Ga naar de inhoud

Finland ontleed in 3 zwakke en 3 sterke punten: "Vooral geen topvoetballers"

 ma 21 juni 2021 08:01
Teemu Pukki is de vedette bij Finland.
Teemu Pukki is de vedette bij Finland.

Finland is vanavond de 3e en laatste tegenstander van de Belgen in Groep B. Een punt volstaat om als groepswinnaar door te stoten naar de 1/8e finales op dit EK. Stef Wijnants, de commentator bij de match van de Finnen tegen Denemarken (1-0-winst) en Rusland (1-0-verlies), schetst de sterke en zwakke punten van de EK-debutant.

Zwak punt 1: FIFA-ranking 54

Finland is er alleen maar bij op het EK omdat er 24 landen mogen meedoen. Daarmee geef ik aan op welk niveau ze zitten. In de voorbereiding verloren ze van Estland, nummer 116 op de FIFA-ranking, zonder Pukki weliswaar. Finland zelf is de nummer 54, België de nummer 1.

Zwak punt 2: geen Europese ervaring in kern

Slechts 2 spelers van de ruim genomen basisploeg hebben Europees gespeeld: doelman Hradecky met Leverkusen en middenvelder Kamara met Rangers (onder meer tegen Standard).

 

Dan weet je waar coach Markku Kanerva spelers moet halen. Dat zijn geen topspelers. 

 

De verdediging bij Finland bestaat uit spelers van HJK Helsinki (Fin), Pafos (Cyp) en BK Häcken (Zwe). De wingers spelen bij Minnesota United, de nummer 9 in de MLS, en Genk (Jere Uronen). Daar mogen Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Axel Witsel en Romelu Lukaku toch geen problemen tegen krijgen.

Rangers tegen Standard in de Europa League dit seizoen: Vanheusden tegen Kamara.

Zwak punt 3: Finland speelt met heel laag blok

Tegen Denemarken wonnen ze en stond het Finse blok nog iets hoger, maar toch kregen ze 22 doelpogingen tegen.

 

Tegen Rusland hadden ze 16 doelpogingen tegen. Ze speelden heel laag, maar lieten toch nog een een-twee toe in de eigen 16 bij de Russische goal (zie video onder). Onze behendigheid is toch van een hogere orde dan de Russische. Als de Finnen zo laag staan, gaan ze eraan.

 

De Finnen vallen ook niet veel aan en spelen zeker niet de hele tijd op de helft van de tegenstander. Omdat ze zo laag spelen, moeten ze ook altijd heel veel afstand overbruggen naar het andere doel.

Sterk punt 1: team speelt al 12 jaar samen

Deze ploeg heeft eigenlijk minder talent dan vorige generaties met Jari Litmanen (Ajax, Barcelona, Liverpool), Sami Hyypiä (Liverpool) en Mikael Forssell (Chelsea). Maar de basis van deze ploeg speelt al 12 jaar samen.

 

Ze namen deel aan het EK U21 in 2009 met dezelfde coach van toen.  Die ploeg kent elkaar dus heel erg goed: ze weten goed wat ze kunnen en vooral wat hun gebreken zijn. En dat proberen ze zoveel mogelijk te maskeren.

Coach Markku Kanerva en de jongens in zijn selectie kennen elkaar door en door.

Sterk punt 2: grond tot uiterste verdedigen

In een gewone EK-kwalificatie weet je dat dit een ruime overwinning wordt. Maar op een EK gaat iedereen tot het uiterste. Finland hoort niet tot Scandinavië, de Finnen zijn geen Noormannen en Vikingen, die veroveren. De Finnen gaan hun eigen gebied met man en macht verdedigen. Dat hebben ze de voorbije 2 matchen alvast gedaan.

Jere Uronen
Jere Uronen kent u (van Racing Genk).

Sterk punt 3: enkele goeie voetballers

Het grote publiek kent zo goed als niemand van de Finse selectie. Ik pik er toch 6 namen uit.

 
Alleen Jere Uronen speelt eigenlijk sterk. Verdedigend is hij nauwelijks op een fout te betrappen. En aanvallend gaf hij de assist voor de goal tegen Denemarken. Bij Genk speelde Uronen niet zoveel, omdat de Mexicaan Arteaga de voorkeur kreeg. Uronen is einde contract volgend seizoen, dus hij kan misschien nog een transfer maken.

 

Er is één speler die iets kan aan de bal: Robin Lod, dat is de 2e Fin die bij Minnesota speelt, de 9e in de MLS. Hij is de creatieve middenvelder, technisch vaardig, kan wegdraaien en een opening maken. Maar hij moet laag spelen en de afstand die overbrugd moet worden is groot.

 

Doelman Lukas Hradecky speelt al jaren bij Leverkusen in de Bundesliga en is dus geen sukkelaar. Maar hij heeft vreemde kronkels in zijn hoofd. Hij is een soort cultheld met uitspraken als "Bier is gemaakt om gedronken te worden." Tegen Denemarken was hij wispelturig: hij loste veel ballen, maar pakte ook een penalty. Aan de doelman zal het niet liggen.

 

Doelpuntenmaker Joel Pohjanpalo is geen superspits, maar werkt keihard. Hij heeft een goeie detente. Hij is 1,85 meter, maar won toch heel wat kopduels in de 2 matchen. Er zullen heel veel lange ballen komen en hij kopt die door naar Pukki. Hij kan diep en hoog spelen, gaat altijd in duel en komt goed voor de man.

 

De man waar alles om draait is Teemu Pukki. Voorlopig is die meer befaamd om zijn naam dan om wat hij heeft kunnen laten zien. Hij is de topschutter van de EK-voorronde met 10 van de 16 Finse goals. Toch speelt hij ook heel erg laag, tot 10 meter voor de eigen 16. Hij komt uit blessure en heeft lang niet gespeeld voor het EK. Toch doet hij het niet slecht, al staat hij op een eiland.

 

Tot slot is er ook nog Glen Kamara, een verdedigende middenvelder in de stijl van Makelele of Vieira die bij Rangers altijd speelt. Hij is kampioen geworden  en zou in een betere ploeg nog meer tot zijn recht kunnen komen. Hij zit hier ook volop mee in het systeem van verdedigen.

Teemu Pukki is de vedette, maar hij heeft nog niet veel kunnen laten zien.

Conclusie

Ik wil eindigen met een leuk feit. De Finse fans heffen op het EK vaak het supporterslied "O Finland, O Finland, het is een prachtig land. We hebben sauna, drank en een bijl" aan. Dat kan allemaal wel zijn, maar ze hebben zeker geen topvoetballers. Daar kunnen de Rode Duivels zich niet aan bezondigen.

Stef Wijnants

Lees ook: