Dopingschorsing van Ajax-doelman Onana wordt ingekort met 3 maanden

  Ajax-doelman André Onana kan vanaf november weer in wedstrijden worden opgesteld. Zijn dopingschorsing van 1 jaar werd teruggebracht tot 9 maanden. "We hebben gemengde gevoelens bij deze uitspraak", reageert Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax.

  De 25-jarige André Onana testte eind oktober bij een onaangekondigde dopingcontrole positief op furosemide.

  Het verboden middel zat volgens de doelman in de plaspillen van zijn zwangere vrouw. Onana dacht dat het aspirines en nam ze naar eigen zeggen in omdat hij zich niet lekker voelde.

  De UEFA geloofde dat er geen opzet was bij de doelman uit Kameroen, maar schorste hem wel voor nalatigheid.

  Furosemide is een vochtafdrijvend middel, dat wordt gezien als maskeringsmiddel voor prestatiebevorderende producten. Het staat daarom op de internationale lijst van verboden middelen.   

  Onana mocht de afgelopen maanden geen wedstrijden spelen en hij mocht ook niet trainen. 

  Van der Sar: "Gemengde gevoelens bij uitspraak"

  Begin deze maand werd dankzij een videoverbinding de beroepszaak gehouden. Onana hoopte dat zijn schorsing zou worden opgeheven, dan wel ingekort.   

   

  De schorsing werd uiteindelijk ingekort van 12 naar 9 maanden. "Wij hebben met deze uitspraak van het TAS 3 maanden winst geboekt ten opzichte van de oorspronkelijke schorsing", zegt algemeen Ajax-directeur Edwin van der Sar.

  "De stap naar het TAS is dus niet voor niks geweest. Wij staan voor een schone sport. Maar ik herhaal dat wij ervan overtuigd zijn dat Andre dit middel per ongeluk heeft genomen en zeker niet om beter te presteren. Dat wordt ook onderschreven door de UEFA en het TAS."

   

  "Ik heb wel gemengde gevoelens bij de uitspraak, want ons doel was dat hij vanaf deze zomer weer aan wedstrijden had mogen meedoen."   

  Het contract van Onana bij Ajax loopt volgend jaar af. Hij weigert voorlopig zijn contract te verlengen.