Ga naar de inhoud

Nathalie Clauwaert wordt directeur bij Belgian Cycling: "Een doorbraak"

 do 3 juni 2021 15:21
Vanaf 1 oktober neemt Nathalie Clauwaert de fakkel over van Jos Smets.

Position switch bij de Belgische wielerbond: vanaf 1 oktober wordt Nathalie Clauwaert directeur bij Belgian Cycling. Ze volgt Jos Smets op. Wie is de vrouw, gepokt en gemazeld bij de KBWB, die een belangrijke rol zal vertolken in de Belgische wielersport?

Tot 1 oktober is er nog een overgangsperiode en dan treedt Nathalie Clauwaert in de voetsporen van Jos Smets, die met pensioen gaat. 

 

"Hem vervangen is een hele grote uitdaging, maar dat zou voor iedereen zo zijn", zegt de aanstaande directeur van Belgian Cycling.

 

"Jos is de man van 1.001 zaken, maar ik draai hier ook al lang mee. Ik werk 21 jaar bij de bond en ben hier begonnen in een administratieve functie. De microbe was er vrij snel en ik ben besmet geraakt."

 

"Ik ben een beetje het gezicht van de BK's en ik ben mee betrokken bij de logistiek van de nationale ploegen. Ik ken het huis en draai dus al lang mee."

 

Wat wordt de visie van de nieuwe directeur? "Ik wil toewerken naar een moderne wielerfederatie. De wielersport verandert heel snel en ik wil dat de federatie die trend volgt. De sleutelwoorden zijn modern, professioneel en transparant."

 

"Ik wil de federatie toegankelijk maken voor iedereen. Er zijn veel stakeholders: renners, clubs, juryleden, medewerkers van organisaties, sponsors, ... Ik wil hen graag op één lijn krijgen en luisteren naar hun verhaal."

De wielersport verandert heel snel en ik wil dat de federatie die trend volgt. De sleutelwoorden zijn modern, professioneel en transparant.

Nathalie Clauwaert

"Dit is een mooie stap voor gendergelijkheid"

De Belgische wielerbond geldt toch een beetje als een mannenbastion, maar nu komt er dus een vrouw aan de top. "Of dat verrassend is? Ja en neen", zegt Nathalie Clauwaert.

 

"Ik ben wel blij dat ik door mijn kwaliteiten gevraagd ben. Dit is een mooie stap voor gendergelijkheid. Ik heb het vertrouwen gekregen van de voorzitter en het bestuur. Ik zou niet weten waarom dat niet zou mogen of kunnen."

 

"Ik zie het als een soort doorbraak. Ik ben altijd een aanspreekpunt geweest, maar ik wil dat nu zijn in een meer doorgedreven rol. Het mag een stapje verder gaan."

 

"Of er nu nog meer vrouwen prominent in beeld zullen komen? Dat is zeker een streefdoel. Ik ben zeker niet de eerste. Achter de schermen werken heel veel vrouwen. Ik nodig hen uit om de stap vooruit te zetten."

Bekijk de reportage in Het Journaal: