KAA GentWesterlo
Erik Lambrechts
Planet Group Arena
12207

AA Gent kegelt Westerlo genadeloos van zijn wolk na zes dolle minuten in de eerste helft

zo 18 augustus 2024 21:11
  1. 25' - Geel - Tuur Rommens
  2. 27' - Doelpunt - Pieter Gerkens (1 - 0)
  3. 29' - Doelpunt - Matias Fernandez (2 - 0)
  4. 32' - Doelpunt - Omri Gandelman (3 - 0)
  5. 42' - Doelpunt - Allahyar Sayyadmanesh (3 - 1)
  9. 77' - Verv. Arthur Piedfort door Thomas Van den Keybus
  10. 80' - Doelpunt - Mathias Delorge Knieper (4 - 1)
  11. 82' - Geel - Omri Gandelman
  12. 88' - Verv. Mathias Delorge Knieper door Sven Kums
  13. 88' - Verv. Archie Brown door Núrio
Jupiler Pro League - speeldag 4 - 18/08/24 - 19:16
27'
Pieter Gerkens
27'
1 - 0
29'
Matias Fernandez
29'
2 - 0
32'
Omri Gandelman
32'
3 - 0
42'
Allahyar Sayyadmanesh
3 - 1
42'
80'
Mathias Delorge Knieper
80'
4 - 1

Na een 9 op 9 is Westerlo zijn foutloze rapport in de Jupiler Pro League kwijt. Het verloor met ruime 4-1-cijfers op bezoek bij AA Gent, dat na een halfuur zijn schaapjes al op het droge had met drie doelpunten, die allemaal vielen in zes dolle minuten. Door de zege maakt Gent een mooie sprong in de stand van twaalf naar zeven, Westerlo is tweede.

AA Gent - Westerlo in een notendop:
  1. Man van de match
    Niet een van de doelpuntenmakers, wel Davy Roef was de sterkste Buffalo. De Gentse doelman voorkwam op zijn eentje een handvol Westelse doelpunten. Enkel Sayyadmanesh kon hem een clean sheet ontnemen.
  2. Sleutelmoment
    Op amper vijf minuten tijd legde Gent de wedstrijd in een beslissende plooi. Drie kansen leverden drie doelpunten en evenveel punten op. Je moest maar eens op het verkeerde moment naar toilet gegaan zijn.
  3. Opvallend
    Omri Gandelman speelde nu al vier keer tegen Westerlo en daarin was hij goed voor zes doelpunten en één assist. Niet slecht voor een middenvelder die voor de play-offs van vorig seizoen amper scoorde.

Eerst de stilte voor de Gentse storm, daarna een regenvlaag aan doelpunten

De midweekse marathonwedstrijd tegen Silkeborg zat duidelijk nog in de kleren bij Gent. De eerste 20 minuten kreeg het geen aanval in elkaar geknutseld en ook een potig Westerlo leek weinig zin te hebben in voetballen.

Maar vlak voor het halfuur barstte er een Gentse storm los en regende het plots doelpunten. Gandelman knikte een voorzet van Brown nog tegen de paal, in de rebound riskeerde Pieter Gerkens lijf en leden om de score te openen.

Nog voor Westerlo het goed en wel besefte lag de bal opnieuw achter Bolat in doel. Vlak na de aftrap ging Fernandez-Pardo met het kleinood aan de haal en met een subtiele chip verdubbelde hij de Gentse voorsprong.

En geen twee zonder drie, moeten ze bij Gent gedacht hebben. Op aangeven van Surdez tikte de infiltrerende Gandelman de 3-0 van kortbij binnen. Na drie rake klappen op vijf minuten hing Westerlo in de touwen.

Roef smoort een Westelse remonte in de kiem

Toch wachtten de bezoekers niet tot het weerklinken van de gong om terug te slaan. Davy Roef lag goed in de weg bij pogingen van Piedfort en Stassin, maar tegen de welgemikte plaatsbal van Sayyadmanesh moest de Gentse goalie zich wel gewonnen geven.

Ook na de pauze toonde Westerlo zijn vechtlust. Stassin dwong Roef opnieuw tot een redding en de Gent-doelman moest ook alert zijn toen Mebude een strakke voorzet naar zijn spits wou versturen.

De batterijen van Westerlo leken gaandeweg leeg te lopen en dat was het signaal voor Gent om iets hoger te gaan spelen. Tien minuten voor tijd was de knock-out dan toch een feit. Delorge mikte de bal na een een-tweetje met Dean netjes voorbij Bolat.

Met een ultieme redding op een kopbal van Gandelman kon Bolat nog een vijfde tegentreffer vermijden, maar het kwaad was al geschied. Na een knappe 9 op 9 werd Westerlo in Gent werd stevig met beide voetjes op de grond gezet.

Vrancken: "Ik wist dat we dit konden, enkel het geloof ontbrak"

Drie doelpunten op vijf minuten tijd had Wouter Vrancken nog nooit meegemaakt. “Maar het is voor herhaling vatbaar. We zaten gewoon goed in de wedstrijd en verdienden een doelpunt. Daarna zijn de jongens blijven pushen en blijven gaan. Mooi.”

Was het een geruststelling dat er nu zoveel kansen weden gecreëerd? “Ik wist vooraf al dan we dat konden, alleen het geloof ontbrak soms. Nu was dat er terug en waren de spelers ook goed op elkaar afgestemd. Zo dwongen we de verdedigers om keuzes te maken en maakten we goed gebruik van de ruimtes. Dat zie je graag als coach.

De zeges tegen Silkeborg en Westerlo doen de kritiek die her en der te horen was, enigszins verstommen. “We zijn er nog niet. Maar we zetten stappen en moeten dat blijven doen. Het is een mooie week geweest en nu kijken we al vooruit naar donderdag.”

Timmy Simons zag zijn team dan weer 3 goals slikken op korte tijd. Vond hij al een verklaring? “Het was het resultaat een paar keer ongelukkig wegwerken of geen goeie communicatie. En je weet dat Gent de kwaliteiten heeft om deze kansen af te maken.”

Maar toch zag hij een goeie reactie bij zijn spelers. “Ik zag spelers die weerwerk probeerden te bieden. Je kan nog op 3-1 of 3-2 komen en dan heb je terug een wedstrijd, maar we waren iets te ongelukkig in de afwerking. Uiteindelijk verdiende Gent de overwinning.”

Fase per faselaatste update: 29 dagen geleden

90+4'

Gent nekt Westerlo op 5 minuten tijd

Gent wint met overtuigende cijfers van Westerlo, dat na een 9 op 9 dan toch punten laat liggen. Gent had genoeg aan 3 goals in 5 minuten om het verschil te maken.

90+1'

Bolat voorkomt een vijfde!

Gandelman kopt een voorzet van Gambor net iets te veel naar de grond, waardoor Bolat de bal met een knappe reflex nog uit zijn doel kan houden!

90+1'

88'

Max Dean heeft er duidelijk nog zin in. Alleen vindt hij niet altijds de medemaats die hij nodig heeft om de aanvallen in gang te houden. Bij Gent willen ze uiteraard geen onnodige risico's meer nemen.