31'
Martin Linnes
31'
3 - 0

Cercle Brugge ligt al half in het vangnet van de Conference League. In de derde voorronde van de Europa League ging de Vereniging kansloos onderuit tegen Molde. De Noren hadden na amper een halfuur al een 3-0-voorsprong in handen en lieten een vierde treffer zelfs nog liggen vanaf elfmeter.

Molde FK - Cercle in een notendop
  1. Sleutelmoment
    Van een eerste tegengoal kan je nog herstellen, na een tweede kan je nog milderen, maar na een derde op een half uur tijd lig je tegen het canvas. En dat was ook het geval voor Cercle Brugge. De Brugse pijnpunten lagen bloot en het lukte niet meer om ze te verdoezelen.
  2. Man van de wedstrijd
    Kristian Eriksen toonde zijn naam meer dan waardig. Na 5 minuten opende hij de score en na een halfuur bediende hij zijn ploegmaat van de 3-0. Doorheen de hele match was de Noorse spits een echte gesel voor de Cercle-verdediging.
  3. Opvallend
    Een baalweek in Europa voor de Belgische coëfficiënt. Die begon gisteren met 3-1-nederlaag voor Union in Praag, Gent geraakte niet verder dan een 2-2-gelijkspel bij Silkeborg en Cercle keert met een uitzichtloze 3-0-opdoffer terug naar Brugge. Volgende week beter?

Dodelijk halfuur

Cercle Brugge beleefde niet veel plezier aan zijn uitje in het hoge Noorden.
Van bij het begin toonde Molde FK zich geen warmhartige gastheer. Al na enkele minuten werden de Bruggelingen nogal koeltjes met de neus tegen de feiten gedrukt.

Dat ze te veel ruimte in de verdediging lieten, was er één van. Een Noorse voorzet werd achter de rug om door Kristian Eriksen - niet te verwarren met de veel bekendere Deense naamgenoot Christian - in doel getikt. 1-0 na amper 3 minuten.

De pijnpunten van Cercle lagen te snel bloot en Molde profiteerde daarvan. Het tikte de bezoekers helemaal uit verband. Na een resem kansen voor Eriksen, drukte kapitein Eikrem af voor de 2-0. En er was nog maar een kwartier gespeeld.

Het is niet dat Cercle niets klaarspeelde. Op een voorzet van Nazinho kopte Ouattara op de lat, in de rebound kreeg Denkey de bal niet voorbij enkele gevallen Noren. En wanneer de Poolse doelman onder een hoekschop doorging, was Ouattara te verrast om de bal aan de tweede paal in doel te verwerken.

Molde gaf dan maar een lesje in efficiëntie. Wanneer het spel zich op de linkerkant van Molde afspeelde, lag rechts alles open. De vrije Noren hadden enkel geduldig te wachten tot Eriksen de beslissende pass verstuurde. Linnes voor 3-0.

Broodnodige Cercle-goal op de lijn gered

Ook al klaarde het dodelijke halfuurtje de Noorse klus, Molde leunde niet achteruit. Cercle liet de thuisploeg begaan om de score verder uit te diepen, enkel Warleson was op de afspraak. Hij weigerde om zich in de tweede helft nog een keer door doelpuntenmakers Eikrem en Linnes om te draaien.

Offensief toonde Cercle Brugge zich geen geslagen hond. Ouattara kwam net te laat bij een voorzet van Nazinho, die Somers goed oppikte voor een bijna leeg doel. Toch zag hij zijn voor Cercle broodnodige, bijna gemaakte goal nog van de lijn gekeerd.

Nee, geen goalgeluk voor Cercle. En verdedigend bleef alles verkeerd lopen. Vijf minuten voor tijd schoof Ravych de ingevallen Stevenik onderuit. Molde toonde genade, Breivik plaatste de strafschop op de bovenkant van de lat.  Een Brugs slotoffensief bleef uit.

Zeg nooit nooit, maar door de 3-0-uitganspositie lijkt de volgende Europa League-ronde voor Cercle een mission impossible te worden. Zeker met het gelaat dat het in deze heenwedstrijd heeft getoond.

Thibo Somers: "We moeten niet plots twijfelen aan onszelf, de buitenwereld ook niet"

Na de wedstrijd maakte Cercle-kapitein Thibo Somers tijd voor een telefoongesprek met Sporza op Radio 1.

