Finland stunt meteen in 1e EK-match, Denen aangeslagen na incident met Eriksen

 1. 43' - Verv. Christian Eriksen door Mathias Jensen
 2. 4' - Geel - Robin Lod
 1. 90' - Verv. Jukka Raitala door Leo Väisänen
 2. 84' - Verv. Joel Pohjanpalo door Marcus Forss
 3. 76' - Verv. Teemu Pukki door Joni Kauko
 4. 76' - Verv. Tim Sparv door Rasmus Schüller
 5. 76' - Verv. Daniel Wass door Jens Stryger Larsen
 6. 76' - Verv. Thomas Delaney door Andreas Cornelius
 7. 74' - Gemiste strafschop - Pierre-Emile Højbjerg
 8. 63' - Verv. Simon Kjær door Jannik Vestergaard
 9. 63' - Verv. Jonas Wind door Andreas Skov Olsen
 10. 60' - Doelpunt - Joel Pohjanpalo (0 - 1)
 11. 51' - Geel - Tim Sparv
60'goalJoel Pohjanpalo0 - 1

Finland is zijn allereerste EK met een knaller binnengekomen. Het versloeg grote broer Denemarken dankzij een goal van Pohjanpalo (assist van Genk-speler Uronen). De match werd overschaduwd door de hartstilstand van Eriksen, die gelukkig goed afliep.

Denemarken-Finland in een notendop

 • Sleutelmoment: Vlak voor het einde van de eerste helft stort Christian Eriksen plots in elkaar. Het ergste wordt gevreesd, want de Deense sterspeler krijgt minutenlang hartmassage. Maar de situatie loopt goed af, Eriksen verlaat het veld weer bij bewustzijn en hij kan vanuit het ziekenhuis zijn ploegmaats toespreken. Die beslissen uiteindelijk om na bijna 2 uur onderbreking toch weer te spelen.
 
 • Man van de Match: Genk-speler Jere Uronen zette zichzelf op de internationale kaart. Niet alleen gaf hij de schitterende assist voor Pohjanpalo, maar ook defensief was hij ijzersterk, met onder meer een geslaagde wanhoopstackle.
 
 • Statistiek: Finland had sinds 1966 geen enkele officiële match gewonnen tegen Denemarken. Het kiest het best mogelijke moment om aan die statistiek een einde te maken.

Ruim verslag van Denemarken - Finland (0-1)

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

Drama voor Eriksen

Hadden de Denen nog moeten spelen na het incident met Christian Eriksen? Die vraag brandde op vele lippen na het laatste fluitsignaal. Voor de Deense draaischijf met een hartstilstand werd weggedragen, was het al Denemarken wat de klok sloeg. De Finnen leken plankenkoorts te hebben voor hun debuut op de Europese bühne.

 

Toch kreeg Denemarken ook mét Eriksen tussen de lijnen geen grote kansen. En als die er wel kwamen, dan werkte doelman Hradecky die - vaak onacademisch - weg.

 

Toen de match na een kleine 2 uur toch hervat werd, leken de Denen aanvankelijk niet al te aangeslagen. Ze hadden elkaar bij de 2e opwarming nadrukkelijk opgepept. Opnieuw kregen we het eenrichtingsvoetbal van voor de onderbreking.

Eén kans voor Finland, één goal

Maar beetje bij beetje werd duidelijk dat de Denen het vernuft van hun kleine generaal misten en dat ze met hun hoofd toch niet helemaal in de match zaten. Dat werd pijnlijk duidelijk toen Højbjerg een (schijnbaar onterechte) penalty erg zwak inspeelde.

 

Dat kon de gelijkmaker zijn, want bij zowat de enige Finse kans was het meteen raak. Twee spelers met een heden en verleden bij Genk speelden hierbij een hoofdrol. Uronen met de piekfijne voorzet op Pohjanpalo, Maehle met het matige verdedigen.

 

Voor de rest blonken de Finnen vooral uit met hun verdedigende taken. De slotfase kenmerkte zich door veel kunst- en vliegwerk, zowel van de wanhopige Denen als de enthousiaste Finnen.

