86'
Mohamed Berte
1 - 2
86'

Promovendus Dender heeft KAA Gent in de Planet Group Arena een pijnlijke thuisnederlaag aangesmeerd. De Buffalo's kwamen vroeg op achterstand, maakten vlak na rust gelijk en toonden zich daarna de betere ploeg. Toch was het Dender dat in het slot nog met de volle buit aan de haal ging dankzij een goal van Mohamed Berte, goed voor een knappe 4 op 6.

KAA Gent - Dender in een notendop
  1. Sleutelmoment
    Gent geraakte maar niet (nog een keer) door de dubbele muur van Dender en dus leek het af te stevenen op een gelijkspel. Tot invaller Berte de bal aangespeeld kreeg in de 16, zich goed uitdraaide en overtuigend met nog 5 minuten te gaan de 1-2 in doel knalde. Gent koud gepakt!
  2. Man van de wedstrijd
    Euvrard koos om tegen Gent met twee spitsen te spelen, met de inbreng van Soladio naast Nsimba en die keuze loonde. In de eerste helft zette hij Dender op een verdiende voorsprong, maar Berte (zijn vervanger) kroonde zich in het slot tot de echte matchwinnaar.
  3. Opvallend
    Promovendus Dender werd vooraf door Gent-coach Wouter Vrancken een dark horse genoemd en maakt die reputatie na 2 speeldagen al waar. Na wedstrijden tegen Union en Gent verloor het nog niet. Het telt 4 op 6. Gent daarentegen verliest zijn eerste thuiswedstrijd in de Jupiler Pro League.

Tweespitsensysteem levert Euvrard op

Vooraf werd Dender door Wouter Vrancken gelabeld als "dark horse". Bouwde de nieuwbakken Gent-coach al op voorhand een buffer in of kwam hij gewoon na het bestuderen van de promovendus tot een eerlijke conclusie?

Alleszins, het zag er al niet te goed uit voor KAA Gent bij het begin van de wedstrijd. Het kreeg wel het balbezit toebedeeld van Dender, maar kon die niet omvormen tot doelkansen.

En ondertussen loerde een gretig en offensief Dender op elk mogelijk foutje of beetje opening om snel en listig van een tegenaanval te proberen profiteren. Meteen werd de reden duidelijk waarom Dender-coach Vincent Euvrard ervoor koos om met 2 spitsen te spelen. Hij wilde aanvallende dreiging zien.

En die kwam er dus ook. Winger Ferraro was de eerste die aanlegde, maar zag zijn schot naast gaan. En ook tweede spits Soladio moest van op afstand genoegen nemen met een ongekaderde trap.

Het kon niet uitblijven voor de Buffalo's: halfweg de eerste helft tikte Soladio een voorzet vanaf de linkerkant via Watanabe in doel. Dan al kreeg Euvrard met zijn keuze voor het 2-spitsensyteem gelijk: Dender leidde onverhoopt met 0-1.

Het miste zelfs de kans om die meteen uit te bouwen. De wip van Nsimba belandde op het dak van het doel. Gent moest de scheve situatie zien recht te trekken, maar had de rest van de eerste helft moeite met de oplossing te vinden.

Delorge probeerde het op zijn De Sarts met een heupzwaai van aan de rand van de zestien, maar de jonge middenvelder is nog niet even efficiënt als zijn voorganger.

Berte geeft Gent een koude douche

Meteen na de rust leek Wouter Vrancken de sleutel wel gevonden te hebben. Met dezelfde instelling als waarmee Dender de wedstrijd begon, vatte het de tweede helft aan. Daardoor maakte Yokota vliegensvlug gelijk na een duet met Surdez, één van de spaarzame flitsen van de nieuwe flanken van Gent.

