Ineos-ploegleider Knaven: "Met de benen van de Ruta del Sol naar de Tour"

  Renners en ploegen zijn tevreden dat er sinds dinsdag een nieuwe wielerkalender is, maar er zijn ook vraagstukken en bezorgdheden. Dat is ook het geval bij grootmacht Ineos. "Luxe is leuk, maar het maakt het niet altijd gemakkelijker", zegt ploegleider Servais Knaven.

  "Het is veel", lacht Ineos-ploegleider Servais Knaven als naar zijn mening over de nieuwe wielerkalender wordt gevraagd. "Alle grote en belangrijke koersen zitten in ruim 2 maanden gepropt."

   

  "Het wordt een hele puzzel, ook voor de ploegen. Er zijn genoeg renners om de wedstrijden te vullen, maar ik kijk ook naar de staf en naar het logistieke element."

   

  Zo lonkt iedereen al naar 25 oktober. Op die dag wordt Parijs-Roubaix gereden en zijn de teams ook aan de slag in de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje.

   

  "We hebben net als de meeste teams 2 bussen. Daar begint het al. Dan moet je al een camper huren."

   

  "We hebben 6 ploegleiders. Normaal gaan we met z'n drieën naar een grote ronde en sturen we 2 ploegleiders naar een klassieker. Dat past ook al niet."

   

  "Het voordeel is dat 25/10 de slotdag van de Giro is en dan heb je misschien geen 3 ploegleiders meer nodig in Italië. Maar het wordt interessant."

  "Met de benen van de Ruta del Sol naar de Tour"

  Voor rondeploeg Ineos is de Tour de France uiteraard dé afspraak, ook in het coronajaar 2020. "Het is altijd het plan geweest om Chris Froome, Geraint Thomas en Egan Bernal naar de Tour te sturen. Er is nog niets 100 procent beslist, maar met die insteek zitten we nog altijd in ons hoofd."

   

  En dan is er nog Richard Carapaz, de winnaar van de Giro in 2019. "Voor hem is de situatie een beetje anders. De Tour is 2 maanden opgeschoven ten opzichte van de oorspronkelijke datum, de Giro 5 maanden. Voor hem ziet het er dus wat anders uit. Mentaal is dat een stuk zwaarder."

   

  Is er overigens nog voldoende voorbereidingstijd op het nieuwe seizoen? "Toch wel", oordeelt de Nederlandse ploegleider.

   

  "Het is een soort winterperiode, maar je zult met de benen die je normaal in de Ruta del Sol hebt nu naar een topwedstrijd als de Tour gaan. Het positieve is dat dit voor iedereen gelijk is. Iedereen zal hardheid en ritme missen."

   

  Ook hoogtestages zijn onzeker. "Alle ploegen zullen dat intensief bekijken. Niemand weet wat er over 2 weken mogelijk is, laat staan eind juni. Je moet heel veel scenario's bedenken en als het moment daar is, dan moet je een van die scenario's uitvoeren."

  Een hoogtestage? Niemand weet wat er over 2 weken mogelijk is, laat staan eind juni. Je moet heel veel scenario's bedenken en als het moment daar is, dan moet je een van die scenario's uitvoeren.

  Servais Knaven (Ineos)

  "Terugkeer uit Colombia? Strategische keuze"

  Geen onbelangrijk detail: uittredend Tourwinnaar Egan Bernal verblijft in zijn thuisland Colombia. Een oversteek naar Europa kan wel wat voeten in de aarde hebben.

   

  "Dat geldt ook voor de jongens in de VS", antwoordt Servais Knaven. "En zelfs in Europa is het afwachten wat mag."

   

  "Er moeten strategische keuzes gemaakt worden. Wanneer keert iemand terug naar Europa? Neem je het risico om dat zo laat mogelijk te doen of doe je dat niet, want misschien volgt er een periode in quarantaine?"

   

  "Ik denk niet dat Egan zich daar momenteel zorgen in maakt. Hij zit goed waar hij zit."

   

  "Maar het kan niet dat hij 3 dagen op voorhand naar Europa komt nadat hij een half jaar in Colombia is geweest. Hoe meer de wedstrijden naderen, hoe nerveuzer de renners zullen worden. Maar nu nog niet."

  "Probleem kan na de Vuelta komen"

  Keuzes maken is dus het devies voor renners en ploegen in het gehavende wielerjaar 2020. "Het is beter om een kalender te hebben dan geen kalender. Het wordt schipperen en vooral de Tour zal als eerste grote wedstrijd geen probleem hebben. Maar we moeten er vrede mee nemen en het biedt ook mogelijkheden."

   

  "Ik zie het ook niet als een probleem dat het seizoen pas op 8 november zal eindigen met de Vuelta, maar het probleem volgt wellicht daarna. De winter wordt een stuk korter. Als je in januari al opnieuw begint in Australië, dan kan er een probleem zijn."

   

  Met al die kopmannen mag dit alles voor het sterrenensemble van Ineos toch geen obstakel zijn? "Luxe is leuk, maar het maakt het niet altijd gemakkelijker. We gaan normaal met ons trio naar de Tour en dat hebben we nog nooit gedaan. Ook dat wordt een uitdaging."

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdNice - Nice156 kmKristoffKristoff
  2wegwedstrijdbergetappeNice - Nice185 kmAlaphilippeAlaphilippe
  3wegwedstrijdsemi bergetappeNice - Sisteron198 kmEwanAlaphilippe
  4wegwedstrijdsemi bergetappeSisteron - Orcieres-Merlette160,5 kmRoglicAlaphilippe
  5wegwedstrijdGap - Privas183 kmvan AertYates
  6wegwedstrijdsemi bergetappeLe Teil - Mont Aigoual191 kmLutsenkoYates
  7wegwedstrijdsemi bergetappeMillau - Lavaur168 kmvan AertYates
  8wegwedstrijdbergetappeCazères - Loudenvielle141 kmPetersYates
  9wegwedstrijdbergetappePau - Laruns153 kmPogacarRoglic
  10wegwedstrijdLe Château-d'Oléron - Saint-Martin-de-Ré168,5 kmBennettRoglic
  11wegwedstrijdChâtelaillon-Plage - Poitiers166,5 kmEwanRoglic
  12wegwedstrijdsemi bergetappeChauvigny - Sarran218 kmHirschiRoglic
  13wegwedstrijdbergetappeChâtel-Guyon - Pas de Peyrol191,5 kmMartínezRoglic
  14wegwedstrijdsemi bergetappeClermont-Ferrand - Lyon194 kmKraghRoglic
  15wegwedstrijdbergetappeLyon - Col du Grand Colombier174,5 kmPogacarRoglic
  16wegwedstrijdbergetappeLa Tour-du-Pin - Côte 2000164 kmKämnaRoglic
  17wegwedstrijdbergetappeGrenoble - Col de la Loze170 kmLópezRoglic
  18wegwedstrijdbergetappeMéribel - La Roche-sur-Foron175 kmKwiatkowskiRoglic
  19wegwedstrijdsemi bergetappeBourg-en-Bresse - Champagnole166,5 kmKraghRoglic
  20individuele tijdritsemi bergetappeLure - La Planche des Belles Filles36,2 kmPogacarPogacar
  21wegwedstrijdMantes-la-Jolie - Parijs122 kmBennettPogacar