Ga naar de inhoud

Evenepoel imponeert ook De Cauwer: "Waar het stopt, weten we niet"

 zo 4 augustus 2019 10:22
José De Cauwer was cocommentator bij Sporza tijdens de Clasica San Sebastian.
José De Cauwer was cocommentator bij Sporza tijdens de Clasica San Sebastian.

José De Cauwer is een man van vele oorlogen, maar bij de zege van Remco Evenepoel in de Clasica San Sebastian moest hij toch even met zijn ogen knipperen. "Je denkt dat het niet kan wat hij doet, maar hij doet het toch", zegt de cocommentator van Sporza.

"Het is echt uitzonderlijk wat Evenepoel gepresteerd heeft, zeker gezien zijn leeftijd", weet José De Cauwer. "Tegen volwaardige profs reed hij weg in de finale. Dan denk je: "Dat gaat niet. Dat kan niet." Want je denkt dat hij minstens een minuut moet hebben bij de klim. Omdat je denkt dat hij zal stilvallen bergop, na 10 km voorop te rijden op het vlakke gedeelte. Maar hij blijft daar gewoon voor rijden."

 

"Remco heeft met deze zege bevestigd wat de mensen droomden. Wij waren er dan altijd om te zeggen dat de mensen niet mochten dromen en dat ze realistisch moesten zijn. Maar dat blijkt dus allemaal niet waar te zijn. Want hij doet dat gewoon. Hij wint. En dan nog die manier waarop..."

 

"San Sebastian is een koers die almaar lastiger geworden is. Daar winnen, op die manier, tegen jongens als Van Avermaet en Valverde, dat is echt straf."

"We hebben het laatste nog niet gezien"

"Het straffe is: hij gaat op hoogtestage, komt terug en bij zijn eerste kans: bam!", gaat De Cauwer voort. "Normaal heb je na een stage een inrijdperiode nodig. Niet iedereen die terugkomt van een stage is even goed."

 

"Hij is nu 19 jaar en heeft een klassieker gewonnen. Dat hebben we nog nooit meegemaakt. Niemand weet wat het volgende zal zijn. We weten nu waar het begonnen is, maar waar het stopt, weten we absoluut niet."

 

"In het verleden hebben we Frank Vandenbroucke mooie dingen zien doen - over Merckx wil ik het niet hebben - maar dat was altijd met een randje eraan. Maar dit niet. Hoe Evenepoel het doet, is perfect. Wereldklasse."

 

"Mochten we Nederlanders zijn, dan kraaiden we de hele wereld bij elkaar. En eigenlijk moeten we dat ook doen. Als dit nu al kan, hebben we het laatste nog niet gezien van hem. En dan mogen we toch stilaan dromen van hele grote dingen. Een grote ronde winnen? Ik moet ja zeggen, al zijn er ook nog jongens als Bernal, Pogacar en nog een deel anderen. Maar ik denk dat de hele wereld hem daar nu gewoon bij zet."