Ga naar de inhoud
Kopecky ziet Balsamo winnen.

Trofeo Alfredo Binda: Elisa Balsamo legt Lotte Kopecky in de luren in sprint van elitegroepje

 zo 17 maart 2024 15:46
Trofeo Alfredo Binda
Trofeo Alfredo Binda
Vlak
140.5 km
11:55 Maccagno con Pino e Veddasca - 15:45 Cittiglio
Elisa Balsamo
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 140.5

  Geen derde WorldTour-overwinning van het seizoen voor Lotte Kopecky. De wereldkampioene is zondag in Italië 2e geworden in de Trofeo Alfredo Binda. Onze landgenote werd in de sprint van een elitegroepje geklopt door thuisrijdster Elisa Balsamo.

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  Geen Milaan-Sanremo voor de vrouwen, een dag later wel de Trofeo Alfredo Binda. De Italiaanse heuvelkoers heeft een serieuze reputatie én kreeg er op het laatste nippertje nog een straffe deelneemster bij.

   

  Lotte Kopecky besliste last minute om haar kans te wagen op de Italiaanse heuvels, de alarmbellen gingen toen al af bij de concurrentie.

   

  Maar de wereldkampioene zou zich een hele dag lang verscholen houden. Op de 2 laatste lokale lussen trokken ploegmakkers en concurrentes nochtans een aantal keer door op de knikjes.

   

  Speldenprikjes, zo bleek achteraf. Want helemaal barsten deed het nooit in het uitgedunde pelotonnetje.

   

  En dus mochten de snelle vrouwen zich in de straten van Cittiglio opmaken voor een sprint. Alle ogen richtten zich op de huidige wereldkampioene, Lotte Kopecky, en de ex-wereldkampioene,  Elisa Balsamo.

   

  Dat tweetal zou uiteindelijk ook de dienst uitmaken aan de streep, maar Kopecky verscheen te vroeg met haar neus in de wind.

   

  Balsamo knalde uit haar wiel en won met overmacht. Kopecky strandde wel nog op plek 2. Puck Pieterse beloonde een goeie koers met een 3e plek.

  "Zo eenvoudig gaat het niet": Lotte Kopecky kan leven met haar 2e plaats

  "Ik ben pas last minute naar Italië afgereisd en het is niet zo dat ik dacht: ik ga snel even deze wedstrijd naar mijn hand zetten. Zo eenvoudig gaat dat niet, ook al lijkt men soms te denken van wel", reageerde Kopecky.

   

  "Ik had wel zin in deze koersen en ik wilde er het maximale proberen uit te halen. Ik heb de sprint nog niet herbekeken. Ik moest op het moment dat ik ging ook echt aanzetten. Elisa Balsamo was gewoon sneller."

   

  "Natuurlijk wil je altijd winnen, maar dat gaat niet altijd. Ik ben dus wel tevreden met dit resultaat. Dit was de eerste keer dat ik Trofeo Alfredo Binda reed. Het is helemaal anders dan een Vlaamse klassieker, maar ik vind het wel een mooie wedstrijd. Er zaten een pak hoogtemeters in."

   

  "Het was het ideale moment om de Trofeo Alfredo Binda af te werken in functie van wat nog komt in het voorjaar”, besluit Kopecky, die Gent-Wevelgem als volgende koers op het programma heeft.

   

  Sportief manager Danny Stam: “We wisten dat Lotte Trofeo Alfredo Binda perfect aankan. Voor haar mag het zelfs nog een fractie lastiger zijn. We haalden het maximum eruit vandaag."

   

  "We hebben Lotte pas op het laatste moment ingevlogen. Ze had zin om hier te rijden en heeft het goed gedaan. Lotte is goed aan het voorjaar begonnen. Er zit geen vloek op haar trui.”

  Uitslag Trofeo Alfredo Binda

  naamresultaatploeg
  1
  Elisa Balsamo
  in 3u40'09"
  2
  Lotte Kopecky
  z.t.
  3
  Puck Pieterse
  4
  Soraya Paladin
  5
  Pfeiffer Georgi
  6
  Karlijn Swinkels
  7
  Olivia Baril
  8
  Silvia Persico
  9
  Évita Muzic
  10
  Niamh Fisher-Black

  Fase per fase

  15:47

  In de herhaling zien we dat Kopecky het van iets te ver probeert. Balsamo kan uit haar wiel komen en haalt het uiteindelijk makkelijk. Vorig jaar nog tweede, nu het hoogste schavotje voor de ex-wereldkampioene van Lidl-Trek.

  15:46

  Balsamo voor Kopecky!

  Zoals verwacht kregen we een strijd tussen Balsamo en Kopecky aan de streep. De Italiaanse is de sterkste, Kopecky strandt op een lengte!

  15:44

  Laatste kilometer!

  Onder de vod wordt Meijering gegrepen! Wie toont zich het snelst aan de streep in Cittiglio?

  15:42

  Meijering legt zich helemaal plat en blijft stampen, maar het groepje achtervolgers zit haar op de hielen. Het lijkt toch een sprint te worden.

  15:39

  Late uitval

  Meijering wil niet sprinten en pakt in de afdaling nog uit met een late uitval. Waar strandt de Nederlandse?

  15:37

  Van Anrooij slaagt in haar opzet en haalt Fisher-Black terug. We trekken met een ruime groep naar de streep. Snelle vrouwen Kopecky en Balsamo wrijven zich in de handen.

  15:35

  Erop en erover! De Nieuw-Zeelandse van SD Worx-Protime laat het duo meteen achter. Van Anrooij knapt in de achtergrond het vuile werk op, Kopecky kijkt toe.

  15:34

  Meijering en Bradbury delen een speldenprikje uit, maar raken niet al te ver. Fisher-Black knalt er - nog maar eens - naartoe.

  15:33

  Iedereen loert naar elkaar, niemand durft iets te ondernemen. Stevenen we af op een sprint of ontploft het toch nog?

  15:31

  Kopecky schuift op

  Het groepje van Kopecky is terug, de wereldkampioene schuift meteen op en wil zich niet nog eens laten verrassen. Gaat ze deze keer zelf aan?

  15:30

  Er wordt nu slag om slinger aangevallen. Ook Persico doet haar duit in het zakje. Binnen een kleine kilometer begint de kopgroep aan de Orino (2,5 km aan 5,2%).

  15:28

  Net als de groep van Kopecky lijkt te kunnen aansluiten, stoomt Reusser nog eens door voorin. Ook Ghekiere is niet mee in groep 1.

  15:26

  In de afdaling keren heel wat rensters terug, ook het peloton zit niet al te ver. Een gelukje voor de wereldkampioene? Op de Orino krijgt ze in dat geval nog een herkansing.

  15:25

  Fisher-Black is de eerste die er nog eens een lap op geeft. Onder meer Van Anrooij en Kastelijn bijten zich vast in haar wiel, daarna verbrokkelt het een beetje. Waar zit Kopecky?

  15:23

  Casale

  Wie durft iets op de Casale? De strook is amper 800 meter lang, maar loopt wel aan 7,3% omhoog.

  15:20

  Daar is de bel!

  Laatste ronde! Het peloton is al serieus uitgedund, nu is het wachten op de Casale. Daar mogen we een eerste keer vuurwerk verwachten.

  15:18

  Kopecky komt even kijken op de voorposten van het peloton. Een situatiecheck om zo meteen een bommetje te droppen?

  15:15

  Ook Reusser raakt niet weg, een langgerekt peloton fluit haar terug. Nog 20 kilometer!