KV KortrijkStandard
Bert Put
Guldensporenstadion
7345

Snelle rode kaart breekt Standard zuur op: met tien man lijdt het in Kortrijk eerste nederlaag

zo 18 augustus 2024 20:27
  1. 35' - Rood - Henry Lawrence
  2. 39' - Verv. Soufiane Benjdida door Boli Bolingoli Mbombo
  1. 61' - Verv. Mounaim El Idrissy door Thierry Ambrose
  2. 67' - Doelpunt - Thierry Ambrose (1 - 0)
Jupiler Pro League - speeldag 4 - 18/08/24 - 18:31
67'
Thierry Ambrose
67'
1 - 0

Standard weet na een zege en twee gelijke spelen weer wat verliezen is. De Rouches speelden in Kortrijk 55 minuten met tien man na een vroege rode kaart voor Henry Lawrence. Dat betaalde zich cash uit. De ingevallen Thierry Ambrose trapte na het uur het enige doelpunt tegen de touwen.

Kortrijk - Standard in een notendop:
  1. Sleutelmoment
    Een onhandige actie van Lawrence tien minuten voor de rust verandert de wedstrijd. De Engelse verdediger plant zijn studs boven de enkel van El Idrissy en wordt uitgesloten. Halfweg de tweede helft betaalt Standard daar de prijs voor met de treffer van Ambrose.
  2. Man van de match
    Een dijk van een wedstrijd spelen en toch met lege handen achterblijven, Matthieu Epolo maakte het vanavond mee. De Standard-doelman reeg de knappe reddingen aaneen, maar een vierde clean sheet op een rij was hem niet gegund.
  3. Opvallend
    Standard kon nu al ruim twee jaar niet meer winnen van Kortrijk. In eigen huis verloor het zelfs de laatste twee duels tegen Kortrijk en in het Guldensporenstadion kon het vorig seizoen ook maar één punt meegraaien.

Standard sluit zoutloze eerste helft met tien af

De beste verdediging (0 tegengoals), maar tegelijk ook de slechtste aanval (1 goal) na drie speeldagen. Het ongeslagen Standard wist waar het pijnpunt lag, maar ook in het Guldensporenstadion blonken de Luikenaars uit in offensieve onmondigheid.

Benjdida kreeg al na nog geen twee minuten een uitgelezen kans om de score te openen, maar trapte half naast de bal. Rond het halfuur wrong de compleet vrijstaande Kuavita dan weer een prima mogelijkheid de nek om. Tussen die twee momenten: de grote leegte.

Ook Kortrijk kon amper voor doelgevaar zorgen. Een half mislukte kopbal van Ferri was zowat het enige wapenfeit. Doelmannen Gunnarsson en Epolo keken vooral werkloos toe.

Tien minuten voor de rust zorgde Lawrence toch voor wat opwinding. Hij plantte zijn studs boven de enkel van El Idrissy en na tussenkomst van de VAR kreeg hij rood. Het numerieke overwicht gaf even extra zuurstof aan Kortrijk, Epolo moest zich tonen op een afgeweken schot van De Neve.

Lawrence liep na ruim een halfuur tegen rood aan.

Ambrose schenkt Kortrijk volle buit

Meteen na de rust duwde Kortrijk het gaspedaal dieper in. Kaneko kwam dankzij De Neve al snel in een veelbelovende positie, maar vanuit een scherpe hoek raakte hij niet voorbij Epolo. De Standard-doelman moest ook aan de bak op een gevaarlijke voorzet van El Idrissy.

De wervelende start kreeg geen vervolg, al bleef het voor Standard toch vooral verdedigen. Gunnarsson hielp de Luikenaars een handje toen hij in de zestien een terugspeelbal opraapte, maar Bulat mikte de onrechtstreekse vrije trap in de muur.

Halfweg de tweede helft vond Kortrijk het gaatje in de Luikse muur. Bij Standard werkten ze een voorzet slecht weg, recht in de voeten van Ambrose en die liet Empolo met een strak schot kansloos achter. Het eerste tegendoelpunt van het seizoen was een feit voor Standard.

Geen vierde clean sheet op een rij dus voor Epolo, maar aan de doelman lag het allerminst. Met enkele knappe reddingen voorkwam hij dat de schade nog hoger opliep voor Standard. Een vrije trap van Kadri, een afstandsschot van Bruno en pogingen van Ambrose en Messaoudi, Epolo wist er telkens raad mee.

