Ga naar de inhoud

"Skitechnisch staat Sam Maes beter dan de wereldtoppers"

 ma 11 maart 2019 17:51
Sam Maes heeft deze winter flinke stappen gezet.

Skiër Sam Maes (20) deelt week na week visitekaartjes uit. Onze landgenoot werd zaterdag 12e in de reuzenslalom in Slovenië. "Hij is veruit de beste Belgische skiër ooit", zegt Eric Stappers.

"Een 12e plaats op deze leeftijd is buitengewoon"

Voormalig skiër Eric Stappers begeleidt nu de jeugd en heeft in die functie ook al met Sam Maes gewerkt. Was hij verrast door de 12e plaats van Maes, de beste Belgische skiprestatie ooit?

 

"Uiteindelijk wel", zegt Stappers aan Sporza. "Ik had het wel verwacht, maar nog niet dit jaar. Een 12e plaats op deze leeftijd is buitengewoon. Een week eerder pakte hij al twee keer brons op het WK voor junioren. Hij bevestigt en doet eigenlijk zelfs nog beter."

 

"Hij is veruit de beste Belgische skiër ooit. En er is toekomstperspectief. Hij is nog jong en beschikt nog niet over de nodige spieren."

 

"In die Wereldbekermanches heb je kracht nodig. Dat komt hij nog tekort. Maar wat hij nu presteert, is eigenlijk abnormaal. Dat heeft hij te danken aan zijn talent en aan pure techniek."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Enig minpunt is tengerheid"

Heeft Sam Maes altijd al de status van toptalent gehad? "Je zag jaren geleden al dat zijn techniek bijna perfect was", legt Eric Stappers uit. "Het enige minpunt was zijn tengerheid en dat is nu nog altijd het geval. Ik denk dat ze daar deze zomer hard aan zullen werken."

 

"Hij heeft een heel goed glijvermogen en tactisch inzicht. Hij weet wanneer hij de palen moet aanvallen en hoe hij de bochten moet nemen. Hij heeft een hele goeie coördinatie. Dat maakt dat hij skitechnisch beter staat dan al de anderen. Ik durf zelfs te zeggen dat hij skitechnisch beter is dan de wereldtoppers."

"Oostenrijkers trekken aan zijn mouw"

Sam Maes kreeg een groot deel van zijn opleiding in Oostenrijk en woont er ook. "De Oostenrijkers trekken zeker aan zijn mouw, maar ik hoop dat hij voor België blijft skiën", stelt Eric Stappers.

 

"In Oostenrijk moet hij telkens zijn niveau bewijzen en moet hij zich kwalificeren. Dat zorgt ook voor de nodige stress. In België staat hij zo sterk op zijn ski's dat hij zonder stress naar de kampioenschappen kan gaan. Hij weet hoe hij het moet aanpakken."