Ga naar de inhoud

 klassement

naampuntenploeg
1
Primož Roglic
4237,00
Jumbo - VismaTJV
2
Tadej Pogacar
3055,00
UAE Team EmiratesUAD
3
Wout van Aert
2700,00
Jumbo - VismaTJV
4
Mathieu van der Poel
2040,00
Alpecin - FenixAFC
5
Jakob Fuglsang
1961,00
Astana Pro TeamAST
6
Julian Alaphilippe
1795,83
Deceuninck - Quick-StepDQT
7
Richie Porte
1733,00
Trek - SegafredoTFS
8
Diego Ulissi
1671,00
UAE Team EmiratesUAD
9
Arnaud Démare
1550,00
Groupama - FDJGFC
10
Marc Hirschi
1430,00
Team SunwebSUN
ploegpunten
1
Jumbo - Visma
9919,00
2
Deceuninck - Quick-Step
9776,16
3
UAE Team Emirates
8503,00
4
INEOS Grenadiers
7628,33
5
Team Sunweb
7582,71
6
BORA - hansgrohe
6738,50
7
Astana Pro Team
6612,00
8
Trek - Segafredo
6591,00
9
Groupama - FDJ
5614,00
10
EF Pro Cycling
5576,99
ploegpunten
1
Frankrijk
9542,83
2
Slovenië
8824,00
3
België
8530,00
4
Italië
7375,00
5
Australië
6468,00
6
Nederland
6249,00
7
Denemarken
5423,00
8
Groot-Brittannië
5299,16
9
Duitsland
5242,83
10
Spanje
4992,00

Wordt Bingoal Cycling Cup rittenkoers in zomer? "Het zou een win-winsituatie zijn"

 zo 3 mei 2020 17:36
Nick Nuyens

Krijgen we in de zomer een kleine rittenkoers met de manches van de Bingoal Cycling Cup? "We hebben gekeken hoe we kunnen meewerken aan de opbouw van de kalender", zegt organisator Nick Nuyens.

Nick Nuyens zou graag de resterende manches van de Bingoal Cycling Cup bundelen in een rittenkoers in juli of augustus. "We zijn tot de vaststelling gekomen dat er wel muziek zit in dat idee", zegt Nuyens. "Maar we blijven afhankelijk van enerzijds de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad en anderzijds die van de Internationale en de Belgische wielerfederatie."

 

"Door de nieuwe UCI-kalender komen we met die koersen in nauwe schoentjes. Zo zou de Schaal Sels tegelijkertijd met het BK zijn, is er Koolskamp Koers tijdens de Tour en valt de Memorial Rik Van Steenbergen samen met Gent-Wevelgem."

 

"Ik vind het terecht dat ze eerst naar de WorldTour-wedstrijden kijken, maar tegelijkertijd hebben onze wedstrijden ook hun waarde. Daarom hebben we gekeken hoe we kunnen meewerken aan de opbouw van die kalender. Meteen op WorldTour-niveau starten lijkt ook niet het ideale scenario."

 

"De UCI heeft het mogelijk gemaakt om vanaf 1 augustus wedstrijden van de WorldTour te organiseren en vanaf 1 juli op het niveau daaronder. En dat zet de deur open voor ons scenario. Dit kan een win-winsituatie zijn: wielerteams kunnen koersen en hun sponsors plezieren en onze koersen kunnen toch doorgaan."

We hebben gekeken hoe we kunnen meewerken aan de opbouw van de kalender. Meteen op WorldTour-niveau starten lijkt niet het ideale scenario.

"We kunnen ons aanpassen aan de noden van de renners"

Het gaat om deze 4 wedstrijden: Dwars door het Hageland, Schaal Sels, Koolskamp Koers en de Memorial Rik Van Steenbergen. "Het gaat dus om 4 dagen, maar ik zou niet vasthouden aan de afstand van rond de 200 kilometer", zegt Nuyens.

 

"Ik denk dat we flexibel zijn en ons kunnen aanpassen aan de noden van de teams en de renners. Wedstrijden van 150 kilometer lijken ons ideaal. Eigenlijk gaat het om een mini-rittenkoers, eventueel zelfs op nationaal niveau."

 

"We zitten nog in de beginfase, maar we zullen zien wat het best mogelijke scenario is. Ik denk dat flexibiliteit van alle partijen op zijn plaats is. Het is geen evidentie, maar we geloven er wel in dat het een succes kan zijn. Dit kan de ideale voorbereiding zijn op de koersen van de WorldTour en tegelijkertijd onderstrepen we het belang van onze wedstrijden."

 

"De WorldTour-teams hebben startrecht in de grootste wedstrijden, maar dat is niet het geval voor de ProContinentale teams. Op die manier kunnen we hen ook enkele extra wedstrijddagen geven. En op die wedstrijden zit iedereen te wachten: de teams, de renners én de wielerfans."

"De Belgische Wielerbond staat open voor ons idee"

Maar Nuyens beseft dat er nog veel voorwaarden vervuld moeten worden. "Ik wil  benadrukken dat de algemene gezondheid op de eerste plaats komt en we ons zullen schikken naar de richtlijnen. We hebben het idee niet zomaar gelanceerd zonder te zien of er een draagvlak voor is."

 

"De Belgische wielerbond (KBWB) staat ervoor open, maar de bond kan nu nog geen antwoorden geven. De bond moet ook wachten op nieuwe richtlijnen. Maar als er iets mogelijk is in België, dan moeten we het op dat niveau bekijken."

 

"We moeten dan kijken of we met grote teams kunnen rijden of enkel met renners die in België wonen om tegemoet te komen aan een eventueel inreisverbod. Ik denk dat we verschillende mogelijkheden hebben. Het is nu nog koffiedik kijken waar we exact naartoe kunnen."

We moeten dan kijken of we met grote teams kunnen rijden of enkel met renners die in België wonen om tegemoet te komen aan een eventueel inreisverbod.

"We kunnen nu duizenden scenario's uitschrijven"

Renners en organiserend personeel zijn natuurlijk niet de enige personen bij een wielerkoers. Wat met publiek? "Ik denk dat zonder publiek zeker een optie is", zegt Nuyens. "Maar het is zeker niet het ideale scenario. Dat zijn zaken die we in een latere fase moeten aftoetsen. We kunnen nu duizenden scenario’s uitschrijven, dus we moeten zorgen dat we flexibel zijn."

 

Ook met de datum van een wielerkoers schuiven, is niet zo vanzelfsprekend. "Je moet de verschillende stappen bekijken: eerst de Veiligheidsraad, dan UCI en de KBWB en dan kom je bij de lokale organisatie en de organiserende
gemeentes."

 

"Hoe dat wordt aangepakt en welke data beschikbaar zijn, het wordt nog een heel puzzelwerk. Maar waar een wil is, is een weg. Het is niet evident in deze onzekere tijden en er komt nu eenmaal veel kijken bij een wielerwedstrijd. Maar we proberen er het beste van te maken."