Jupiler Pro League - speeldag 7 - 13/09/24 - 20:46
Andi Zeqiri
0 - 2
Andi Zeqiri
65'

Standard heeft zijn non-match in Leuven doorgespoeld met een verdiende zege op bezoek bij promovendus Dender, zijn eerste buitenshuis. De Luikenaars kwamen al vroeg op voorsprong via een strafschop van Soufiane Benjdida en hielden daarna de gelederen netjes gesloten. Na het uur zorgde nieuwkomer Andi Zeqiri voor de bevrijdende 0-2. In de stand komt Standard voorlopig mee aan kop.

Dender - Standard in een notendop
  1. Man van de match
    Met een doelpunt en een assist is Soufiane Benjdida absoluut de meest bepalende man van Standard vandaag. In de eerste helft nam hij met een penalty zijn verantwoordelijkheid, in de tweede zette hij met een knappe omhaal Zeqiri op weg naar de verlossende verdubbeling.
  2. Sleutelmoment
    Met lange tijd 0-1 op het bord moest Dender vol in de aanval, maar stuitte op een uitgekookte Luikse verdediging. Wanneer Zeqiri iets na het uur de tweede binnenlegde, brak de veer bij de thuisploeg.
  3. Opvallend
    Standard kon buitenshuis niet scoren op drie wedstrijden, met amper twee doelpunten in eigen huis. Eén avondje Dender breekt nu de reeks: meteen twee doelpunten op verplaatsing én een verdubbeling van het aantal goals in de competitie.

"Een nieuwe start", benoemde Ivan Leko nog voor de wedstrijd. Met aanvallende versterking leek er toch wat meer muziek te zitten in de selectie van de Rouches.

Eén van die versterkingen, Andi Zeqiri, mocht meteen starten en zag Dender de start wat missen. Verrips kwam nog voor er tien minuten verstreken waren te laat uit op Kuavita en gaf zo een penalty weg. Benjdida toonde zich meedogenloos.

Dender wilde de reputatie van competitieleider beschermen en trok naar voren. Het middenveld was te sterk voor Standard, maar dat heeft dan weer een ijzeren verdediging. Zelfs wanneer Epolo zijn doelvlak verliet voor een avontuur in de zestien, kon Dender de netten niet doen trillen.

De aanval van Standard verliep ook vloeiender dan de afgelopen weken, voor rust kwamen Zeqiri en Bulat al in de buurt een tweede treffer. Zeker die laatste had oog in oog met Verrips, die nadien met een hoofdblessure naar de kant moest, moeten scoren.

Egelstelling

Dender vloog na rust uit de startblokken, maar echte kansen kon het met dat enthousiasme niet afdwingen. Tegen zo'n sterk laag blok lijkt er toch meer nodig te zijn dan energie en drive.

Het dwong wel om Standard in egelstelling te gaan staan, de bezoekers kregen de bal twintig minuten lang amper uit de eigen helft.

Debutant Zeqiri zag iets na het uur zijn vervanger wachten aan de zijlijn, maar besloot dat hij nog niet klaar was. Een omhaal van Benjdida op de eigen helft zette de Zwitser op weg, al had hij echt nog wat werk. Met ijs in de aderen stak de nieuwkomer het veld over en stelde de overwinning veilig met zijn eerste voor Standard.

Met alleen aandringen kan je niet scoren tegen Standard, ontdekte Dender. Je moet ook voorbij Epolo geraken, die met een knappe save op een knal van Acquah zijn vijfde clean sheet van het seizoen nog veilig stelde.

Het nieuwe begin van Standard is goed begonnen, laat het ons zo stellen. Dender verliest voor de tweede keer, en moet de komende weken tegen Genk, Anderlecht en Charleroi. De plaats bovenaan de tabel wordt duur.

Gilles Ruyssen (Dender): "Standard pakt ons op twee, drie momenten. Ze werken aan honderd procent af, normaal gezien doen wij dat. We hebben driekwart van de wedstrijd gedomineerd, maar komen te kort in beide zestiens vandaag."

