Ga naar de inhoud

De Cauwer over Tour van 1989: "Triatlonstuur mocht eigenlijk niet"

 di 23 juli 2019 09:49
Greg LeMond op weg naar winst in de Tour van 1989.
Greg LeMond op weg naar winst in de Tour van 1989.

Dag op dag 30 jaar geleden won Greg LeMond de Tour de France na een onwaarschijnlijke ontknoping. José De Cauwer was toen ploegleider van LeMonds ADR-ploeg en haalde gisteren in Vive le vélo herinneringen op aan die legendarische Tour-overwinning.

In 1989 was Laurent Fignon op weg om voor de 3e keer in zijn carrière de Tour te winnen, na eerdere zeges in 1983 en 1984. De Fransman, die eerder dat jaar ook al de Giro gewonnen had, begon aan de afsluitende tijdrit van 24,5 km met een voorsprong van 50 seconden op Greg LeMond.

 

Net als in de tijdrit eerder die Tour verscheen de Amerikaan met een triatlonstuur aan de start, ongezien in die periode. In een bloedstollende tijdrit fietste LeMond de 50 seconden verschil met Fignon dicht en won hij de Ronde van Frankrijk met 8 seconden voorsprong, nog altijd het kleinste verschil in de Tour-geschiedenis.

 

"Zo'n triatlonstuur mocht eigenlijk niet, want een stuur moest uit één stuk bestaan", vertelde José De Cauwer maandagavond in Vive le vélo. "Op de dag van de eerste tijdrit ben ik om 7.30u 's ochtends op de deur van de juryvoorzitter gaan kloppen. Die zei dat het goed was en stuurde me boos weg."

 

Dankzij het triatlonstuur en de meer aerodynamische houding hield LeMond later die Tour Fignon van zijn 3e Tour-zege. "Hij heeft me jarenlang scheef aangekeken, alsof ik hem iets aangedaan had. Maar in de Tour van 2010 tijdens de WK-finale Nederland-Spanje - Fignon was al erg ziek toen - stond hij plots recht en nam hij me vast. "Het is goed geweest", sprak hij. Toen wist hij het al. Dat was een bijzonder moment. Een poosje later is hij overleden."