Jupiler Pro League - speeldag 2 - 05/08/23 - 20:45
44'
48'
1 - 2
48'

Promovendus RWDM heeft zijn eerste zege geboekt sinds zijn terugkeer in de Belgische hoogste klasse. De Molenbekenaars kwamen op bezoek in Leuven al vroeg op achterstand, maar dankzij twee treffers van spits Mickaël Biron draaide het die situatie nog helemaal om.

OH Leuven - RWDM in een notendop:

• Sleutelmoment: Bij OH Leuven zijn ze in het begin van de tweede helft niet goed wakker. De Sart wordt diepgestuurd en beroert het leer tegen de arm van Ricca. De bal gaat op de stip zodat Biron de 1-2 kan maken.

• Man van de match: Het was een kwestie van tijd vooraleer Mickaël Biron kon scoren op het hoogste niveau. Vorige week spatte zijn schot nog uit elkaar op de paal, vandaag was hij twee keer trefzeker. Eerst devieerde hij een voorzet van Mercier heerlijk binnen. Na de pauze bleef hij koelbloedig en zette hij een strafschop om.

• Opvallend: Na de valse start tegen Genk (0-4-verlies) rechtte RWDM vanavond de rug. Het heeft de eerste driepunter sinds de terugkeer naar het hoogste niveau te pakken.

RWDM is efficiënter

OH Leuven en RWDM bleven na de eerste speeldag wat op hun honger zitten. Gretiger voor de dag komen was dan ook de boodschap voor beide ploegen aan Den Dreef.

De eerste helft was dan ook heel evenwichtig.We mochten langs beide kanten kansen noteren. Een bedrijvige Biron gooide de knuppel in het hoenderhok. Ook Thorsteinsson en Sagrado testten de vuisten van de doelmannen een keer.

Het was echter OH Leuven dat op voorsprong kwam. Opoku stuurde Sagrado het straatje in en onze 19-jarige landgenoot werkte het puik af. Zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau trouwens.

Maar RWDM gaf zich niet zomaar gewonnen. Op slag van rusten pakte Mercier, ex-OH Leuven, uit met een fraaie assist, Biron maakte het al even knap af. 1-1: het kon nog alle kanten uit.

Na de pauze was het even met de ogen knipperen en lag de bal al op de stip. Ricca kreeg het leer tegen de arm waarop ref Denil naar de beelden ging kijken en een strafschop gaf. Biron bleef ijzig kalm en trapte de 1-2 tegen de touwen.

Het was even wachten op een antwoord van de Leuvenaars, maar dat kwam er uiteindelijk toch. Ricca kopte hard op doel en zag hoe Defourny een geweldige reflex uit zijn mouwen schudde.

In het ultieme slot vloog een afgeweken bal van Schrijvers maar net naast de paal. OHL is een nieuwe desillusie rijker, RWDM kon dan weer wel vieren.

Brys: "Op dramatische manier verloren"

• Claudio Caçapa (RWDM): "We hebben een goede eerste helft gespeeld. We hebben kansen gecreëerd. Ik ben heel tevreden, vooral over mijn spelers. We kennen Biron, hij heeft laten zien waar hij toe in staat is. Ik hoop dat hij nu voort gaat en doelpunten blijft maken. In onze eerste wedstrijd hadden we maar vier dagen om ons voor te bereiden. Nu hadden we meer tijd.Ik denk dat we vandaag echt een goede match gespeeld hebben. Zowel defensief als offensief."

• Marc Brys (OH Leuven): "Ik denk dat we goed aan de wedstrijd zijn begonnen. Er was heel veel beweging en we creëerden heel wat kansen. We komen dan terecht 1-0 voor en dan slikken we een ongelukkig doelpunt. Dan sluipt er wat onzekerheid in het team terwijl we goed aan het voetballen waren. We moesten gewoon voort doen. Dat hebben we nagelaten. Dan krijgen we een penalty tegen en dan wordt het moeilijk.  Dan kom je in een snertwedstrijd die je op een dramatische manier verliest."

Fase per faselaatste update: ongeveer 1 jaar geleden

22:40

De wedstrijd zit erop. RWDM heeft de eerste driepunter van het seizoen beet. In de tweede helft kwam het al snel via een strafschop van Biron op voorsprong. OH Leuven zette daar na de pauze maar weinig tegenover.

90+8' tweede helft
90+4'
,
90+1'

Valt er nog een appel uit de kast voor OH Leuven? Ze krijgen nog zes minuten extra om dat voor mekaar te krijgen. RWDM staat op een zucht van een eerste zege sinds het wederoptreden in eerste klasse.

90+1'

86'

Schrijvers net naast

Holzhauser verkwanselt een interessante vrije trap, maar Schrijvers krijgt een tweede kans. Hij ziet zijn schot maar net afgeweken worden waardoor Defourny er alleen maar naar kan kijken. Gelukkig voor de doelman valt het leer net naast.

82'

De invalbeurten van Nsingi en N'Dri maken wel iets los.

Glenn Martens op Radio 1
81'

Kopbal Banzuzi

De tijd begint zo stilaan te dringen voor OHL. Banzuzi kan nu een keer koppen naar doel, maar hij stond buitenspel. Een doelpunt levert het niet op, want de bal ging toch naast.

76'

Sagrado heeft zich geblesseerd en kan niet meer voort. De maker van de 1-0 wordt gesteund om naar de kant te stappen. Nsingi komt hem vervangen.

76'
73'

Applaus voor Mercier

De wedstrijd van Xavier Mercier zit erop. De Fransman krijgt bij zijn wissel aan Den Dreef de handen op mekaar van zijn voormalige fans. Ze zijn hem nog niet vergeten in Leuven.

71'

Schot Opoku

OH Leuven probeert wel op zoek te gaan naar de gelijkmaker, maar dan moet er beter afgewerkt worden. Niet zoals Opoku die de bal ver naast de tweede paal plaatst.

66'

Holzhauser neemt al meteen zijn verantwoordelijkheid op een vrije trap. Vanop rechts zwiept de Oostenrijker het leer gevaarlijk voor doel. Defourny verkijkt zich er bijna op, maar kan er toch nog een hand tegen zetten.