Cercle mag naar de Conference League.
Cercle mag naar de Conference League.

Toch geen formaliteit: dankzij ruime bonus uit heenwedstrijd mag Cercle naar 1e Europese groepsfase

 do 29 augustus 2024 23:12
WKR
einde
1-6
CER
  1. 16' - Doelpunt - Alan Uryga (0 - 1)
  2. 19' - Doelpunt - Tamás Kiss (0 - 2)
  3. 29' - Geel - Abu Francis
  1. 62' - Verv. Ángel Baena door Jesus Alfaro
  2. 65' - Geel - Bartosz Jaroch
  3. 74' - Doelpunt - Patryk Gogol (0 - 3)
  4. 75' - Verv. Erick door Hannes Van der Bruggen
  5. 75' - Verv. Bruninho door Alan Minda
  6. 75' - Verv. Tamás Kiss door Lukasz Zwolinski
  7. 76' - Geel - Jesus Alfaro
  8. 79' - Doelpunt - Felipe Augusto (1 - 3)
  9. 81' - Verv. Marc Carbó door Mariusz Kutwa
  10. 85' - Verv. Ibrahim Diakite door Gary Magnée
  11. 90+2' - Geel - Igor Lasicki
  12. 90+5' - Doelpunt - Lukasz Zwolinski (1 - 4)
UEFA Conference League - speeldag 2 - 29/08/24 - 20:04
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
16'
Alan Uryga
0 - 1
Alan Uryga
16'
19'
Tamás Kiss
0 - 2
Tamás Kiss
19'
74'
Patryk Gogol
0 - 3
Patryk Gogol
74'
79'
Felipe Augusto
79'
Felipe Augusto
1 - 3
90+5'
Lukasz Zwolinski
1 - 4
Lukasz Zwolinski
90+5'

De 6 doelpunten uit de heenwedstrijd waren geen overbodige luxe. Cercle Brugge heeft nog met vuur gespeeld tegen Wisla Krakau, maar de Europese kwalificatie ontglipte de Bruggelingen niet meer, ondanks een 1-4-nederlaag voor eigen publiek.

Cercle Brugge - Wisla Krakau in een notendop:
  1. Sleutelmoment
    0-1, 0-2 en zelfs 0-3... De angst dat het om de verkeerde reden een historische match zou worden, sloop zichtbaar in de thuisploeg. Pas wanneer de aalvlugge Minda Felipe Augusto kon bedienen van het doelpunt van de verlossing, was Cercle Brugge weer bevrijd.
  2. Man van de wedstrijd
    Veel uitblinkers bij Wisla zoals aanvoerder Uryga die de openingsgoal binnenknikte, de Hongaar Kiss die vrijwel meteen verdubbelde of de invaller Zwolinski die bijna 2 wereldgoals kon scoren. Bij Cercle Brugge maar één uitblinker: Warleson. Zonder het Braziliaanse sluitstuk was Cercle wel in staat geweest om 1-6 of erger te verliezen vanavond.
  3. Opvallend
    Hoewel de galamatch wat in het water viel, mag de prestatie van Cercle Brugge er gerust wel zijn. De Vereniging is voor het eerst in zijn 125-jarige bestaan geplaatst voor de groepsfase van een Europese competitie. De term historisch is hier wel op zijn plaats!

Valse start en belangrijke Warleson

Cercle Brugge had zijn historische avond wellicht anders voorgesteld. Dankzij de riante 1-6-voorsprong uit de heenwedstrijd stond Cercle Brugge al met anderhalf been in de Conference League-groepsfase. Eerst moest in een soort galamatch een Pools kneusje uit de tweede klasse nog even bezig gehouden worden. 


Ook al noemde Miron Muslic het "de belangrijkse wedstrijd uit de clubgeschiedenis", zijn zeven (!) wissels in de ploeg (geen Denkey, Minda, Nazinho, ...) en het weghouden van Thibo Somers toonde dat hij er anders over dacht. 