"Met zo'n serieuze achterstand bij de rust, beseften we dat zelf een goal maken belangrijk was met het oog op de terugmatch. Helaas hebben we geen doelpunt meer kunnen maken, ook al troffen we wel het doelhout, dat is zuur", zuchtte hij.

"We geven niet op. In voetbal kan alles. Als we thuis snel één doelpuntje kunnen maken, kan het snel gaan", klonk het wel strijdvaardig.

"Het gevoel is niet veranderd in vergelijking met vorig jaar", blijft Somers positief. "Op enkele spelers na is de groep nog dezelfde. Dus we moeten niet plots twijfelen aan onszelf en de buitenwereld hoeft dat ook niet te doen."

"We creëren nog altijd genoeg kansen, maar verkeren gewoon in een periode dat het geluk niet aan onze kant staat."

"Teleurstelling overheerst nu, vooral omdat een Europese nederlaag iets harder binnenkomt dan één in de Belgische competitie."

Fase per faselaatste update: 29 dagen geleden

21:01
20:55

EINDE: Molde FK 3-0 Cercle Brugge

Cercle Brugge beleefde niet veel plezier aan zijn reis naar het hoge Noorden. Molde FK was nu niet meteen de warmhartigste gastheer en drukte zijn bezoeker meteen koeltjes met de neus op diens feiten: een verdediging waar veel ruimte werd gelaten en een aanval die niet kon scoren. En in tegenstelling tot Cercle scoorde Molde wel. Na 5 minuten, na een kwartier en nog eens op het halfuur. Het dodelijke halfuur klaarde meteen het klusje voor de Noren, al kregen ze wel de kans om de score nog verder uit te diepen. Maar Warleson lag twee keer goed in de weg en op de strafschop trapte Breivik iets te overmoedig op de lat. Cercle zelf knutselde wel het één en ander in elkaar, maar Denkey trof de lat en Somers zag de broodnodige aansluitingstreffer op de lijn gekeerd.

Zeg nooit nooit, maar met de 3-0-uitgangspositie lijkt de volgende ronde in Europa League een mission impossible te worden.

90+9' tweede helft
90+3'

Zoals onze commentator op de radio al vertelde, probeert Cercle Brugge wel nog om op zoek te gaan naar de aansluitingstreffer. Zo wordt met een voorzet gezocht naar Minda en Denkey, maar die worden niet gevonden. Op een voorzet van de andere kant kan Minda wel koppen. De bal botst naast het doel.

90'

Cercle probeert wel nog te gaan voor een doelpunt, maar het is meer met de moed der wanhoop en zonder overleg.

Jeroen Van Der Loop op Radio 1
87'
penalty gemist
86'

Pal op de lat!

De weinige hoop die Cercle nog had, is nog niet verloren! Breivik trapt de penalty keihard op de lat, waardoor de bal hoog de lucht invliegt. Cercle maakt toch een klein zuchtje van opluchting. Nu nog dat doelpuntje proberen te maken?

84'

Strafschop voor Molde!

Ook dat nog... Terwijl de bal al vertrokken was, glijdt Ravych in het strafschopgebied de ingevallen Stevenik onderuit. De Portugese scheidsrechter aarzelt niet en wijst resoluut naar de stip.

Iets van een bodem en een kelk...

81'
80'

In de tweede helft is het ook een open wedstrijd geweest, maar deze keer wel zonder doelpunten. Vooral Molde is in de tweede helft gevaarlijk geweest, vooral dan bij lijve van Kristian Eriksen.

77'

Applauswissels bij de Noren

Molde is begonnen aan zijn rondje applausvervangingen. De eerste die de eer krijgt is kapitein Eikrem. Met een doelpunt en één bijna doelpunt was hij één van de sleutelspelers. Ook de andere doelpuntenmaker Linnes gaat naar de kant. Nu is Eriksen de enige nog overgebleven doeltreffende op het veld.

77'
,
75'

Weer een momentje van opleving aan de kant van Cercle. Somers verstuurt een goede voorzet naar Olaigbe, maar die kan er niet ten volle zijn voet tegen zetten. De bal rolt buiten. Olaigbe had liever een hoekschop gezien.