Biles maakt favorietenrol waar in de allroundfinale, Derwael 19e

 do 11 augustus 2016 23:06
Biles pakt haar tweede gouden medaille op de Olympische Spelen.
Simone Biles heeft de allroundcompetitie in het turnen bij de vrouwen gewonnen. Ze haalde het op indrukwekkende wijze voor haar landgenote Alexandra Raisman met een score van 62.198. Nina Derwael, de enige landgenote in de finale, deed het vooral goed aan de brug met ongelijke leggers en werd 19e.

Biles dirigeerde de Verenigde Staten eerder naar de titel in de teamcompetitie en was ook in de individuele allroundcompetitie de te kloppen vrouw.

Na twee onderdelen, de sprong en de brug met ongelijke leggers, stond Biles verrassend niet aan de leiding in het klassement. De Russische Alija Mustafina deed met een 15.666 veel beter aan de brug en ging op kop halverwege.

Biles was niet onder de indruk en wist dat ze met de balk en de grondoefening haar twee beste oefeningen nog mocht afwerken.

Op de evenwichtsbalk liet ze meteen zien waarom ze de beste turnster ter wereld is. Na enkele indrukwekkende combinaties kreeg ze van de jury een score van 15.433 en ging ze op en over Mustafina naar de leiding.

Ook op de grondoefening was er weinig te doen aan de tienvoudige wereldkampioene. Net als in de kwalificaties en de teamfinale pakte Biles uit met een oefening om u tegen te zeggen. Goed voor een score van 15.933 en een staande ovatie van een kolkende gymnastiekarena.

Ook haar landgenote Alexandra Raisman, regerend olympisch kampioene op de grondoefening, deed de zaal daveren naar haar laatste oefening. Ze sprong over Mustafina, die uiteindelijk derde werd, naar de tweede plaats.

Derwael doet beter dan Vanwalleghem en Mys met een 19e plaats

Met Nina Derwael (foto) zat ook één landgenote in de allroundfinale. Aan haar beste toestel, de brug met ongelijke leggers, deed ze het uitstekend. Met een score van 15.300 zou ze er zelfs bij geweest zijn in de individuele finale aan dat toestel.

Derwael, die als allerlaatste in actie kwam op de evenwichtsbalk tijdens de feestelijkheden van Biles, werd uiteindelijk 19e in de allroundfinale met een score van 56.299. Ze deed op haar eerste drie toestellen beter dan in de kwalificaties, enkel op de balk deed ze het minder goed.

Met haar 19e plaats doet Derwael beter dan Aagje Vanwalleghem en Gaelle Mys in de allroundfinale. Vanwalleghem werd 23e in 2004, Mys 24e in 2008. Het is de beste prestatie aller tijden van een Belgische gymnaste in een allroundfinale.

De top tien:

  1. Simone Biles (VS) - 62.198
  2. Alexandra Raisman (VS) - 60.098
  3. Alija Mustafina (Rus) - 58.665
  4. Shang Chunsong (Chi) - 58.549
  5. Elsabeth Blakc (Can) - 58.298
  6. Wang Yan (Chi) - 58.032
  7. Jessica Brizeida Lopez Arocha (Ven) - 57.966
  8. Asuka Teramoto (Jap) - 57.632
  9. Eythora Thorsdottir (Ned) - 57632
  10. Giulia Steingruber (Zwi) - 57.565

Derwael: "Getoond wat ik in mijn mars heb"

"Die val van de balk kost me een punt. Als dat niet gebeurd was, zou ik rond de elfde plaats geëindigd zijn. Jammer, maar het is mijn eerste grote kampioenschap bij de senioren. Ik ben nog jong en heb nog tijd", zegt de 16-jarige Nina Derwael.

"Ik ben vooral blij dat ik heb getoond wat ik in mijn mars heb. Het was de beste prestatie in competitie. Het publiek was echt lawaaierig. Je moet proberen daar niet naar te luisteren en geconcentreerd te blijven. Dat is niet altijd makkelijk."

"Deze prestatie en ervaring zijn een aanmoediging om verder te doen. Ik ben ook blij dat de coaches (Yves Kieffer en zijn echtgenote Marjorie Heuls, red) vier jaar langer blijven. Ze kennen ons goed. We moeten ons dus niet aanpassen aan een nieuwe trainer."

Biles neemt de wedstrijd in handen op de evenwichtsbalk:

Ook de grondoefening van Biles was indrukwekkend:

Enkele reacties op Twitter:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.