Mathieu van der Poel: "Het zou straf zijn mocht de Tour toch doorgaan"

 wo 25 maart 2020 14:11
Mathieu van der Poel wou hoge toppen scheren deze zomer.
Mathieu van der Poel wou hoge toppen scheren deze zomer.

Ook voor Mathieu van der Poel is het uitstel van de Olympische Spelen mentaal niet gemakkelijk. "Ik ben er net als veel andere sporters vier jaar mee bezig geweest. Natuurlijk is het een streep door mijn rekening", zegt de Nederlander in De Afspraak.

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) wou deze zomer schitteren in Tokio op zijn mountainbike. “Het is erg jammer dat de Spelen zijn uitgesteld. Maar ik begrijp de beslissing wel", reageert Van der Poel. "Ik had nog wel gehoopt dat de Olympische Spelen zouden doorgaan, maar met wat we de laatste dagen hebben gehoord, wist ik wel dat ze zouden verplaatst worden."

 

"De globale gezondheid gaat voor, het gaat maar om sport. Anderzijds blijf ik toch met een rotgevoel achter. Vier jaar geleden hebben we een plan opgemaakt richting de Spelen van Tokio. En dat plan valt nu eigenlijk in het water. Dat is "effe klote"."

 

“De Olympische Spelen zijn de reden waarom ik met mountainbike ben begonnen. Het is mentaal niet gemakkelijk als je daar al vier jaar mee bezig bent, maar dat is voor iedereen wel het geval die op lange termijn heeft toegewerkt naar een doel in deze moeilijke periode."

 

"Voorlopig is er ook weinig duidelijkheid wanneer we weer aan koersen toe zijn. Ik blijf voorlopig bezig. Ik zit nog dagelijks op de fiets, omdat ik dat nu eenmaal graag doe. Ik onderhoud mijn conditie. Maar een echt plan maken lukt uiteraard niet. Al zijn er wel enkele pistes. Ik hoop bijvoorbeeld wel dat het WK mountainbiken in Albstadt (26-28 juni) doorgaat zoals voorzien."

 

"Wat de Olympische Spelen in 2021 betreft? Het is moeilijk om vooruit te blikken, het is in de eerste plaats afwachten wanneer ze de Spelen zullen laten doorgaan."

 

"Ikzelf hoop op dezelfde periode zodat ik eerst de klassieke campagne kan afwerken, zoals dat nu ook gepland stond. Enig nadeel is dat ik dan misschien zou moeten kiezen tussen de Olympische Spelen en een grote ronde. Maar dat ik voorlopig blijf mountainbiken, is wel zeker. De rest zien we later wel.”

 

Voor Van der Poel vallen de quarantainemaatregelen niet zo zwaar: "Fietsen en rusten is het normale leven voor mij. Alleen is het jammer dat de wedstrijden niet doorgaan. Daar train je toch voor."

Van der Poel in De afspraak: "Voor de atleten is dit wel klote"

Mathieu van der Poel blijft ook in 2021 mountainbiken.
Mathieu van der Poel blijft ook in 2021 mountainbiken.