Dat hij zijn hand had overspeeld, bleek al snel duidelijk. Na enkele openingsminuten voor Cercle Brugge, met één grote kans voor Felipe Augusto, werd duidelijk dat dit Wisla Krakau totaal verschilde met dat van vorige week.

 

In ijltempo bracht het zichzelf via een kopbal van kapitein Uryga en een snelle uitbraak van Kiss naar 0-2, nadat Warleson eerder ook al een bal van onder de lat wegduwde. 


Cercle Brugge was van slag en zonder een ervaren pion op het veld vond het niet de vuist die het moest maken om dit Wisla een halt toe te roepen. Enkel Warleson kon dat, op het halfuur sloeg hij weer een bijna gemaakte goal uit zijn kooi. 

Warleson pakte uit met enkele cruciale reddingen.
Warleson pakte uit met enkele cruciale reddingen.

Broodnodige goal

Een donderpreek tijdens een zwoele zomeravond moest het gevolg zijn geweest in de kleedkamer, want Cercle toonde een ander gelaat in de tweede helft.

 

Het trok vol in de aanval waardoor het spelbeeld veranderde naar eenrichtingsvoetbal. En met de inbreng van vaste waarden Denkey en later Minda kreeg het de kwaliteitsinjecties die het nodig had. 


En toch viel het doelpunt aan de overkant. Cercle Brugge liet zich defensief weer ringeloren op een snelle tegenprik, invaller Gogol zorgde voor de 0-3. Een score die plots wel heel speelbaar werd voor de bezoekers uit Polen. 


Maar vrijwel meteen kwam de geruststelling. De aalvlugge Minda zette de hele Krakau-verdediging in de wind en bediende Felipe Augusto van het broodnodige doelpunt dat dit zwalpend Cercle nodig had. 


En met ook nog Hannes Van Der Bruggen en Gary Magnée in de ploeg gekomen trok, leek de bezetting al meer op een basisploeg die veilig de eindmeet kon halen.

 

Toch liet het zich nog tot twee keer toe verrassen door de ingevallen spits Zwolinski. Zijn wereldpoging viel op de lat, maar zijn hakje rolde wel via Lietaert in doel. 


1-4. Een galamatch kan dat niet genoemd worden en een frivole inhoud had het ook niet. Maar de klus is wel geklaard. Cercle Brugge trekt voor het eerst in zijn 125-jarige bestaan naar de groepsfase van een Europese beker. Dié prestatie mag er wel zijn. 

Met de 1-3 zorgde Felipe Augusto voor wat rust.
Met de 1-3 zorgde Felipe Augusto voor wat rust.

Hannes Van Der Bruggen: "Blij, maar met woede in het achterhoofd"

  • Jonas Lietaert: "We slikten makkelijke tegendoelpunten in de eerste helft en vanaf dan zakten de hoofdjes. In de tweede helft werden we wel weer beter, maar wanneer je die 0-3 krijgt, is het toch weer even slikken. Zo zie je maar: je mag nog zoveel doelpunten voorstaan, alles kan nog keren."

 

  • Hannes Van Der Bruggen: "Het is een beetje dubbel. Natuurlijk is de kwalificatie primordiaal. Maar de manier waarop kan voor mij niet. We hebben hen hoop gegeven, terwijl dat niet had gehoeven. Het is positief dat we doorstoten, maar deze wedstrijd zet ons wel met de voetjes op de grond. Het zal niet vanzelf gaan. Ik ben blij, maar wel met woede in mijn achterhoofd." 

