Ga naar de inhoud

Het laatste jaar van Jolien D'hoore: "Zonde, ze is nog niet over haar hoogtepunt heen"

 ma 15 februari 2021 13:48
Van der Breggen, D'hoore en Blaak staan alle 3 voor het einde van hun carrière.
Van der Breggen, D'hoore en Blaak staan alle 3 voor het einde van hun carrière.

Deze week blikken we vooruit op het nieuwe wielerseizoen bij de vrouwen. Beginnen doen we met de afscheidnemende Jolien D'hoore en haar team SD Worx. 

Ploegmanager Stam: "Ik begrijp Joliens beslissing"

Jolien D'hoore wordt volgende maand 31. Na een rijkgevulde carrière hangt ze na dit jaar haar koersfiets aan de wilgen.

 

"Ik ben zeker dat Jolien dit jaar nog wil bewijzen dat ze aan de top staat", vertelt Danny Stam, haar ploegmanager bij SD Worx.

 

"In 2019 lag ze lang in de lappenmand met een gebroken sleutelbeen en elleboog. Vorig jaar was een coronaseizoen, waarin Jolien uiteindelijk heel goed presteerde met winst in Gent-Wevelgem. In de andere klassiekers speelde ze vaak mee voor het podium."

 

Stam betreurt het wel dat D'hoore ermee ophoudt. "Ik vind het zonde, omdat Jolien nog niet over haar hoogtepunt heen is."

 

"Aan de andere kant begrijp ik haar beslissing wel. Jolien kiest voor een maatschappelijk leven (en heeft een kinderwens)."

Naast een supergoede renster is Jolien ook heel belangrijk voor de sfeer binnen de ploeg

Danny Stam, ploegmanager SD Worx

De ploegmanager zal D'hoore missen. "Jolien is een supergoede renster met een eindschot waar je altijd op kan rekenen."


"Ook voor de sfeer is Jolien een heel belangrijke persoon om erbij te hebben. Op de momenten dat het even niet gezellig is, slaagt zij er toch altijd in om het weer gezellig te maken."

VIDEO: D'hoore verslaat Kopecky en wint Gent-Wevelgem (2020)

"2021 kan een subliem jaar worden voor Jolien"

Door de Spelen wordt 2021 nog een druk jaar voor D'hoore. "Haar grootste doel zijn de voorjaarsklassiekers",  weet Stam.

"Na het voorjaar zal Jolien wat gas terugnemen om naar de Olympische Spelen toe te werken."

 

D'hoore heeft al vaak laten uitschijnen dat Tokio het eindpunt van haar carrière wordt. "Maar ik probeer haar nog te overhalen om er het WK in haar thuisland bij te nemen."

 

"Het kan een subliem jaar worden voor Jolien. Als ze enkele voorjaarsklassiekers wint en opnieuw een medaille pakt op de Olympische Spelen, denkt ze misschien wel: "Waarom zou ik nou stoppen?""

 

"Jolien is een boegbeeld voor het Belgische wielrennen. Ze staat al jarenlang aan de top. De Belgische hoop in het vrouwenwielrennen heeft heel lang op haar schouders gerust."

 

"Gelukkig komt er nu een bredere aanwas bij, met onder meer Lotte Kopecky."

Als Jolien enkele voorjaarsklassiekers wint en opnieuw een medaille pakt op de Olympische Spelen, denkt ze misschien wel: "Waarom zou ik nou stoppen?"

Danny Stam, ploegmanager SD Worx

Ook Van der Breggen en Blaak staan voor afscheid

Naast Jolien D'hoore zijn er nog 2 grote namen binnen de ploeg van SD Worx die hun afscheid al aangekondigd hebben: wereldkampioene Anna van der Breggen (30) en oud-wereldkampioene Chantal Blaak (31).

 

"Van der Breggen stopt op het einde van dit seizoen met koersen. Blaak zal ermee ophouden na het voorjaar van 2022. Beide rensters zullen dan in de ploegleiding stappen."

 

Wat als Van der Breggen haar wereldtitel dit jaar verlengt? "Als je wereldkampioene bent, kan je niet zomaar de handdoek in de ring gooien", zegt ploegmanager Stam.

 

"Als de wedstrijden allemaal verlopen zoals we willen, dan kan het zo'n mooi jaar worden dat ze uiteindelijk toch zeggen: "Ik zie het niet zitten om te stoppen, we zullen er nog een jaartje aan toevoegen.""

 

Net als D'hoore denken Blaak en Van der Breggen wellicht aan het stichten van een gezin. "Als mannelijke wielrenner kan je een kinderwens hebben en gewoon doorfietsen. Bij de vrouwen is dat iets anders."

 

"Je ziet tegenwoordig wel dat vrouwen na een zwangerschap alsmaar vaker terugkeren op de fiets. Maar niet iedereen kiest daarvoor. Het is niet aan ons om daarover te oordelen. Het is voor ons alleen zonde dat zulke grote atleten de sport zo vroeg verlaten."

VIDEO: Van der Breggen wint na WK tijdrijden ook wegrit in Imola (2020)

"Uneken en Vollering kunnen nieuwe vaandeldragers worden"

Zal SD Worx het vertrek van Blaak, D'hoore en Van der Breggen kunnen opvangen met de huidige ploeg?

 

"Dat is altijd afwachten. Het valt natuurlijk niet mee om Anna van der Breggen op te volgen. Dat kunnen maar enkelen", beseft Stam.

 

"Maar we denken wel dat we een heel goede jonge lichting in huis hebben. Dankzij onze nieuwe sponsor SD Worx hebben we onze kern ook breder kunnen maken. We hebben daarbij gemikt op jongere rensters."

 

Wie zijn die jonge rensters waar Stam een groot vertrouwen in heeft? "Lonneke Uneken en Demi Vollering kunnen de nieuwe vaandeldragers worden van het Nederlandse vrouwenwielrennen."

 

Vollering eindigde vorig jaar 3e in de Waalse Pijl, 3e in La Course, 7e in de Ronde van Vlaanderen en 7e in Gent-Wevelgem. "Ze heeft haar potentieel al getoond. Uneken kan dat ook."

 

"Met de Britse Anna Shackley (19 jaar) en de Nieuw-Zeelandse Niamh Fisher-Black (20 jaar) hebben we nog 2 andere jongeren die je mag opschrijven voor over een aantal jaar." 

De paars-roze plunje van Jolien D'hoore en co