Gent duwde door en Dender plooide zich terug in een dubbele defensieve gordel, waardoor het leek te gokken op een nieuw gelijkspel. Voor Gent bleven de voetballende kansen uit. Kums krulde een vrije trap naast, Delorge probeerde het nog eens van ver en Gudjohnsen dwong met andere vrijschop Verrips tot een zweefduik.

En dan, vijf minuten voor het einde, achtte Dender het moment gekomen: het vond nieuwe openingen op de tegenaanval en na waarschuwingen met een kopbal van Nsimba en een afstandspoging van Kvet, was het Berte - invaller voor Soladio - die van dichtbij de onverhoopte 1-2 in het dak van het doel knalde.

De verslagenheid bij Gent was te groot om de promovendus nog van antwoord te dienen.

Zo werd KAA Gent koud gepakt bij zijn eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League. Dender bevestigde het door Vrancken opgekleefde etiket van "dark horse" en is als neo-hoogsteklasser nog ongeslagen na twee speeldagen. En dat met wedstrijden tegen Union en Gent, veelbelovend?

Kums: "Onverwacht was dit niet"

• Michael Verrips (doelman Dender): "Ik denk dat we perfect hebben uitgevoerd wat de trainer vooraf wilde zien. Dat heeft geleid tot drie punten, dan kan je concluderen dat dat plan goed heeft gewerkt. Het was zeker geen onverdiende overwinning, in de eerste helft hebben we qua kansen gedomineerd en in de tweede helft was Gent minder gevaarlijk dan wij. Je voelde dat Gent met alles uit de kleedkamer kwam, maar dan scoort Mo (Berte) dat fantastische winnende doelpunt. Dender als "dark horse"? Het seizoen is nog vroeg voor zulke uitspraken, maar we zijn blij met hoe we het seizoen zijn begonnen."
  • Sven Kums (Gent):  "Onverwacht was het niet, we wisten dat ze zo hoog druk konden zetten. Maar ze deden het wel heel goed, bij ons waren de ruimtes te groot en we verloren te veel duels in het begin, dan sta je snel 0-1 achter. In de tweede helft hebben we gereageerd door de 1-1, maar we creëerden te weinig gevaar om onze aanwezigheid op hun helft uit te buiten. Er komen weer veel belangrijke wedstrijden aan voor ons, dus deze hadden we absoluut willen winnen, zodat we goed vertrokken waren..."

Vrancken: "In eerste helft al wedstrijd verloren", Euvrard: "Mooi hoe jongens die nog in amateur speelden zich tonen"

• Wouter Vrancken (trainer Gent): "Die late treffer, ja, je weet dat je zo'n momenten nog kan weggeven en zo zonder punten valt. Eigenlijk hebben we de wedstrijd verloren in de eerste helft door te starten met zo weinig duels te winnen, dan maak je het jezelf moeilijk. Door balverlies zakt het zelfvertrouwen. Tweede helft was beter, door bijsturingen. Het was veel directer, maar we kiezen nog te veel voor de te moeilijke oplossingen. Voor een stuk ligt het nog aan het feit dat we nog niet genoeg hebben samengewerkt, maar dat mag je niet inroepen als excuses. Het puntenverlies had niet gehoeven. Een eerste helft met het niveau van de tweede helft had er heel anders uitgezien."
  • Vincent Euvrard (trainer Dender): "We hebben meer gedaan dan counteren vandaag. We pakken een heel knappe overwinning. We kwamen hierheen om te voetballen, hoog druk te zetten en de bal te recupereren die leiden tot goede transities. Daardoor leiden we bij de rust, maar tweede helft slopen er wat slordigheden in. Maar dan herpakten we ons. Eigenlijk was het een fiftyfifty-match en hadden we het geluk dat wij het konden uitdraaien naar een overwinning. En die was zeker niet gestolen. Elke speler in onze ploeg heeft een eigen verhaal, sommigen zoals Hens waren amateurvoetballers. Nu steekt iedereen de neus aan het venster en bewijzen we dat we zelfs op een moeilijke verplaatsing de winst kunnen pakken."

