Ga naar de inhoud

"Mirakel" van Stig Broeckx: "Ik wil weer gewoon stappen, fietsen en vlot praten"

 wo 20 februari 2019 07:56
Stig Broeckx leert in het revalidatiecentrum van Pelt weer stappen.

Volgens de artsen zou hij in het beste geval voortleven als een plant, maar wielrenner Stig Broeckx werkt bijna twee jaar na zijn doodsmak hard aan zijn revalidatie. "Het gaat heel traag, op zijn Limburgs", grapt hij in Bargoens. "Maar ik voel wel dat ik dichter en dichter kom."

"Het was zo erg dat de dokters zeiden: 'Zoek maar een rusthuis'."

In mei 2016 kwam Stig Broeckx (28) zwaar ten val in de Ronde van België. Hij lag maandenlang in een coma en zijn hersenen waren zo zwaar beschadigd dat de dokters de kans op een normaal leven bijna onwaarschijnlijk achtten.

 

"Ze dachten dat hij vegetatief zou blijven", vertelt zijn moeder aan Eric Goens, die de wielrenner een jaar volgde voor het tweede seizoen van 'Bargoens'. "Het was zo erg dat de dokters zeiden: 'Zoek maar een rusthuis'."

 

Maar Broeckx maakte het onmogelijke waar. Bijna twee jaar na zijn doodsmak kan hij weer lopen en praten. "Ik wil zo snel mogelijk alles normaal kunnen, zoals een gewone Stig", vertelt hij. "Gewoon stappen, fietsen en vlot praten, want dat gaat nog niet zo goed. Ik voel wel dat ik dichter en dichter kom. Dat is motiverend."

Stig in tranen: "Ik besef dat ik van ver kom"

Elke dag na zijn verschrikkelijke ongeval stonden zijn ouders en vriendin aan zijn ziekenbed. "Ik was ervan overtuigd dat hij onze aanwezigheid voelde", vertelt zijn moeder. "Na een halfjaar zagen we een eerste reactie. Als hij met zijn ogen knipperde, of zijn duim een beetje kon bewegen, waren we zo gelukkig."

 

Op Kerstmis mocht Stig zelfs een dag naar huis komen. "Het mooiste kerstcadeau ooit", aldus zijn moeder. "Ik besef wel dat ik van ver kom", zegt Broeckx in tranen.

"Fietsen? Dat zou een volgend mirakel zijn"

Ilse Bosmans, hoofd kinesitherapie in het revalidatiecentrum van Pelt, staat versteld van de progressie van Stig Broeckx. "Op dag één was hij er heel erg aan toe", vertelt ze. "Ik had toen niet gedacht dat hij zou revalideren zoals nu. Dit vind ik een mirakel."

 

"Hij oefent elke dag en zal dat blijven doen, tot hij bereikt heeft wat hij zelf wil bereiken. Fietsen? Dat kunnen we een volgend mirakel noemen. Ik hoop het voor hem."