Ga naar de inhoud

Met dank aan onklopbare Courtois: dodelijk efficiënt Real wint Champions League na intense strijd tegen Dortmund

 za 1 juni 2024 22:57
  1. 35' - Geel - Vinícius Júnior
  2. 40' - Geel - Nico Schlotterbeck
  3. 43' - Geel - Marcel Sabitzer
  1. 72' - Verv. Karim Adeyemi door Marco Reus
  2. 74' - Doelpunt - Dani Carvajal (0 - 1)
  3. 79' - Geel - Mats Hummels
  4. 80' - Verv. Emre Can door Donyell Malen
  5. 81' - Verv. Julian Brandt door Sébastien Haller
  6. 83' - Doelpunt - Vinícius Júnior (0 - 2)
  7. 85' - Verv. Jude Bellingham door Joselu
  8. 86' - Verv. Toni Kroos door Luka Modric
  9. 87' - Verv. Jadon Sancho door Jamie Bynoe-Gittens
  10. 90' - Verv. Rodrygo door Éder Militão
  11. 90+4' - Verv. Vinícius Júnior door Lucas Vázquez
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
74'
Dani Carvajal
0 - 1
Dani Carvajal
74'
83'
Vinícius Júnior
0 - 2
Vinícius Júnior
83'

Real Madrid en Thibaut Courtois zijn nog maar eens de koningen van Europa. In een felbevochten Champions League-finale tegen Dortmund was de Belgische keeper lange tijd de beste man bij de Koninklijke met een handvol prima saves. In het slotkwartier schoten ook zijn ploegmaats wakker: Carvajal opende de score, Vinicius zorgde voor zekerheid. Een 15e triomf in de Champions League voor Real, de tweede voor Courtois.

Dortmund - Real Madrid in een notendop
  1. Man van de match
    Real Madrid wint nog maar eens op ervaring en klasse, en dus stak er niemand echt bovenuit. Dan maar ons Belgisch hart laten spreken en Courtois hier noemen. Vooral in de eerste helft werd hij in actie geroepen en hield hij Dortmund twee keer mooi van de voorsprong.
  2. Sleutelmoment
    Na zestig minuten Duits gevaar nam Real Madrid over. Dani Carvajal, in de eerste helft geteisterd door Adeyemi, kopt een perfecte corner van Toni Kroos tegen de netten. Geen weg terug nadien voor de Duitsers.
  3. Statistiek
    De Duitse eerste helft was overweldigend, met veel bijzonder grote kansen. Volgens de xG-cijfers (expected goals) hadden ze er minstens één (1.68) moeten maken. De beste finalehelft sinds we xG zijn beginnen tellen in 2013-14, maar de beker gaat toch naar Madrid.

Hoe schrijf je het scenario van een wedstrijd waarin modern Real Madrid de Champions League-finale wint?

 

Het begint met de Spanjaarden die onderliggen, sowieso, de mindere zijn. Dortmund had de eerste 45 minuten niet altijd controle, maar absoluut wel de grootste kansen. Adeyemi was te snel, Fullkrug ongrijpbaar.

 

Er moeten dus ook gemiste kansen bij. In de rug van Carvajal was Adeyemi telkens weer weg.  Drie kansen onafgewerkt: Courtois greep twee keer goed in bij Adeyemi en zag zich bij een schot van Fullkrug geholpen door de paal. 

 

Ook op het schot van Sabitzer, lelijk botsend nochtans, ging de Belg goed plat.

 

In zo'n eerste helft heeft Real niet veel te zoeken, volgens het scenario. De rust dient als kantelpunt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dani opent

De tweede helft begonnen de Madrilenen meer van hun meesterschap te tonen. Toni Kroos, die in dit geweldige scenario zijn laatste clubwedstrijd ooit speelt, testte Kobel in zijn winkelhaak. Mooie zweefduik van de Zwitser.

 

Dortmund ging nog niet meteen over de knie, maar weer was de efficiëntie afwezig. Een slechte pass van Nacho ging ongebruikt, Adeyemi deed er gewoon niet genoeg mee.

 

Waar de rest plooit, recht Real de rug. Een zwakke partij spelen, daar geeft Dani Carvajal niet om.

 

Kroos zocht en vond zijn Spaanse kameraad, die koninklijk het momentum, de match, heel Wembley, met het aangezicht naar Madrid draaide.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Sigaar

Dortmund ging koortsig op zoek naar de gelijkmaker, maar is Real niet. Het bloed van Ian Maatsen was niet koel genoeg. Hij leverde knullig in bij een verder onzichtbare Jude Bellingham, die Vini Jr op weg zette naar de tweede. Afgemaakt.


Marco Reus, die hadden we nog nodig in ons scenario. De tweede afscheidnemende Duitser van de avond mocht nog proberen van Terzic, maar gaf niet thuis. Een vaarwel naar het beeld van bijna zijn hele Dortmund-loopbaan: "Close, but no cigar."


Cut naar Carlo Ancelotti, wel met sigaar, die collega Terzic ging troosten. Groot en groots, zowel in wenkbrauw als in de overwinning.

Fase per fase

22:56

Real wint!

Dortmund probeert nog het laatste, met nog een paar seconden te spelen. Courtois grijpt de bal autoritair en gooit zich op de grond, waarop Vincic de wedstrijd naar de geschiedenisboeken fluit. Op zijn Reals was het zeker, Dortmund had de meeste en de beste kansen, maar uiteindelijk trokken Carvajal en Vini Jr. de vijftiende over de streep.

90+6' tweede helft
90+4'
90+3'

Wissel voor Vini Jr., die - zoals de traditie ondertussen bijna voorschrijft - uitgefloten wordt. Nog twee minuten voor Lucas Vazquez.

90+3'

Nog even jongleren, zegt Courtois. Carvajal kopt slim de bal terug naar zijn keeper, het zelfvertrouwen druipt ervan af.

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90'
wissel
90'

Het had nog spannend kunnen worden met de aansluitingstreffer, maar de Madrilenen zijn te slim, te ervaren, te geslepen om dit nog af te geven.

87'
wissel
87'

Oh oh oh, even hadden de Duitsers hoop! Niclas Fullkrug kopt de bal tegen de netten, maar de lijnrechter houdt het feestje tegen. Een half metertje buitenspel stond hij.

86'
86'
wissel
85'
85'

Afscheid van een legende

Veel mooier kan je niet uitzwaaien. Toni Kroos wordt gewisseld voor die andere legende, Luka Modric, en zwaait de Madrileense fans uit. Na tien jaar Real, talloze overwinningen, zit het Kroos-Real-verhaal erop.

85'
wissel
83'
83'

Verdubbeling!

Het mag niet baten! Ian Maatsen geeft de bal veel te makkelijk weg, en plots zijn er zeeën van ruimte voor Vini Jr. Die neemt Kobel met een half gelukje, een trap in de grond, te grazen. Een dubbele voorsprong voor Real Madrid, dit mogen we toch bijna het einde noemen?