Ga naar de inhoud
Finland; Pohjanpalo
Geen winst voor de Finnen, Pohjanpalo had nochtans kansen.
Europees Kampioenschap
speeldag 2

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
9
3
3
0
0
7
1
2
Denemarken
3
3
1
2
0
5
4
3
Finland
3
3
1
2
0
1
3
4
Rusland
3
3
1
2
0
2
7
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Denemarken
0
0
0
0
0
0
0
3
Finland
0
0
0
0
0
0
0
4
Rusland
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Denemarken
0
0
0
0
0
0
0
3
Finland
0
0
0
0
0
0
0
4
Rusland
0
0
0
0
0
0
0
FinlandRusland
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Danny Makkelie
stadion
Gazprom Arena
toeschouwers
24540

Finland kan geen tweede keer stunten: Rusland pakt zege dankzij knappe goal Mirantsjoek

 wo 16 juni 2021 17:28
 1. 26' - Verv. Mário Fernandes door Vyacheslav Karavaev
 2. 34' - Geel - Magomed Ozdoev
 1. 61' - Verv. Magomed Ozdoev door Rifat Zhemaletdinov
 2. 67' - Verv. Rasmus Schüller door Joni Kauko
 3. 75' - Verv. Jukka Raitala door Pyry Soiri
 4. 75' - Verv. Teemu Pukki door Lassi Lappalainen
 5. 84' - Verv. Joona Toivio door Fredrik Jensen
 6. 85' - Verv. Artem Dzyuba door Aleksandr Sobolev
 7. 85' - Verv. Aleksey Miranchuk door Maxim Mukhin
 8. 90' - Geel - Daniel O'Shaughnessy

Geen tweede stunt. Rusland herstelde zich van de nederlaag tegen de Rode Duivels met een zege tegen Finland. Mirantsjoek scoorde met een heerlijke plaatsbal het enige doelpunt.

Finland - Rusland in een notendop:

 • Sleutelmoment: Geen beter moment om te scoren dan vlak voor de rust. De Finnen moesten plots hun plan B bovenhalen en dat kwam nooit tot volledige ontplooiing.

 • Man van de match: Aleksej Mirantsjoek verloste de Russen uit hun lijden, maar de Russische voorhoede liet toch te wensen over. Dan was verdediger Dzjikija als rots in de branding wat overtuigender.

 • Opvallend: Finland kan opnieuw niet scoren tegen de buren uit Rusland. Dat is intussen al geleden van 1995, toen huidig bondscoach Tsjertsjesov de bal uit zijn netten moest graaien.

Ruim verslag van Finland - Rusland (0-1)

Tien centimeter verpest een Finse droomstart

Voor het EK begon, leek Finland een hapklare brok te worden in de groep van de Rode Duivels. Toch telde het al meteen drie punten na een bevreemdende wedstrijd tegen Denemarken. Rusland bleef op zijn beurt met lege handen achter na de 3-0-nederlaag tegen België en moest risico’s nemen. Dat klonk als muziek in de oren van de uitgekookte Finnen.

 

Die wachtten niet lang om toe te slaan, want na enkele minuten bezorgde Pohjanpalo de Finnen een droomstart met een welgemikte kopbal. Die droom werd al snel doorprikt wanneer de VAR buitenspel van de Finse spits had opgemerkt.

 

De Russen kwamen met de schrik vrij en moesten zelf niet wachten op hun eerste grote kansen. Ozdojev werd uit het oog verloren aan de tweede paal, maar kon vrijstaand niet op doel besluiten. Dan deed Dzjoeba het vanuit stand beter. Zijn schot strandde op de paal, al werd ook hij teruggevlagd.

 

Langs beide kanten was het spel te slordig en bleef het te vaak bij net niet. Vlak voor de rust kreeg Mirantsjoek dan toch iets te veel ruimte van de Finse buren. Met een heerlijke plaatsbal in de verste bovenhoek gaf hij doelman Hradecky het nakijken en kon Rusland gaan rusten met een minieme voorsprong.

VIDEO: 1-0, maar VAR verpest Fins feestje

Rusland houdt de drie punten vast in spaarmodus

Na de koffie moesten de Finnen voor het eerst dit EK vol in de aanval trekken. Pukki leek al vroeg in de tweede helft op weg naar een dot van een kans, maar een ultieme tackle besliste daar anders over. Aan goeie wil geen gebrek, maar daar bleef het aanvankelijk bij.

 

Aan de overkant vonden de Russen de weg naar doel al wat vlotter, maar zij verkozen oeverloos getik boven een schot op doel. Wanneer Zjemaletdinov en Koezjajev dan toch een schot afvuurden, bleek het doel te klein of lag Hradecky goed in de weg.

 

Een Fins slotoffensief kwam nooit van de grond. Meer dan een halve kopbal van Arajuuri kregen de Finse supporters niet meer te zien en een zeldzame Russische tegenprik viel ook al niet tussen de palen.

 

Zo pakt Rusland 3 broodnodige punten en heeft het zijn vervolg van dit EK nog in eigen handen. De Finnen worden dan weer voorlopig gepasseerd door de oosterburen en staan met een duel tegen de Rode Duivels voor een loodzware opdracht in hun laatste groepswedstrijd.

VIDEO: Mirantsjoek krult de bal heerlijk in de verste hoek

Fase per fase

90+7' tweede helft
90+7'

De Russen pakken de zege voor eigen volk!

Na een tweede helft om snel te vergeten houden de Russen de drie punten in het eigen Sint-Petersburg! Finland was nooit echt bij machte om de Russische voorsprong te bedreigen.

90+5'

Barinov blijft nog even liggen na een fiks luchtduel met Arajuuri. Hard tegen onzacht, maar intussen tikt de klok wel verder.

90+4'

Geen 0-2! Zjemaletdinov knalt over

90+3'

Zjemaletdinov komt plots ongestoord de zestien ingedoken en krijgt de bal op het perfecte moment. Even veinzen en dan trappen, maar zijn pegel gaat ruim een meter over het doel van Hradecky.

90+2'

Iedereen vooruit bij de Finnen!

Arajuuri en Toivio en de aanvallers gaan vergezellen in de hoop dat er een hoge bal goed valt. 

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90+1'

extra time

90'

O'Shaugnessy laat zich nog opmerken met een stevige elleboog aan het adres van Sobolev. Het komt de halve Ier op een gele kaart te staan en dat is zeker terecht.

89'

Kopbal van Arajuuri belandt op het dak van het doel

89'

Arajuuri kopt over!

De Russen krijgen de bal niet uit het eigen doelgebied. Uiteindelijk kan Arajuuri nog koppen, maar zijn inzet belandt op het dak van het doel. De mot zit erin en we lijken op een 0-1 af te stevenen.

88'

Dzjikija krijgt nog een geel karton nadat hij Soiri onder de graszoden stopt. Kan Finland iets aanvangen met deze vrije trap?

87'

Het is lang geleden, maar we kunnen nog eens een doelpoging noteren. Karavejev legt terug tot bij Zobnin, die de bal hoog de tribunes in knalt.

86'
Dzjoeba mag gaan rusten.
85'

Dzjoeba mag gaan rusten

Maar niet getreurd: met Sobolev komt er een nieuw aanspeelpunt tussen de lijnen. Met 1m91 moet hij slechts 6 centimeter onderdoen voor Dzjoeba.