Ga naar de inhoud

Ilicic, de bonenstaak met gekromde rug: "Maar met een fabelachtige linker"

 wo 11 maart 2020 12:33
Josip Ilicic mocht gisteren 4x juichen in een leeg Valencia-stadion.
Josip Ilicic mocht gisteren 4x juichen in een leeg Valencia-stadion.

Met vier doelpunten in de terugmatch tegen Valencia heeft Josip Ilicic revelatie Atalanta naar de kwartfinales van de Champions League geloodst. Als voetballiefhebber geniet commentator Filip Joos met volle teugen van de Sloveense balkunstenaar. "In de geschiedenis van het voetbal zijn er geen 5 spelers van 1,90m met zo'n voet", klinkt het.

Alleen maar genieten

"In Extra Time heb ik Josip Ilicic al enkele keren gekozen als mijn Moment van de Week. Als je naar hem kijkt, kun je alleen maar genieten. Hij is eigenlijk een soort "geheimtipp". Dat zegt dan meer over ons dan over hem, want eigenlijk zou hij geen geheim meer mogen zijn", zegt Filip Joos.

 

"Met hem in het team was Fiorentina enkele jaren geleden de best voetballende ploeg in de Europa League. Dat was een lust voor het oog. Ze wonnen niet alles, maar het voetbal was wel fantastisch. Elke keer ik commentaar mocht geven bij Fiorentina, was ik blij: "Wauw, Ilicic.""

 

"Hij heeft vista en een geweldig schot. Hij kan de bal echt perfect plaatsen met zijn fabelachtige linker. In de geschiedenis van het voetbal denk ik niet dat je 5 spelers kunt vinden van 1,90m met zo'n voet."

Josip Ilicic
Josip Ilicic

De bonenstaak met gekromde rug

"Dat hij nooit bij een echte topclub gespeeld heeft, heeft volgens mij te maken met het feit dat hij als geen ander het woord "lijzig" vertegenwoordigt. Want het is toch niet dat het níet in het oog springt dat hij geweldig kan voetballen. Dus vermoed ik dat het met zijn voorkomen te maken heeft."

 

"Met zijn 1,90m en zijn wat hoge rug ziet hij er wat traag en gek uit. Die bonenstaak met zijn gekromde rug associeer je niet met een topsporter, maar dat is hij wel. Hij heeft een echt voetbalbrein. Ik denk dat zijn uiterlijk hem zeker parten gespeeld heeft."

 

"Als je verliest, zal hij de eerste speler zijn op wie de fans zullen roepen. Hij straalt wat minder energie uit dan de anderen en als het minder loopt dan lijkt de desinteresse groter. In dat opzicht lijkt hij wat op Eden Hazard. Het heeft met stijl te maken."

Hij trapt zo makkelijk doorsteekpasses en voorzetten en hij beheerst ook de tijd: hij weet perfect wanneer hij even moet inhouden.

Filip Joos

"Ilicic is een speler die aan de grote clubs ontsnapt is en misschien is dat maar goed ook, want zo is hij Ilicic kunnen blijven. Hij is een slimme, sluwe en volmaakte voetballer, maar het is vreemd dat hij een "geheimtipp" is. Er zijn veel mindere spelers die veel meer aandacht en status krijgen."

 

"Hij kan echt heel veel aan. Ik zie hem op zijn 35e nog wat passes strooien voor de verdediging en 4 vrijschoppen per jaar binnen schieten. Hij trapt zo makkelijk doorsteekpasses en voorzetten en hij beheerst ook de tijd: hij weet perfect wanneer hij even moet inhouden."

 

"Op zijn 32e zullen we er niet meer zo heel lang meer van kunnen genieten. En voor een club als Atalanta zou het ook doodjammer zijn mocht het voetbal nu stoppen. Die andere ploegen komen in de toekomst wel terug, maar voor Atalanta zou dat echt pijn doen aan het hart van de echte voetballiefhebber."

Atalanta Bergamo
Het Atalanta van Josip Ilicic en Papu Gomez staat in de kwartfinales van de Champions League.