Geketend door bloedrode financiën: verzwakt Standard begint met zorgen aan competitie

  De ambities van Standard zullen beperkt zijn dit seizoen.

  Terug van nooit weggeweest: de Jupiler Pro League. Vrijdag begint een nieuw seizoen dat zich aankondigt als uitermate boeiend. Heel wat topclubs hebben nood aan eerherstel, andere zijn vastbesloten om Club Brugge van een 3e opeenvolgende titel te houden. Hoe staan de Grote Zes ervoor bij de competitiestart? Vandaag onder het vergrootglas: Standard Luik.

  Stil is het nooit geweest op Sclessin. Maar zo rumoerig als afgelopen zomer was het zelden. De club kreeg onder meer een tijdelijk transferverbod opgelegd door de dramatische financiële situatie, Michel Preud'homme vertrok en Michel-Ange Balikwisha dreigde ermee zijn contract te verbreken.

   

  Geen ideale omstandigheden om aan het seizoen te beginnen. Te meer omdat trainer Mbaye Leye cruciale sterkhouders zag vertrekken, maar niemand in de plaats zag komen door de donkerrode boekhouding.

   

  Kommer en kwel dus voor de fans van het fiere Standard. Vorig jaar schaarden de Rouches zich nog in play-off 2 en was er een (verloren) bekerfinale tegen Genk. In de huidige situatie lijkt dat opnieuw het hoogst haalbare.

  Grootste versterking: Denis Dragus

  Zelfs geen échte transfer. Eerder de grootste versterking bij gebrek aan een aanwinst tout court. De 22-jarige explosieve aanvaller Denis Dragus keerde terug van een uitleenbeurt aan het Italiaanse Crotone. De Roemeen toonde zich enkele keren trefzeker in de voorbereiding, maar moet wellicht de duimen leggen tegenover Muleka in de strijd om een plekje voorin.

  Inkomende transfers  
  Denis Dragus Crotone (einde huur)  
  Aleksandar Boljevic Eupen (einde huur)  
  Uitgaande transfers  
  Laurent Jans Sparta Rotterdam  
  Duje Cop Dinamo Zagreb  
  Felipe Avenatti  Union (huur)  
  Jean-François Gillet einde carrière  
  Michel-Ange Balikwisha Antwerp
   
  Zinho Vanheusden Inter  
  Eddy Sylvestre Pau (huur)  

  Resultaten in voorbereiding

  • Standard - Rochefort: 1-3
  • Standard - Union: 0-0
  • Standard - Cercle Brugge: 3-2
  • Lens - Standard: 1-1
  • Standard - KV Mechelen: 2-2
  • Standard - Rennes: 3-3

  Opvallendste quote uit de voorbereiding

  Mbaye Leye over het noodweer

   

  “We hebben eraan gedacht om onze oefenmatch tegen Rennes niet te spelen. Want er zijn mensen binnen de club rechtstreeks getroffen door het drama. Er zijn van die momenten waarop voetbal niks voorstelt. Jammer genoeg moesten we ons werk vervullen - al zijn we nooit gestopt met denken aan de slachtoffers. Het is altijd in periodes van angst dat we het woord solidariteit gebruiken, maar we moeten het ook zijn in goede tijden.” (La Dernière Heure - 18 juli 2021)

  Verwachte basiself

  Het oordeel van Boudeweel

  Onze journalist Tom Boudeweel

  "Standard wacht sowieso een overgangsjaar. Vanheusden en Balikwisha vertrokken al, wellicht volgt ook Siquet. (blaast) Wat blijft er dan nog over? Bovendien kwam sterkhouder Amallah niet in actie tijdens de voorbereiding, Carcela en Lestienne speelden samen 85 minuten…"

  Het zou heel straf zijn mocht Leye iets van deze selectie kunnen maken.

  Tom Boudeweel

  “De enige echte transfer tot dusver wordt wellicht een 18-jarige die niet bij PSG mocht blijven. Als Standard top-8 haalt, mogen we spreken van een goed seizoen. Mbaye Leye zal zijn kracht als trainer moeten bewijzen. Het zou heel straf zijn mocht hij van deze selectie iets kunnen maken. Met opgestroopte mouwen en op jeugdig enthousiasme misschien?”

  Competitiestart

  • 23/7: Standard - Genk
  • 1/8: Zulte Waregem - Standard
  • 8/8: Standard - Antwerp
  • 15/8: Beerschot - Standard
  • 20/8: Standard - Oostende