Ga naar de inhoud

Kevin Vandenbergh: "Clubs in provinciale willen vooral snel duidelijkheid"

 do 14 januari 2021 15:18
De spits maakte vroeger goals voor o.a. Westerlo, Genk en KV Mechelen.
Ex-Rode Duivel Kevin Vandenbergh speelt nu voor vierdeprovincialer Ramsel.

Door de coronacrisis dreigt een blanco seizoen in het amateurvoetbal. Een beslissing daarover werd deze week verwacht, maar werd uitgesteld tot 22 januari. "Uitstel van executie", zegt voormalig Rode Duivel Kevin Vandenbergh, die nu in de spits speelt bij vierdeprovincialer Ramsel. Yoni Buyens, nu bij een Limburgse eersteprovincialer, hoopt toch nog wat te kunnen voetballen.

Op 22 januari komt het Overlegcomité samen, daarna wil Voetbal Vlaanderen de knoop doorhakken. Kevin Vandenbergh, onder meer ex-Westerlo en -Racing Genk, heeft er geen goed oog in.

 

"De keuze om de beslissing uit te stellen tot dan is uitstel van executie", klinkt het. "Voor clubs in provinciale is het gewoon niet haalbaar zonder kantine en supporters. We moeten nog minstens tien matchen voetballen. Dat is bijna onmogelijk. We willen heel graag voetballen, maar het moet wel een beetje veilig zijn."

 

"Stel dat je in maart weer mag trainen, dan heb je toch 2 à 3 weken training nodig met de groep om opnieuw klaar te zijn, want we liggen al stil sinds oktober. Dan is het al april wanneer je de competitie weer kunt starten. Zelfs een halve competitie is dan een onmogelijke opdracht."

 

"Ik denk dat clubs op dit moment vooral duidelijkheid willen in welke reeks ze zullen uitkomen. Als ze die duidelijkheid hebben, weten ze ook wat ze moeten doen om in die reeks goed uit de voeten te kunnen."

 

"Maar eerst moeten de andere problemen opgelost worden. Dat is nog altijd belangrijker dan voetbal", aldus de goaltjesdief, dit seizoen goed voor 8 goals in 5 matchen.

Yoni Buyens: "Zou toch fijn zijn om nog wat matchen te kunnen spelen"

Terwijl Kevin Vandenbergh zich er al bij neergelegd heeft dat het een verloren seizoen is, hoopt Yoni Buyens toch nog in actie te kunnen komen. De voormalige middenvelder van onder meer KV Mechelen, Standard en RC Genk voetbalt dit seizoen bij de Limburgse eersteprovincialer Zepperen-Brustem.

 

"Ik vind het een goeie beslissing om nog even te wachten. Je weet niet wat de toekomst zal brengen. Mocht het mogelijk zijn om voor de zomer toch nog wat wedstrijden te spelen, zou dat wel heel fijn zijn. Anders hebben we 8 maanden stilgelegen voor het nieuwe seizoen en dat is niet prettig. Maar goed, hier spreek ik natuurlijk als voetballer", zegt Buyens aan Sporza.

 

"We snakken er allemaal naar om weer op het veld te staan. Die stijgers en dalers? Dat is natuurlijk een ander gegeven. Het is de vraag of het helemaal eerlijk zou zijn om met stijgers en dalers te werken in een halve competitie."

 

"We moeten vooral zoeken naar wat de beste oplossing is voor de clubs. Zij mogen geen risico's nemen. Het is zeker niet de bedoeling dat er clubs in de problemen komen, want dan is de jeugd er ook de dupe van."