Andi Zeqiri (Standard): Heel blij met deze overwinning. Ik heb gescoord, dus superblij. Het is natuurlijk maar een begin, ik wil elke wedstrijd met de staf en de coach blijven vooruitgang boeken. Ik ben naar Standard gekomen om te voetballen, en vandaag heb ik plezier gehaald uit voetbal."

Euvrard: "Standard was dodelijk efficiënt"

Vincent Euvrard (Dender): "We brengen onszelf vrij snel in de problemen. Een penalty weggeven na één bal in de rug van de verdediging, dat is veel te simpel en we spelen zo in de kaarten van Standard. We zijn niet de eerste ploeg die zich stukbijt op hun organisatie. Een paar fases viel het balletje net niet goed, komen we net te kort in de eindfase. We komen 34 keer in hun box, maar zij hebben op hun 8 keer ons met dodelijke efficiëntie afgemaakt."

Over Verrips: "Voorlopig is er nog geen nieuws, hij is naar het ziekenhuis. Afwachten."

Ivan Leko (Standard): "Doet deugd om te winnen. We hebben hard gewerkt, ook tijdens onze laatste weken. Om dan te winnen tegen de leider, die goed voetbal brengt, dat is leuk. (Over Zeqiri) Ik zei het al voor de wedstrijd, zijn taak is om matchwinnaar te zijn. Vandaag zijn ze dat beide geweest, Soufiane (Benjdida, red.) scoort een penalty en geeft de assist, Andi maakt de tweede. Goed voor hem dat hij meteen dat vertrouwen krijgt."

Fase per faselaatste update: 3 dagen geleden

90+7'

Hens mag nog een laatste corner trappen, maar aan de eerste paal ruimt een Standard-verdediger het gevaar op. Standard heeft zijn eerste overwinning buitenshuis vast, nadat het Dender met realistisch voetbal in bedwang heeft gehouden. Dender geraakte na een vroege achterstand niet door de dubbele gordel, Standard maakte via een koelbloedige Zeqiri de tweede.

90+6'

Assistenkoning Joedrick Pupe wil een wereldgoal maken. In het halve maantje wipt hij de bal op voor zichzelf en probeert met een omhaal Epolo te verslaan. Zo gek ver gaat de bal niet over, maar de doelman maakt zich geen zorgen.

90+5'

Ferraro heeft genoeg van het stoorwerk van Calut, en duwt de invaller weg nadat Smet voor de fout fluit. Het heeft allemaal wel tot gevolg dat Dender gewoon niet aan de Luikse zestien geraakt.

90+3'

Ferraro probeert het aan de eerste paal, maar ook daar kan Epolo het leer tegenhouden.

90+1'

90+1'

Ballen pompen nu voor Dender, maar bijna kan Standard nog ontsnappen. Cools tikt weg voor de neus van Benjdida.

89'

Redding

Het heeft lang geduurd, maar ein-de-lijk komt Dender aan een echte kans. Na wat gekluts eindigt de bal bij Acquah, die de trekker overhaalt. Een heel goede reflex van Epolo is nodig, de doelman tikt over.

87'
87'
87'

Akelig beeld, Epolo gaat na een duel met Soladio met een stevige smak tegen de grasmat. De poppetjes gaat aan het dansen, met het klassieke duw- en trekwerk. Sutalo en Soladio krijgen geel van Smet voor hun gedrag in de mêlee. De doelman kan wel gewoon verder.

85'

Epolo zweeft en wacht

Hens gooit de bal voor doel, deze keer is de trap ook goed, maar aan de tweede paal zweeft Mathieu Epolo. Die neemt uiteraard zijn tijd voor hij het spel terug op gang brengt.

84'

Dender begint met wanhoop te zoeken naar een doelpunt en wil druk ontwikkelen. Hens mag een tweede corner op rij nemen, maar doet dat veel te laag.

82'

Voor de ogen van Ivan Leko zoekt Desmond Acquah even de confrontatie met Aiden O'Neill. Eerste en vierde ref moeten even de twee kemphanen tot bedaren brengen.

79'

Met krampen tot achter zijn oren gaat de leeggelopen Kuavita de bank opzoeken. Isaac Price, terug van zijn taken voor Noord-Ierland, mag de wedstrijd komen volmaken.