De Ligue 1 hervat met PSG als ultrafavoriet: "Ze hebben nog nooit zo'n sterke kern gehad"

  Vorig seizoen won PSG alleen de Franse beker.

  Engeland, Spanje en Italië zitten nog even in de wachtkamer, maar in Frankrijk wordt het nieuwe voetbalseizoen vanavond op gang getrapt. Rijsel verdedigt zijn verrassende titel, maar PSG beschikt nog maar eens over de beste papieren. Dat is althans de inschatting van voetbalcommentator Sirik Geffray. "Het is bijna ondenkbaar dat PSG geen kampioen wordt."

  In Frankrijk staan ze te trappelen om aan het seizoen te beginnen, zeker na een zomer waarin het Franse voetbal klappen heeft gekregen.

   

  "Er was het debacle rond de tv-rechten in Frankrijk, waar nu een pak minder betaald wordt", vertelt Sirik Geffray, "en ook het Franse voetbal heeft niet zijn beste periode achter de rug."

   

  "Op het EK voor beloften sneuvelden ze als favoriet, op het EK gingen de grote jongens eruit tegen Zwitserland en ook op de Spelen werd het niets, ook al omdat de clubs hun spelers niet wilden afstaan."

   

  Die zomer moet worden doorgespoeld en PSG lijkt klaar om de bulldozer boven te halen. 

   

  In de hoofdstad maken ze dankbaar gebruik van de coronaversoepelingen rond de Financial Fair Play en hebben ze met Achraf Hakimi, Sergio Ramos, Georginio Wijnaldum en Gianluigi Donnarumma keihard uitgepakt.

   

  "Ze zijn nog nooit met zo'n sterke kern aan een seizoen begonnen", oordeelt commentator Geffray. 

   

  "De vergelijking met de Galacticos van begin jaren 2000 werd al gemaakt. Dat was publicitair ook een gigantisch succes, maar je moet natuurlijk ook iets rapen. Ook zij hebben destijds niet alles in de vernieling gespeeld."

  Sergio Ramos wisselde Madrid in voor Parijs.

  "Hoe zal coach Pochettino zijn kleedkamer managen?"

  "De druk op coach Mauricio Pochettino zal alleszins gigantisch zijn. Er werd hem afgelopen seizoen nog vergeven dat hij - door zijn overname in januari - niet echt zijn stempel had kunnen drukken op het team, maar uiteindelijk wonnen ze vorig seizoen enkel de beker", klinkt het.

   

  "Nu heeft hij wel de volledige voorbereiding uitgevoerd en die wordt opgevat als zeer zwaar, tot kotsende spelers toe. Maar: dat is wel allemaal gebeurd zonder de grote sterren. Zij komen mondjesmaat terug na hun vakantie, maar wanneer zijn ze klaar? En stel je voor dat Lionel Messi toch naar Parijs trekt..."

   

  PSG telt dus nog wat meer sterren. "De grote vraag is dan ook hoe Pochettino die kleedkamer zal managen. Er wordt ook verwacht dat hij jongeren lanceert, want PSG heeft een goeie jeugdopleiding, maar die gasten breken niet door."

   

  En dan is er nog Kylian Mbappé. "Zijn contract loopt af. Die kopzorgen zouden ook zijn mindere EK beïnvloed hebben. Verlengt hij of niet? En wordt dat nu wel volgens de status en cijfers van Neymar?"

   

  "Let wel: hij is een trotse Parisien. De Champions League winnen, dat speelt wel bij hem. Maar je mag er gif op innemen dat hij ooit voor Real Madrid zal spelen."

   

  Is de Champions League dan belangrijker voor PSG dan de Franse titel? "De verloren titel van afgelopen seizoen steekt toch wel. Europa is de absolute prioriteit, maar de eigenaars uit Qatar willen niet voor het eerst twee jaar op een rij geen kampioen worden."

   

  "Hun budget is bij manier van spreken dubbel zo groot als de uitdagers. Dan moet je altijd kampioen spelen. Vorig seizoen heeft toch pijn gedaan. Maar nu niet kampioen worden, dat is bijna ondenkbaar."

