Een nieuw tijdperk op de Bosuil: is Antwerp nu al rijp om Club uit te dagen?

  Terug van nooit weggeweest: de Jupiler Pro League. Vrijdag begint een nieuw seizoen dat zich aankondigt als uitermate boeiend. Heel wat topclubs hebben nood aan eerherstel, andere zijn vastbesloten om Club Brugge van een 3e opeenvolgende titel te houden. Hoe staan de Grote Zes ervoor bij de competitiestart? Vandaag onder het vergrootglas: Antwerp.

  Royal Antwerp FC 2.0. Geen club die afgelopen zomer een grotere transformatie onderging dan het stamnummer 1. Het soms behouden voetbal onder Bölöni en Vercauteren? 

   

  Dat zal er onder de nieuwe trainer Brian Priske niet meer zijn. Met de komst van de coach moet Antwerp veel offensiever voetballen - druk op de bal, hoge intensiteit en uitgaand van de eigen sterkte.

   

  Ook de spelersgroep van The Great Old veranderde onmiskenbaar. Uiteraard bleef boegbeeld Ritchie De Laet, maar ervaren en cruciale rotten Dieumerci Mbokani en Gouden Schoen Lior Refaelov namen wel afscheid.

  Na 3 seizoenen vertrok Mbokani bij Antwerp.

  Onder meer Michel-Ange Balikwisha en Michael Frey moeten dat verlies opvangen - al pakt voorzitter Paul Gheysens straks ongetwijfeld nog eens uit op de transfermarkt. Dat deed hij al door Björn Engels weg te plukken bij Aston Villa. Zijn komst zorgt centraal achterin voor een enorme concurrentiestrijd bij Antwerp.

   

  Het zijn transfers die ambitie uitspreken. Vraag blijft evenwel of Antwerp dit seizoen al rijp genoeg zal zijn om mee te strijden om de titel met Club Brugge en Racing Genk. Ongetwijfeld dromen ze zelf stiekem van wel.

   

  En - hoe zouden we hem kunnen vergeten - wat met Didier Lamkel Zé? Na een zoveelste verbanning richting B-kern lijkt zijn einde bij Antwerp nu écht nabij. Al weet je met de Kameroener nooit.

  Grootste versterking: Michel-Ange Balikwisha

  Hij was het onderwerp van een heuse transferoorlog. Standard-talent Michel-Ange Balikwisha leek lange tijd op weg naar Club Brugge tot Antwerp zich stevig roerde in de debatten. Aangezien de onderhandelingen met de Rouches niet wilden vlotten, dreigde de aanvaller ermee zijn contract te verbreken via de wet van ’78.

   

  Uiteindelijk vonden Standard en Antwerp alsnog een akkoord. Balikwisha staat bekend als een ruwe diamant. De Belgische belofteinternational koppelt snelheid aan een groot loopvermogen. Bovendien toonde hij zich vorig seizoen ook beslissend voor doel met 9 goals en 2 assists. 

  Balikwisha moet een van de nieuwe aanvalsleiders worden bij Antwerp.

  Inkomend  
  Birger Verstraete FC Köln  
  Michael Frey Fenerbahce  
  Aberahmane Soussi Union  
  Björn Engels Aston Villa  
  Jelle Bataille KV Oostende  
  Benson Manuel ** PEC Zwolle  
  Robbe Quirynen** Moeskroen  
  Louis Verstraete** Waasland-Beveren  
  Junior Pius** STVV  
  Jonathan Bolingi** Lausanne Sport  
  Guy Mbenza** Stade Lausanne  
  Michel-Ange Balikwisha Standard  
  ** terug uit huur  
  UItgaand  
  Simon Jukleröd KRC Genk  
  Lior Refaelov Anderlecht  
  Matheus    
  Alireza Beiranvand Boavista FC  
  Martin Hongla Hellas Verona  
  Jérémy Gélin (einde huur) Rennes  
  Ortwin De Wolf (einde huur) Eupen
   
  Jordan Lukaku (einde huur) Lazio  
  Felipe Avenatti (einde huur) Union, via Standard  

  Resultaten in voorbereiding

  • Antwerp - Hoogstraten: 2-0
  • Antwerp - AEK Athene: 0-2
  • Antwerp - FC Utrecht: 2-2
  • Nordsjaelland - Antwerp: 1-1
  • Antwerp - AS Monaco: 0-0

  Opvallendste quote uit de voorbereiding

  De bocht van Didier Lamkel Zé over zijn contract

   

  "Aan de jaloersen in de kleedkamer: ik heb beslist mijn nog twee jaar lopende contract bij Antwerp uit te doen. De patron is terug."

  (Instagram, 5 juli 2021)

   

  “Mijn gedachten zitten toch niet meer bij Antwerp. Je moet je geliefd voelen en dat gevoel heb ik hier niet meer. De manier waarop de clubleiding over me spreekt, is voor mij duidelijk.”

  (Het Laatste Nieuws, 22 juli 2021)

  Verwachte basiself

  Het oordeel van Boudeweel

  Onze journalist Tom Boudeweel

  “Ik verwacht veel van Brian Priske, een trainer met een visie. Het is nu afwachten of de mayonaise meteen zal pakken. Antwerp zal sowieso met veel druk en drive spelen - een beetje zoals Blessin bij KV Oostende. Dat past wel bij het DNA van de club. En ze hebben ook voor de filosofie jongens gekocht.”

   

  “Frey, Bataille, Engels, Balikwisha… Dat zijn al mooie transfers. Alleen staan er ook een paar vraagtekens achter: kan Frey ook scoren bij Antwerp? En komt Engels nog terug op zijn oude niveau? Bovendien zijn ze met Mbokani en Refaelov een enorm aantal doelpunten en assists kwijt. "

   

  "Ze hebben wel een voorzitter die maar geld blijft uitgeven. Ik weet nog niet of Antwerp al zal kunnen challengen met Club en Genk, maar ik zet ze er toch net onder.”

  Antwerp heeft mooie transfers gedaan, maar kunnen ze het vertrek van Mbokani en Refaelov opvangen?

  Tom Boudeweel

  Competitiestart

  • 25/7: KV Mechelen - Antwerp
  • 1/8: Antwerp - KV Kortrijk
  • 8/8: Standard - Antwerp
  • 13/8: Charleroi - Antwerp
  • 29/8: Antwerp - OH Leuven