9. 86' - Doelpunt - Aboubakary Koita (1 - 0)
Jupiler Pro League - speeldag 1 - 30/07/23 - 19:15
86'
Aboubakary Koita
86'
1 - 0

Standard heeft op de eerste speeldag schipbreuk geleden in Sint-Truiden. In de slotfase kreeg het een knap doelpunt van Koita om de oren.

STVV - Standard in een notendop:

• Sleutelmoment: "Het was een alles of niks-schot en het is mooi gelukt". Aboubakary Koita zei het bijna onderkoeld in zijn reactie na de wedstrijd, maar zijn doelpunt vijf minuten voor het einde was van een hemelse schoonheid. Goed voor een droomstart voor STVV.

• Man van de match: Weinig uitblinkers in een al bij al matige wedstrijd, met een minimum aan kansen. In zoveel tristesse zorgde Aboubakary Koita wel voor een zeldzaam moment van klasse met een heerlijk afstandsschot.

• Opvallend: Vorig seizoen begon STVV met 3 op 12 aan de competitie en kon het pas op de 5e speeldag een eerste keer winnen. Nu schiet het al raak op de openingsspeeldag.

Enthousiast STVV duwt zoekend Standard in het defensief

Een nieuwe wind, zowel bij STVV als Standard. Thorsten Fink volgde op Stayen zijn landgenoot Bernd Hollerbach op, Carl Hoefkens trad in de voetsporen van Ronny Deila. De nieuwe aanpak sloeg het meeste aan bij de thuisploeg, STVV toonde meer grinta dan Standard en dwong ook kansen af.

Koita zette bij een snedige omschakeling zijn turbo aan, maar miste koelbloedigheid in de afwerking. Bodart kon zo een vroege achterstand voor Standard voorkomen. Nieuwkomer Ito mikte een knap afstandsschot dan weer nipt naast.

Reden tot voorzichtig optimisme bij Fink, terwijl Hoefkens vooral liep te foeteren op het bijzonder matige spel bij zijn Standard. Een slap schot van Ohio in de handen van Schmidt, veel meer hadden de offensief onmondige bezoekers niet te bieden.

Enkel Ohio kon in de eerste helft dreigen voor Standard.

Parel van Koita schenkt STVV droomstart

Carl Hoefkens trok aan de rust met zijn gezicht op onweer de catacomben in, Standard kwam er een stuk scherper weer uit voor de tweede helft. STVV kwam met de schrik vrij na een verrassend hakje van Ohio, Standard claimde in de fase vergeefs (en onterecht) een penalty voor hands van Godeau.

Meer dan een Luikse opflakkering was het niet, STVV herstelde snel het evenwicht. Maar kansen afdwingen, daar slaagden beide ploegen nauwelijks in. In de slotfase toonde STVV nog de meeste honger. Bijna was het ook prijs op een hoekschop, maar Price kon een kopbal van Smets nog net van de lijn keren.

Standard ontsnapte, maar tegen een klasseflits van Koita vijf minuten voor het einde waren de bezoekers niet opgewassen. Met een heerlijke trap mikte hij de bal buiten het bereik van Bodart in de verste hoek.

Goed voor de 3 punten en een droomstart voor Fink en STVV. Het avontuur van Hoefkens bij Standard begint daarentegen in mineur.

Hoefkens: "Ik was benieuwd en heb heel veel antwoorden gekregen"

• Thorsten Fink (trainer STVV): "Het team heeft het plan goed uitgevoerd. We zijn kalm gebleven en hebben op onze kans gewacht. Ik denk dat het een verdiende overwinning is. We hadden meer balbezit en ook meer zuivere kansen. Dit was goed, maar het is natuurlijk nog maar de eerste wedstrijd. In de zone van de waarheid moeten we scherper spelen. Het positiespel voor doel moet ook nog beter. Het is leuk om hier zo te beginnen als coach, maar het team is het belangrijkste. Zij hebben het vandaag uitstekend gedaan."

• Carl Hoefkens (trainer Standard): "Een laat doelpunt wil je altijd vermijden, dat is het meest ontgoochelende. De marges lagen dicht bij elkaar in een relatief gesloten wedstrijd. STVV was beter in de eerste helft, wij in de tweede. Het was voor ons moeilijk om de laatste actie juist te doen, daar moeten we aan werken. Ik was voor de wedstrijd benieuwd waar we zouden staan na een korte voorbereiding en we hebben heel veel antwoorden gekregen. In de eerste helft wilden we te hoog druk zetten en bleven we te weinig in blok. In de tweede helft was dat veel beter. Qua ingesteldheid en beleving mag ik zeker niet klagen. We hebben 90 minuten gevochten, ook al was de kwaliteit soms niet perfect."

Fase per faselaatste update: ongeveer 1 jaar geleden

90+6'

Een heerlijke krul in de verste hoek. Met die klasseflits heeft Koita STVV op de valreep de volle buit bezorgd. Een droomstart dus voor Thorsten Fink. Schril contrast met zijn collega Carl Hoefkens. Die kan alleen maar ontgoocheld zijn over de matige prestatie van Standard.

90+2'
90+1'

89'
87'

Koita doet het voor STVV!

Wat een doelpunt van Koita! Hij snijdt vanaf rechts naar binnen en pakt dan vanaf de rand van de zestien uit met een heerlijke trap. Zijn schot zoeft buiten het bereik van Bodart in doel.

82'

Ananou zorgt in de tweede helft voor een pak meer dreiging op de rechterflank. Hij zet zich twee keer op snelheid door en brengt de bal even vaak laag voor doel, maar telkens zijn daar geen afspeelpunten te vinden.

80'
78'

Price redt op de lijn!

STVV komt op een corner plots bijzonder dicht bij de 1-0. Godeau brengt de voorzet van Koita opnieuw voor doel en daar wordt een kopbal van Smets nog net voor de lijn gekeerd door Price. Hier komt Standard bijzonder goed weg.

75'

Steuckers kan actie niet afronden

Eindelijk nog eens wat opwinding. Na slordig balverlies van Donnum schakelt STVV snel om. Steuckers snijdt vanaf rechts goed naar binnen en haalt uit, maar hij besluit naast.

75'
70'

Mundle wil zich bewijzen bij zijn invalbeurt. Hij probeert van ver, maar zijn schot is een oprapertje voor Schmidt. Het doelgevaar blijft bijzonder beperkt in deze wedstrijd.