AntwerpAnderlecht
Erik Lambrechts
Bosuilstadion
16144

Dodelijk efficiënt Anderlecht boekt gevleide zege bij Antwerp, dat de beste en meeste kansen heeft

zo 4 augustus 2024 15:27
  1. 25' - Own goal - Senne Lammens (0 - 1)
  2. 34' - Doelpunt - Gyrano Kerk (1 - 1)
  3. 39' - Geel - Toby Alderweireld
  1. 68' - Verv. Gyrano Kerk door Anthony Valencia
  2. 75' - Verv. Kasper Dolberg door Luis Vázquez
  3. 75' - Verv. Mario Stroeykens door Majeed Ashimeru
  4. 80' - Doelpunt - Majeed Ashimeru (1 - 2)
Jupiler Pro League - speeldag 2 - 04/08/24 - 13:31
25'
Senne Lammens
0 - 1
25'
34'
Gyrano Kerk
34'
Gyrano Kerk
1 - 1
80'
Majeed Ashimeru
1 - 2
80'

Anderlecht heeft de lastige verplaatsing bij Antwerp tot een goed einde gebracht. Voor de tweede week op een rij pakte het met een late goal de 3 punten. Antwerp creëerde nochtans meer en betere kansen. Een owngoal van doelman Lammens

bracht de bezoekers voor, Kerk wiste die snel uit. Na de koffie verzuimde Antwerp
te scoren, invaller Ashimeru deed dat in het slot wel.

Antwerp - Anderlecht in een notendop:
  1. Man van de Match
    Majeed Ashimeru moest zich vandaag tevreden stellen met een invalbeurt. De Ghanese middenvelder viel gretig in en bezorgde Anderlecht in het slot de zege na een knappe aanval. Al verdient ook Colin Coosemans een pluim na enkele uitstekende parades.
  2. Sleutelmoment
    In de 77e minuut geraakt Chery vanuit een schuine hoek niet voorbij Coosemans. Enkele minuten later lijdt diezelfde Chery dom balverlies, waarna Ashimeru de 1-2 tegen de netten duwt.
  3. Statistiek
    Na de 1-0-zege tegen STVV vorig weekend en de 1-2-zege op Antwerp vandaag opent Anderlecht voor het eerst sinds 2018 de competitie nog eens met een 6 op 6. Toch een opvallende statistiek voor de recordkampioen.

Kerk brengt Antwerp langszij na owngoal van Lammens

Een gretig Antwerp nam de wedstrijd meteen in handen en kwam na amper 6 minuten al bijna op voorsprong. Kerk kwam na goed doorkoppen van Janssen – en mak verdedigen van Ndiaye – plots oog in oog met Coosemans, maar geraakte niet voorbij de Anderlecht-doelman.

De bezoekers spartelden zich door het openingskwartier en kwamen na 25

minuten zelfs plots op voorsprong. Sardella zette zich goed door bij Costa om de
bal vervolgens tot bij de slim afhakende Dolberg te brengen. Lammens pareerde
in eerste instantie knap, maar duwde het leer vervolgens ongelukkig in eigen
doel.

De Great Old werd wakker en enkele minuten later moest Coosemans tot twee keer toe alles uit de kast halen om zowel Costa als Janssen van de 1-1 te houden. Die gelijkmaker kwam er uiteindelijk toch. Na een knappe aanval via Odoi en Ondrejka duwde Kerk het gekraakte schot van Janssen van dichtbij binnen.

Kerk scoorde in de eerste helft voor Antwerp.

Invaller Ashimeru houdt perfecte paars-witte rapport intact

Ook na de rust was het de thuisploeg die meteen op zoek ging naar de voorsprong. Een strakke voorzet van Kerk werd door Janssen knap achter het steunbeen richting doel geduwd, Vertonghen pakte in extremis nog uit met een reddende tackle.

Wat volgde was een tactisch steekspel met veel middenveldspel, tot de thuisploeg 20 minuten voor tijd met een nieuw offensief uitpakte. Chery knalde eerst rakelings naast, waarna ook Costa zijn poging niet kon kadreren.

Anderlecht snakte naar adem, maar kon op een sterke Coosemans rekenen om Chery van de 2-1 te houden. In de tussentijd trof Dolberg met een loeier ook nog eens de paal voor paars-wit.

