinnaars van de Conference League stoten door naar de 1/8e finales, de 8 runners-up overwinteren ook in een barrage tegen de 8 derdes van de Europa League.

De finale van de Europa League is op 18 mei in het stadion van Sevilla FC, die van de Conference League op 25 mei in het nationale voetbalstadion van Albanië in Tirana.

Hoe werkt de Conference League:

Sporza zendt elke donderdag 1 match uit: om 21 u. Olympiakos-Antwerp

De wedstrijden van de Europa en Conference League worden op donderdag gespeeld. De aftrapuren zijn 18.45 u. of 21 u., uitzonderlijk 16.30 u.

Sporza
 mag elke donderdag 1 Europese match live uitzenden. Van de andere matchen van de Belgische ploegen bieden we een samenvatting aan. Voor speeldag 1 gaan we voor Olympiakos-Antwerp in Groep D.

Die match is om 21 u., vanaf 20.35 u. kunt u op Canvas of op onze stream kijken, presentator Maarten Vangramberen ontvangt gasten Frank Boeckx en Gert Verheyen. Commentaar bij de match is van Peter Vandenbempt.

De 3 matchen van de Belgische ploegen kunt u sowieso met live tekst volgen op onze site/app. Radio 1 is er op zo'n Europese donderdagavond ook telkens bij met live commentaar bij de Belgische wedstrijden.

Naast de live match bieden we op sporza.be ook beelden van de highlights aan, zijnde de goals en opvallende acties van de belangrijkste duels.  

Traditioneel sluiten we de avond op tv af met een Europees voetbalmagazine. Daarin tonen we de hoogtepunten van de 2 Europese bekers.

Klik op het scorebord om live te volgen:

Europa League, speeldag 1, Groep D:
Olympiakos Piraeus
einde
2-1
Antwerp
Europa League, speeldag 1, groep H:
Rapid Wien
einde
0-1
KRC Genk
Conference League, speeldag 1, groep B:
FC Flora
einde
0-1
KAA Gent

Wat brengt deelname aan de Europese bekers op?

  Champions League Europa League Conference League
Basisbedrag 15,25 miljoen euro
+ market pool en coëfficiënt
3,63 miljoen euro 2,94 miljoen euro
Bonus bij een zege 2,8 miljoen euro
+ market pool en coëfficiënt
630.000 euro 500.000 euro
Bonus bij een draw 930.000 euro
+ market pool en coëfficiënt
210.000 euro 166.000 euro
Lees ook:

Programmagids van Sporza voor komende dagen: