Francis Amuzu trekt Anderlecht over de streep.

Anderlecht telt Dinamo Minsk pas in de slotfase uit en mag van de Europa League snoepen

 do 29 augustus 2024 21:53
DIN
einde
0-1
AND
    1. 49' - Geel - Aleksandr Selyava
    2. 63' - Geel - Yari Verschaeren
    3. 69' - Verv. Yari Verschaeren door Théo Leoni
    4. 69' - Verv. Nilson Angulo door Francis Amuzu
    5. 70' - Verv. Ivan Bakhar door Pavel Sedko
    6. 72' - Verv. Beni Amian door Igor Shkolik
    7. 78' - Verv. Kasper Dolberg door Luis Vázquez
    8. 85' - Doelpunt - Francis Amuzu (1 - 0)
    9. 90+1' - Verv. Ludwig Augustinsson door Moussa Ndiaye
    10. 90+1' - Verv. Nikita Demchenko door Vladimir Khvashchinskiy
    UEFA Europa League - speeldag 2 - 29/08/24 - 20:01
    timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
    85'
    Francis Amuzu
    85'
    Francis Amuzu
    1 - 0

    Anderlecht mag de komende maanden Europees aan de bak in de Europa League. Paars-wit klopte Dinamo Minsk net als in de heenmatch met 1-0. Invaller Francis Amuzu zorgde pas diep in de wedstrijd voor het verlossende doelpunt. Ons land heeft zo met RSCA en Union 2 vertegenwoordigers in de tweede Europese beker.

    Anderlecht - Dinamo Minsk in een notendop:
    1. Sleutelmoment
      Kort na de rust komt Anderlecht met de schrik vrij. De inlopende Bakhar neemt de bal goed mee in de zestien en creëert zo een prima kans op de 0-1, maar hij mikt van dichtbij nipt naast. Dichter bij een doelpunt komt de Wit-Russische landskampioen nadien niet meer.
    2. Man van de match
      Francis Amuzu mocht maar twintig minuten meedoen als vervanger van Angulo, maar toonde daarin meer dan de Ecuadoraan in zeventig minuten. Met zijn snelle acties bracht hij weer schwung in het paars-witte aanvalsspel én met een bijzonder knappe goal liet hij het Lotto Park ontploffen.
    3. Opvallend
      Na ruim zes jaar zit Anderlecht nog eens in de groepsfase van de Europa League. Twee seizoenen geleden bereikte paars-wit wel nog een Europese kwartfinale, weliswaar een niveau lager in de Conference League. Toen botste Anderlecht op AZ.

    Anderlecht vergeet sterke start te verzilveren

    De bonus was krap na de moeizame 1-0-overwinning tegen Dinamo Minsk in de heenwedstrijd en dus was het in eigen huis toch opletten geblazen voor Anderlecht. Paars-wit wou de spanning meteen wegnemen met een sterke start, met knap en snel aanvalsspel.


    Dat leverde veel overwicht en een resem kansen op, maar de efficiëntie ontbrak. Augustinsson mikte van dichtbij over. Dreyer deed iets beter, maar besloot op de lat. Ook Dolberg kwam nog in het openingskwartier dicht bij de 1-0, maar Lapoukhov stak er een stokje voor.


    Anderlecht moest na een dominant halfuur zijn greep wat lossen en liet enkele schuchtere prikjes van Minsk toe. Alfred kon tot twee keer toe dreigen en Bakhar probeerde het met een spectaculaire retro, maar Coosemans moest niet ingrijpen.


    Met de rust in zicht kwam Anderlecht nog eens snuffelen aan de openingsgoal. Na een knappe dribbel en één-twee met Dreyer haalde Verschaeren uit met zijn linker. Opnieuw bracht Lapoukhov redding voor Minsk.

    Dreyer trof de lat in de 1e helft.

    Amuzu neemt de spanning weg

    Anderlecht slaagde er na de rust niet in om de sterke start van de eerste helft te herhalen. Paars-wit kwam zelfs goed weg toen Bakhar bij een grote kans voor Minsk van dichtbij nipt naast besloot.


    De thuisploeg kreeg de motor niet op gang en zo bleef de spanning toch in het Lotto Park hangen. Pas halfweg de tweede helft moest Lapoukhov zich nog eens tonen op een knal van Verschaeren.


    In de slotfase kon Anderlecht de twijfels dan toch wegnemen. Op aangeven van Amuzu knalde Dreyer van dichtbij nog tegen Gavrilovich aan, maar enkele minuten later kreeg Amuzu het zelf wél voor elkaar. Met een knap afstandsschot liet hij Lapoukhov kansloos achter.


    Anderlecht maakt zo na zes jaar opnieuw zijn opwachting in de groepsfase van de Europa League. De startpremie van 3,63 miljoen euro en het vooruitzicht op Europa League-wedstrijden kan paars-wit misschien wel helpen om spelers te overtuigen in de laatste dagen van de transfermarkt.

    Amuzu schoot en scoor: "Schieten, zonder nadenken"
    Amuzu schoot en scoor: "Schieten, zonder nadenken"

    Amuzu: "We hadden onze kansen sneller moeten afwerken"

    • Francis Amuzu (Anderlecht): "Ik kreeg de bal, ging gewoon rechtdoor en schoot zonder na te denken. Ik moest gewoon mijn ding doen toen ik inviel met acties en voorzetten. De eerste 30 minuten waren we heel sterk. Daarna was het wel wat minder. In de tweede helft hebben we ze gewoon afgemaakt. We hadden onze kansen sneller moeten afwerken, dan was de wedstrijd veel sneller beslist geweest. Voor een club als Anderlecht is het belangrijk om de Europa League te spelen, dus iedereen is blij. We moeten ons best doen en dan zien we wel waar we komen. Ik ben zelf niet meer met een transfer bezig, maar lastminute kan er altijd nog wat gebeuren. Maar normaal blijf ik."

    • Killian Sardella (Anderlecht): "Ik ben blij met de kwalificatie. Het is niet makkelijk geweest met eerst die uitwedstrijd zonder supporters op een moeilijk veld. Ons eerste halfuur was heel sterk, maar daarna hebben we ze te veel in de wedstrijd laten komen. De wissels hebben vandaag het verschil gemaakt. Uiteraard ook met Amuzu, die de goal maakte. De opluchting was groot toen hij scoorde. Als we in dat eerste halfuur gescoord hadden, dan was het een andere wedstrijd geweest. We hadden de match toen moeten beslissen. Daarop moeten we nog werken, want het is ons dit seizoen al eerder overkomen. In de tweede helft vonden we ons ritme niet, al is het ook niet makkelijk tegen een ploeg die zelf het spel niet wil maken. We hebben het toch goed onder controle gehouden, zij hebben bijna geen kansen gecreëerd. Het is lang geleden dat we nog in de Europa League speelden, hopelijk krijgen we nu enkele mooie affiches."

    Fase per faselaatste update: 18 dagen geleden

    90+6'

    Einde

    Job done voor Anderlecht. Paars-wit plaatst zich zonder al te veel moeite voor de groepsfase van de Europa League. Net als in de heenwedstrijd zette het Dinamo Minsk met 1-0 op zij. De score had een pak hoger kunnen oplopen, maar Anderlecht miste vooral in de eerste helft efficiëntie. Kort voor het einde kon Amuzu dan toch de spanning wegnemen.

    90+5'

    Amuzu heeft er nog zin in en dwingt met een knappe actie aan de achterlijn nog een hoekschop af voor Anderlecht. Die wordt door Lapoukhov makkelijk uit de lucht geplukt.

    90+4' tweede helft
    90+3'

    Stroeykens botst op Lapoukhov

    Aan Lapoukhov heeft het vanavond niet gelegen bij Minsk. De Minsk-doelman weet ook raad met een harde knal van Stroeykens. Die heeft zich wel bezeerd bij zijn trap of heeft last van krampen, in elk geval heeft hij even verzorging nodig.

    90+1'

    Riemer dropt nog twee spelers in de ploeg bij Anderlecht. Degreef en N'Diaye mogen de slotfase volmaken. Dreyer en Augustinsson gaan naar de kant.

    88'

    Bij Minsk is de veer gebroken. De Wit-Russen zullen niet doorstoten in de Europa League, maar kunnen wel rekenen op het vangnet van de Conference League.

    88'

    Anderlecht komt nog eens piepen. Dreyer krijgt wat ruimte in de zestien, maar weer wordt zijn schot afgeblokt. Sardella kan in de herneming zijn schot niet kadreren.

    86'
    85'

    Amuzu haalt de spanning weg!

    Het Lotto Park ontploft! Amuzu rukt op links op met de bal aan de voet, snijdt naar binnen en mikt de openingsgoal van buiten de zestien in de korte hoek. De kwalificatie lijkt binnen voor Anderlecht.

    81'

    Dreyer van dichtbij afgeblokt!

    Dan toch nog eens een grote kans voor Anderlecht. Een lage voorzet van Amuzu stuitert door tot bij Dreyer. Die haalt in één tijd van dichtbij uit, maar knalt recht tegen Gavrilovich aan. Vazquez gaat in de nasleep makkelijk liggen en claimt een penalty, maar ref Dabanovic gaat er niet op in.

    79'

    Weinig dreiging van Anderlecht

    Een voorzet van Amuzu komt er niet helemaal uit en Lapoukhov kan ingrijpen. Aanvallend is het in de tweede helft toch te slap bij paars-wit. Minsk blijft zo in de running.

    78'

    Nog een frisse kracht erbij voor Anderlecht. Dolberg mag het slotkwartier aan zich laten voorbijgaan, Vazquez is zijn vervanger.

    78'
    75'

    Sardella is bij de pinken bij een uitbraak van Minsk en werkt de bal goed weg. Bij 0-0 blijft het toch een vervelende situatie voor Anderlecht. Eén tegengoal is genoeg om tot verlengingen veroordeeld te worden.

    72'
    wissel