Ga naar de inhoud
Europees Kampioenschap
speeldag 1

meest recent

Italiaanse held Donnarumma is 1e keeper die Speler van Toernooi wordt op EK

 ma 12 juli 2021 00:30
Gianluigi Donnarumma keepte een ijzersterk toernooi.
Gianluigi Donnarumma keepte een ijzersterk toernooi.

De Italiaanse doelman Gianluigi Donnarumma is verkozen tot Beste Speler van Euro 2020. De keeper van de Squadra Azzurra ontpopte zich in de finale tegen Engeland tot held van de natie door twee elfmeters te stoppen in de strafschoppenserie.

In het verleden kon de Squadra vaak teren op het genie van spelers als Baggio, Pirlo of Totti, maar in dit Italië van het collectief was Gianluigi Donnarumma de stille kracht van het team.

 

De 22-jarige doelman, die straks Milan ruilt voor PSG, was op het EK een perfect sluitstuk achter de immer solide centrale tandem Bonucci-Chiellini.

 

Donnarumma keepte een ijzersterk toernooi, waarin hij 3 keer de nul hield. In de kwartfinales dreef hij de Rode Duivels tot wanhoop door - op de penalty van Lukaku na - alles uit zijn doel te ranselen.

 

In de halve finales stopte Donnarumma een penalty in de strafschoppenserie tegen Spanje en zondagavond in de finale tegen Engeland deed hij nog straffer door de elfmeter van Sancho en de beslissende pingel van Saka te keren.

 

Na afloop van het toernooi werd Donnarumma verkozen tot Speler van het Toernooi. Hij is de eerste doelman die die eer te beurt valt op een EK.

Donnarumma ontpopt zich tot de held in de penalty's:

"We waren spectaculair goed"

"We zetten een uitzonderlijke prestatie neer en zijn supergelukkig", aldus Donnarumma. "We wisten dat het op details zou aankomen en we maakten zo  het verschil. Dit is ongelooflijk, we zijn een fantastisch team. Iedereen verdient dit."

 

"We geven nooit op, zelfs niet na een vroege achterstand. Het was niet makkelijk, want de Engelsen verdedigden goed. Maar we waren spectaculair goed en konden het nog omkeren."

Bekijk de beste acties van Donnarumma

Lees ook: