Van bijna niet naar de Tour naar ritwinst: Bob Jungels wint solo de eerste Alpenrit

  Tour de France: Rit 9
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  27°Cdistance 192.9 km
  location 12:46: Aigle - 17:33: Châtel
  trophy Bob Jungels
  einde
  startfinish
  0306090120150192.9

   Bob Jungels (AG2R) heeft zijn tanden gezet in de eerste échte bergrit in deze Tour. Vanuit de grote vlucht, met daarbij ook onder meer Wout van Aert, ontsnapte hij al op de voorlaatste col van 1e categorie. De favorieten waren lief voor elkaar, dus verandert er bovenaan in het klassement weinig.

   De 9e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Er stonden al een paar mooie dingen op het palmares van Bob Jungels, maar nog geen Tourrit. Vorig jaar moest de Luxemburger onder het mes voor een vernauwing van zijn slagader, vandaag keert hij terug door de grote poort.
   • Verliezer van de dag: De organisatie streek over haar hart en stopte Thibaut Pinot de prijs voor de strijdlust toe, maar dat was een pleister op een houten been. De Franse chouchou ging wat laat op zoek naar Jungels en strandde op een halve minuut.
   • Opvallend: Twee dagen voor de grand départ testte Jungels nog licht positief op corona. Greg Van Avermaet pakte zijn koffer al, maar moest uiteindelijk niet inspringen. Wat een geluk voor AG2R, waar kopman O'Connor door een lijdensweg gaat.
   • Morgen: Rustdag in Morzine. De renners zullen die goed kunnen gebruiken na een week van razende koers. Dinsdag volgt een heuvelrit, woensdag een heftige bergetappe met de Galibier en de Granon.

   Jungels rondt geweldige solo af in eerste Alpenrit

   Daags voor de rustdag vertrok het Tourpeloton in Aigle, het hoofdkwartier van de UCI. De vlakke aanloop van deze eerste Alpenrit werd het toneel van een verbeten oorlog om in de juiste ontsnapping te komen. Heel wat renners probeerden het tevergeefs.

    

   Pas op het plateau na de eerste klim van de dag kreeg de vlucht van de dag vorm. Een bonte groep van 22 met rittenkapers, helpers en klassementsman Uran raakte weg. Er ook bij: Van Aert. Die gaf zijn groene trui wat meer glans door de tussensprint voor zijn rekening te nemen. Goossens en Stuyven, de andere Belgen voorin, speelden een bijrol.

    

   De ruime kopgroep bleef op de Col des Mosses nog broederlijk bij elkaar. Ook op de Col de la Croix was het lang windstil, tot Jungels aan de boom schudde. De potige Luxemburger van AG2R scheurde de groep uit elkaar. Enkel Geschke pikte aan en sprokkelde punten voor het bergklassement, maar haakte af in de afdaling.

    

   In het peloton hield UAE, in dienst van gele trui Pogacar, alle opties open. Het gat met Jungels bleef overbrugbaar. Dat dachten diens voormalige medevluchters ook, zelfs toen ze in de vallei terrein verloren. Pinot wachtte tot op de Pas de Morgins om zijn kaarten op tafel te gooien. Met de passionele steun van heel Frankrijk kwam hij tot op een halve minuut, maar niet dichter.

    

   Zo bestegen Jungels en Pinot de laatste knik naar aankomstplaats Châtel. Meter na meter werd duidelijker dat Jungels niet zou breken. Hij kon zo een periode van miserie afsluiten met een magistrale overwinning, na een solo van zo'n 50 kilometer.

    

   Castroviejo en Verona kaapten de bonificaties weg voor een teleurgestelde Pinot. Toch viel er nog wat te beleven in het peloton met de favorieten. Pogacar deelde in de laatste rechte lijn nog een prikje uit waarop alleen Vingegaard een gepast antwoord had.

   Uitslag rit 9:Uitslag rit 9:

     naamploegresultaat
   1Bob JungelsACT4:46:39
   2Jonathan CastroviejoIGD+22
   3Carlos VeronaMOV+26
   4Thibaut PinotGFC+40
   5Tadej PogacarUAD+49
   6Jonas VingegaardTJV+49
   7Geraint ThomasIGD+52
   8Adam YatesIGD+52
   9Enric MasMOV+52
   10Nairo QuintanaARK+52