Fase per faselaatste update: ongeveer 1 maand geleden

21:13

EINDE: KAA Gent 1-2 Dender

Gent verliest zijn eerste Jupiler Pro League-wedstrijd in eigen huis. Het verslikt zich in de promovendus die zich opnieuw met rechte rug heeft getoond. Invaller Berte werd de matchwinnaar zo'n 5 minuten van het einde, wanneer hij knap van zijn man wegdraaide en overtuigend de 1-2 in het dak van het doel knalde. Een koude douche voor Gent, want na de verdiende 0-1-achterstand uit de eerste helft, tapte het wel uit een ander vaatje na de rust. Vrijwel meteen na de pauze leek het orde op zaken te stellen met Yokota die in een duet met een Surdez de gelijkmaker vond. Maar Gent kon het aanhoudende, verschroeiende tempo niet uitbuiten in meer goals. Mede omdat Dender zich dubbelplooide in de verdediging en aanvallend loerde op de counter, waarop het dus wel succesvol bleek. Goed tactisch plan van Vincent Euvrard, Wouter Vrancken heeft nog wat werk aan de winkel.

90+8' tweede helft
90+6'

Afstandsschot Nsimba!

Vanuit het niets puurt Nsimba er nog een schot uit vanuit de tweede lijn. Zijn lage schuiver dwingt Roef ertoe om te lossen, waardoor er nog even paniek is. Maar het gevaar wordt weggewerkt!

90+5'

Archie Brown zoekt met zijn indraaiende voorzetten een hoofd die de bal naar doel kan beroeren. Gerkens voelt zich geroepen om te koppen, voor de neus van Gudjohnsen die wat teleurgesteld is dat hij niet de kans kreeg om te koppen.

90+3'

Pieter Gerkens, ingevallen voor Hong, doet er nog alles aan om Gent terug op gelijke hoogte te brengen. Redelijk acrobatisch en met gevaar voor de lies trapt hij naar doel. Zijn schot gaat over.

90+1'
90+1'
90+1'

89'
85'

Berte pakt Gent koud: 1-2!

En zo zie je maar: het staat toch verrassend 1-2! Gent wordt koud gepakt door Berte. De man die voor KVO niet kon scoren in de hoogste klasse, is nu dodelijk efficiënt. Hij draait heerlijk weg van zijn man en knalt overtuigend de onverhoopte voorsprong voor Dender in doel!

Doet Berte het licht uit in de Planet Group Arena?

84'

Dender weer dicht bij Gentse goal!

Een nieuwe counter van Dender zorgt voor alarmfase rood bij de verdediging van Gent. Het is Kvet die vanaf een afstandje kan aanleggen en de bal maar net naast doel weet te plaatsen.

80'

Verrips strekt zich uit!

Niet Kums, maar Gudjohnsen mag de vrije trap nemen. De IJslander schildert de bal knap naar doel, maar Verrips voorkomt dat de verf plakt. Zwevend springt hij de bal uit de goal. Knappe redding van de doelman!

Dender plooit zich nu wel dubbel terug in de defensie. Het vangt Gent op in een heel laag blok en lijkt te willen gokken op een nieuw gelijkspel.

79'

Gudjohnsen pakt uit met zijn beste actie van de tweede helft. Hij draait goed weg van Kobe Cools, waardoor de verdediger van Dender niet anders kan dan de fout maken. De bal komt aan de rand van de halve maan, op een aardige plaats, dus.

79'

Delorge met nieuwe poging

Opnieuw aan de halve maan, net als in de eerste helft, legt Delorge aan voor een verwoede poging om zijn nieuwe club op voorsprong te brengen en zo de Gentse harten te veroveren. Dit schot is wel veel harder dan het eerste en vliegt maar net buiten het kader.

De tijd begint te dringen voor Gent, wil het nog de winnende treffer scoren.