 

  • Cercle-coach Miron Muslic: "Langs de ene kant ben je trots dat je je hebt kunnen kwalificeren voor de groepsfase van een Europese beker, maar langs de andere kant was de prestatie zelf heel zwak. Er was veel hectiek voorafgaand aan deze wedstrijd, ook transferperikelen waardoor sommige spelers niet konden spelen. Als je thuis met 1-4 verliest, doe je veel verkeerd. Het was niet echt een galawedstrijd waar de supporters op gehoopt hadden, maar die houden we voor de Europese avonden die er aan zitten te komen. "

Fase per faselaatste update: 18 dagen geleden

22:02
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
21:56

EINDE: Cercle Brugge 1-4 Wisla Krakau

Het werd geen galamatch zoals ze het bij Cercle Brugge hadden gehoopt. Maar de klus is wel geklaard. Ook al werd het spannend na twee doelpunten die elkaar razendsnel opvolgden in de eerste helft. Cercle was van slag, Wisla was de betere ploeg. Bij de rust kwam een ander Cercle uit de kleedkamer. Ondanks de hernieuwde wilskracht, kreeg de thuisploeg toch nog een doelpunt om de oren van de ingevallen Gogol. Alles werd plots heel speelbaar voor Wisla, maar Cercle reageerde wel meteen via z'n invallers Denkey en Minda. Het was Minda die met een verschroeiende spurt Augusto op wegzette naar het doelpunt van de verlossing. In het absolute slot kreeg het wel nog een doelpunt te verduren en daardoor trekt Cercle Brugge toch wel een beetje met een wrang gevoel naar de groepsfase van de Conference League. Want mocht Warleson niet in doel staan, had het er wel misschien eens anders uitgezien. 

90+5' tweede helft
90+5'
90+5'

Doelpunt voor 
Wisla Kraków

Lukasz Zwolinski (Wisla Kraków) scoort. Het staat 1 - 4.
90+4'

Het wordt nog 1-4...

Een voorzet wordt in twee keer voor doel gebracht, Zwolinski, de man van de wereldpoging daarnet, staat met de rug naar doel. De enige oplossing? Een hakje. Via Lietaert rolt de bal tergend traag voorbij de op het verkeerde been gezette Warleson. 

90+2'

Denkey wil graag nog een derde keer naar doel trappen, maar wordt met alle macht die hij in zich heeft afgestopt door Lasicki. Hij trok het truitje van Denkey bijna van zijn lijf, maar de kwaliteit van het Cercle-truitje doorstond de test. Lasicki krijgt er geel voor. 

90+2'
,
Wisla Kraków
90'

Op een nieuwe hoekschop valt de bal voor de voet van Ouattara. Al is het moeilijk voor hem om de bal goed naar doel te richten. In één tijd vliegt de bal opnieuw het publiek in. 

87'

Cercle Brugge speelt bevrijd. Op die manier lijkt alles vanzelf te lopen. Felipe Augusto kopt de bal van dichtbij over de kruising. 


De kansen stapelen zich op, komt er nog een 2-3 aan?

85'

Keiharde Denkey op de lat!

Denkey heeft er zin in. Van iets verder haalt hij opnieuw uit. De bal zwabbert met veel effect naar doel, maar spat uiteen op de lat. Wat een trap! 

85'
wissel
84'

Warleson werpt zich op als de man aan wie Cercle de kwalificatie te danken heeft. Opnieuw komt hij goed tussenbeide op de omhaal van Zwolinski. Al kwam die aanval er wel uit buitenspel. 

83'

Denkey knalt!

Wat een kwaliteitsinjectie brengen Minda en Denkey. Nu kan de laatstgenoemde trappen naar doel. Met veel effect. Maar Broda redt. 

82'
81'
wissel
80'

Zwolinski spectaculair op de lat!

Lucasz Zwolinski staat er nog maar enkele minuten in, maar laat zich meteen al opmerken. Hij controleert een diepe bal heerlijk uit de lucht en trapt bijna in één tijd over Warleson naar doel. Zijn poging valt op de lat. Een grote "oeh" rolde van de tribunes in Jan Breydel. 

79'

Doelpunt voor 
Cercle Brugge

Felipe Augusto (Cercle Brugge) scoort. Het staat 1 - 3.