De voorsprong uitdiepen lukte zo niet voor Kortrijk, maar de tweede driepunter van het seizoen kwam nooit meer in gevaar. Standard lijdt op de vierde speeldag zijn eerste nederlaag.

Leko: "Ik ben kwaad op Lawrence"

• Freyr Alexandersson (trainer Kortrijk): "Ik ben heel tevreden. We waren geduldig, slim en hebben er alles aan gedaan om kansen te creëren, al was dat heel moeilijk tegen zo'n blok. Standard verdient alle lof voor hun verdedigend werk, ze vormen een sterk geheel. Uiteraard had ik ons graag meer zien scoren, maar uiteindelijk gaat het om de drie punten. Als we als club stappen vooruit willen blijven zetten, dan is consistentie absoluut de sleutel. Vorige week was ik ontevreden over de invallers, vandaag kan ik alleen maar tevreden zijn. Als spelers hun basisniveau niet halen, dan kom je in de problemen. Ambrose haalde vandaag een hoog niveau en daar kan je als coach alleen maar tevreden over zijn."

• Ivan Leko (trainer Standard): "De rode kaart was het kantelmoment in deze wedstrijd. Tot dan was het een evenwichtig duel. Defensief waren we stabiel en we dwongen ook enkele halve kansen af. Na de rode kaart bleven de jongens alles geven, maar dan wordt het natuurlijk lastig tegen een sterke tegenstander. Kortrijk creëerde zeker in de tweede helft meer kansen en op basis daarvan verdient het de overwinning. Ik heb de overtreding van Lawrence nog niet teruggezien, maar ik ben kwaad op hem. Ik had hem gezegd om met aluminium noppen te spelen, want we weten allemaal dat dit een zacht en nat veld is. Maar hij speelde met plastieken noppen, gleed uit en deed de tackle. Met zo'n actie laat je je team met een man minder achter en daardoor hebben we uiteindelijk verloren."

Fase per faselaatste update: 29 dagen geleden

90+8'

Kortrijk zet een punt achter de ongeslagen reeks van Standard. De uitsluiting van Lawrence in de eerste helft deed de Luikenaars de das om. Halfweg de tweede helft brak Ambrose de ban voor Kortrijk. Epolo voorkwam dat de schade hoger opliep voor Standard.

90+7'

Messaoudi blijft jagen op een treffer. Hij kan van dichtbij uithalen, maar probeert het met een plaatsbal en besluit toch nog een eind naast.

90+5'

Epolo tot twee keer toe

Aan Epolo heeft het vanavond niet gelegen bij Standard. Met een voetveeg houdt hij Ambrose van een tweede treffer en ook bij de herneming van Messaoudi blinkt de doelman uit met een knappe redding.

90+1'

90+1'

Gunnarsson bekogeld

Gunnarsson wordt aan de zijlijn plots met allerlei bekertjes en flesjes cola bekogeld door de enkele supporters van Standard. Bijzonder jammer weer, ref Put legt de wedstrijd even stil en de stadionomroeper roept de heethoofden tot de orde.

90+1'
86'

Dubbele wissel

Ook bij Kortrijk komen er nog twee frisse krachten bij. Kadri en Ferri ruimen plaats voor Messaoudi en Fossum.

85'

Leko gooit Djukanovic nog in de strijd voor Sutalo. Kan hij Standard nog een onverhoopt punt bezorgen?

82'
82'
81'

Kaneko en Bruno worden onder applaus naar de kant gehaald bij Kortrijk. Takamine en Alebiosu mogen de slotfase volmaken.

80'

Knappe redding Epolo

Opnieuw dreiging van Kortrijk na een corner. Weer vangt De Neve de bal op en hij vindt Bruno. Zijn eerste schot met links wordt afgeblokt, zijn tweede poging met rechts is een pak beter en dwingt Epolo tot een knappe redding.

78'
,
78'

Geel voor Kaneko

Kaneko haalt Camara onderuit. Het levert hem een terechte gele kaart op.

76'

Blessure voor Bolingoli

Bolingoli moet zijn strijd geblesseerd staken. Pech voor de invaller, hij wordt noodgedwongen vervangen door Camara, die zo zijn eerste minuten mag maken voor Standard. Kyei en Ngoy komen in de ploeg voor Kuavita en Hautekiet.