  De verloren titel van afgelopen seizoen steekt toch wel. Europa is de absolute prioriteit, maar de eigenaars uit Qatar willen niet voor het eerst twee jaar op een rij geen kampioen worden.

  Sirik Geffray

  Monaco, Marseille en Lyon

  Als PSG de archifavori is, wie kan hen dan het leven zuur maken? Sirk Geffray kijkt naar Monaco, Marseille en Lyon.

   

  "Monaco heeft eigenlijk niemand verloren en coach Niko Kovac kan bouwen op de sterke tweede helft van vorig seizoen. Je ziet niet meer de transfercarrousel van de vorige jaren. Er is een soort van stabiliteit gekomen. Monaco is een jonge ploeg, maar de mix is wel vrij goed."

   

  "Vanuit Belgisch oogpunt mogen we ook uitkijken naar de progressie van Eliot Matazo. Hij eindigde vorig seizoen goed, maar er is veel concurrentie op het middenveld. Hij heeft wel veel gespeeld in de voorbereiding en wordt ook vanavond in de basis verwacht. Voor L'Equipe is hij een man om naar uit te kijken."

   

  "Marseille heeft wel veel spelers gehaald, voornamelijk huurlingen, en coach Jorge Sampaoli heeft nu de volledige voorbereiding kunnen doen. Hij is zo'n vurig type dat de fans kunnen waarderen. Zij keren terug in het stadion: als het goed gaat, is dat een zegen. Als het minder gaat, dan kan het snel ontploffen."

   

  Lyon maakt het trio podiumkandidaten af. "Peter Bosz is de nieuwe trainer en Memphis Depay is naar Barcelona vertrokken, maar dat hoeft geen nadeel te zijn. Hij was beslissend, maar hij trok ook veel naar zich toe."

   

  "Als hij niet op de afspraak was, dan was dat een minpunt. Lyon wil weer meer aanvallend spelen met ook aandacht voor de eigen jeugd. Het wordt ook afwachten hoe Jason Denayer zijn minder seizoenseinde verteert."

  Lyon-coach Peter Bosz.

  Frankrijk, het beloofde land voor de jeugd

  Opvallend: Rijsel, toch de kampioen van vorig seizoen, is nog niet ter sprake gekomen. "Maar wat zal er met hen gebeuren? Met Christophe Galtier is de kampioenenmaker vertrokken naar Nice. Hij heeft die club echt uit de kelder gesleurd."

   

  "Ze hebben 2 sterkhouders verloren en als er nog jongens vertrekken, dan zullen ze het moeilijk krijgen. Ze moeten besparen en er moet geld binnenstromen. Zijn vervanger Jocelyn Gourvennec was een verrassende naam, ook al was hij enkele jaren geleden een coming man in Frankrijk. Maar bij de fans leeft toch wat scepsis."

   

  Rijsel was vorig jaar de surprise en de Franse competitie lijkt meer dan ooit de gedroomde bestemming voor veel jongeren. Veel Nederlandse jonkies -  Stengs, Boadu, Kluivert, Botman - komen aan de bak in de Ligue 1.

   

  "Frankrijk is veruit het land waar je als jongere de meeste minuten krijgt. De makelaars maken dat ook duidelijk aan de jonge talenten."

   

  "Ik kan me niet inbeelden dat iemand als Stengs geen aanbod uit Engeland heeft gehad, maar in Frankrijk krijg je sowieso meer kansen. Die handelswijze wordt ingegeven door budgetbeperkingen. Er is gewoon weinig geld voor transfers."

   

  Nog zo'n jonge diamant is Jeremy Doku. "Zijn coach bij Rennes verwacht dat hij meer doelpunten maakt. Hij maakt ontzettend veel acties, maar het mag efficiënter. Al mogen we niet vergeten dat hij nog altijd maar 19 jaar is."

  Succescoach Galtier wisselde Rijsel in voor Nice.