Het kwartje viel uiteindelijk aan de overkant, waar Leoni na dom balverlies van Chery Verschaeren aanspeelde in de box. De nummer 10 draaide knap door en legde de bal panklaar voor invaller Ashimeru, die Anderlecht de zege bezorgde.

Antwerp blijft zo achter met 3 op 6, terwijl Anderlecht voor het eerst sinds 2018 de competitie nog eens opent met twee zeges.

Coosemans: "Dit zijn 3 gouden punten"

• Colin Coosemans (Anderlecht): "Dit zijn drie gouden punten. Voor een verplaatsing op Antwerp reken je vooraf niet sowieso op een zege. Het kon beide kanten op en het viel net goed voor ons. Ik vond dat we goed verdedigd hebben. We zijn er vol voor gegaan, waardoor we ook ruimte lieten achterin. Daardoor hebben ze ook wel een aantal kansen gecreëerd. Het werk is verre van af en er zijn zeker zaken die we kunnen verbeteren.
  • Jan Vertonghen (Anderlecht): "Antwerp uit is een van de moeilijkste wedstrijden van het seizoen. Ik vond ons zeker niet slecht, maar Antwerp heeft de beste kansen gehad. Dit zijn 3 belangrijke punten voor ons. We hadden veel balbezit in de pockets, maar in het final third hadden we weinig kansen."
  • Vincent Janssen (Antwerp): "We moesten hier minimaal een punt pakken vandaag. In de omschakeling maken ze de 1-2 en gooien ze vervolgens alles dicht. Het zijn kleine zaken waar we moeten opletten, want die kunnen ons seizoen maken of breken. Al is het beter dat het nu gebeurt dan later in het seizoen."
  • Dennis Odoi (Antwerp): "Dit is echt wel balen. We speelden de tweede helft zeker niet slecht, we waren dominant en hadden voldoende kansen. Om dan nog een doelpunt tegen te krijgen, is heel zuur. Voor de rest creëerden ze geen kansen. We moeten van deze wedstrijd leren, want er liepen wel wat zaken fout."

Fase per faselaatste update: ongeveer 1 maand geleden

15:29

Anderlecht wint op Antwerp!

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar Anderlecht wint met 1-2 op het veld van Antwerp. De Great Old had de meeste en de beste kansen, maar een dodelijk efficiënt paars-wit trekt dankzij een owngoal van Lammens en doelpunt van Ashimeru met de zege terug naar Brussel. Kerk scoorde tussenin nog voor de thuisploeg.

90+4'

Het wordt moeilijk voor Anderlecht om de bal voorin nog bij te houden. Nog 3 minuten te spelen en dan openen de bezoekers voor het eerst sinds 2018 hun seizoen nog eens met een 6 op 6.

90+1'

Antwerp krijgt nog 6 minuten om een eerste nederlaag te vermijden. Valt er nog een appel uit de kast?

90+1'
,
90+1'

90+1'

Ook Riemer brengt nog twee nieuwe namen op het veld. De jonge Angulo en Patris komen in de plaats van Dreyer en Sardella.

90'
90'
89'

Pompen of verzuipen voor paars-wit

Het is nu echt wel pompen of verzuipen voor de bezoekers. Sardella laat zich te makkelijk aftroeven, maar het schot van Janssen valt via Vertonghen naast het doel van Coosemans. De tijd dringt voor de thuisploeg.

86'

Driedubbele wissel voor De Roeck

Jonas De Roeck speelt alles op alles en brengt Udoh, Scott en Keita tussen de lijnen. Kan de driedubbele wissel bij de Great Old nog iets forceren?

84'

Antwerp moet nu alles uit de kast halen om de nederlaag te vermijden. Anderlecht trekt zich helemaal terug en moet een nieuwe hoekschop incasseren.

82'

Pijntje bij Ashimeru

Ashimeru valt slecht op de schouder en moet even naar de kant. Laat ons hopen voor de Ghanees dat het niet al te ernstig is.

81'
81'

1-2! Ashimeru straft balverlies van Chery af

Anderlecht is opnieuw o zo efficiënt vandaag. Chery lijdt te makkelijk balverlies, waarna Leoni via Verschaeren de geïnfiltreerde Ashimeru vindt. De Ghanees duwt de 1-2 vanaf de penaltystip rustig voorbij Lammens.