 

Dankzij de zege lijkt Finland al een optie te nemen op ten minste de 3e plaats in de groep. Denemarken moet nu al bijna iets rapen in zijn volgende match, tegen de Belgen.

Pohjanpalo: "Dacht na mijn goal alleen aan Eriksen"

 • Joel Pohjanpalo (doelpuntenmaker Finland): "Als je scoort, is je eerste reflex uiteraard om te vieren. Maar - en dat zullen jullie op de beelden gezien hebben - algauw denk je aan wat er gebeurd is. Het enige waar ik nog aan dacht was Eriksen. Ik hoop dat het allemaal goed komt met hem."

Pohjanpalo kopt Finland op 0-1 tegen Denemarken

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

Gerechtigheid! Denemarken krijgt denkbeeldige strafschop, maar Finse doelman brengt redding

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 94. Einde: Finland doet het! Dolle vreugde bij Finland, dat een historische zege boekt. De Denen zullen het zich achteraf beklagen dat ze toch wilden spelen na het incident met Eriksen. .
 3. tweede helft, minuut 93. Nog 1 minuut en de Finnen kunnen tijd winnen aan de hoekschopvlag bij het Deense doel. De stunt lijkt een feit. .
 4. tweede helft, minuut 93. Het is allemaal kunst- en vliegwerk, zowel in de aanval bij de Denen als de verdediging bij de Finnen. .
 5. Er komen 4 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 6. tweede helft, minuut 90. Nog 4 minuten extra. Er komen 4 minuten bij. Kunnen de Denen een mislukte start afwenden? .
 7. tweede helft, minuut 90.
 8. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij Finland, Leo Väisänen erin, Jukka Raitala eruit
 9. tweede helft, minuut 88. En opnieuw wordt een beloftevolle Deense aanval afgebroken door een Fin die op de grond ligt. Arajuuri, de nieuwe aanvoerder, heeft wel reden om het gras op te zoeken, want hij kreeg een stevige arm in zijn gezicht. .
 10. tweede helft, minuut 87. Hradecky slaat naast een hoge bal, maar Poulsen kan in zijn rug niet profiteren. Raitala helpt zijn ploegmaats door schijnbaar met een zware blessure neer te ploffen, waardoor het spel stilgelegd moet worden. .
 11. tweede helft, minuut 86. Het zal toch een klap zijn als de Denen voor het eerst sinds 1966 een officiële match verliezen tegen de Finnen. Stef Wijnants (Sporza).
 12. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Finland, Marcus Forss erin, Joel Pohjanpalo eruit
 13. tweede helft, minuut 84. Sterke Uronen redt de meubelen voor Finland.

  Sterke Uronen redt de meubelen voor Finland

 14. tweede helft, minuut 84. Doelpuntenmaker eruit. Pohjanpalo zal na zijn historische goal nooit meer voor zijn drank moeten betalen in de Finse cafés (en de prijzen zijn daar stevig). Hij wordt afgelost door Marcus Forss. .
 15. tweede helft, minuut 81. Een aanval uit het boekje van de Denen, maar Uronen pakt uit met een heldenactie. Vanuit een onmogelijke positie komt hij nog voor Skov Olsen gegleden om hem de bal afhandig te maken. De Genk-speler zet zichzelf op de kaart vandaag. .
 16. tweede helft, minuut 80. De Denen hebben nog 10 minuten. Maar het is stil in het stadion. Stef Wijnants (Sporza).
 17. tweede helft, minuut 78. Eriksen-effect? Heeft de toestand met Eriksen dan toch meer invloed op het spel van de Denen dan eerst vermoed. Het minste wat je kunt zeggen is dat ze de inspiratie en creativiteit van hun nummer 10 missen. .
 18. tweede helft, minuut 76. Vervanging bij Finland, Joni Kauko erin, Teemu Pukki eruit
 19. tweede helft, minuut 76. Vervanging bij Finland, Rasmus Schüller erin, Tim Sparv eruit
 20. tweede helft, minuut 76.