3e keer 2e voor Wout van Aert: Dylan Groenewegen klopt hem in millimetersprint in de Tour

  Tour de France: Rit 3
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  25°Cdistance 182 km
  location 13:14: Vejle - 17:25: Sønderborg
  trophy Dylan Groenewegen
  einde
  startfinish
  0306090120150182

   Voor de derde dag op rij is het nét niet geworden voor Wout van Aert (Jumbo-Visma) in de Ronde van Frankrijk. De gele trui werd in de tweede massasprint op de finishlijn geklopt door Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco). Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) werd derde. Van Aert verstevigt wel zijn gele en groene trui.

   De 3e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Kan het poëtischer? Gisteren sloot Fabio Jakobsen het zwarte hoofdstuk van Katowice af met een ritzege, vandaag was het de beurt aan Dylan Groenewegen. De Nederlander van BikeExchange-Jayco liet zijn emoties terecht de vrije loop.

   • Verliezer van de dag: Vijf seconden, een wiel en een banddikte. Drie keer was Wout van Aert dicht bij een etappezege, maar het mocht alweer niet zijn. Verliezer is natuurlijk een groot woord, want Van Aert zit wel steviger in zijn gele én groene trui.

   • Opvallend: Magnus Cort: 6, rest van het peloton: 0. De Deen pakte in zijn eigen land alle bergpunten, verzorgde de show en amuseerde zich kostelijk. De snor van EF Education gaat naar Frankrijk met de bollen.

   • Morgen: Een extra "rustdag", want het peloton en de rest van het Tourcircus verhuist van het wielergekke Denemarken naar Noord-Frankrijk. Dinsdag, op de 40e verjaardag van Philippe Gilbert, wacht een heuvelachtige rit van Duinkerke naar Calais.

   Groenewegen wint bestelde massasprint vóór twee Belgen

   Al bij kilometer 0 nam Cort afscheid van de rest van het peloton. De Deen wilde zijn bollentrui voor minstens nog een etappe veilig stellen. Dat er niemand met hem meesprong, vond hij dan ook niet erg. Zo kon hij wat show verkopen terwijl hij op alle drie de hellingen als eerste bovenkwam.

    

   De ritzege zat er voor Cort nooit in, dat besefte hij zelf natuurlijk ook. Toen zijn persoonlijke missie geslaagd was, liet hij zich met plezier inlopen. Gele trui Van Aert had toen al een klein statement gemaakt door achter de eenzame vluchter de tussensprint in het peloton te winnen.

    

   De voorbereiding op de onvermijdelijke massasprint werd op 10 kilometer van de streep in Sønderborg verstoord door een valpartij. Op een kasseistrook ging het mis in de buik van het peloton. De belangrijke namen kwamen er zonder kleerscheuren door.

    

   Net als gisteren waren er een paar zwiepers en riskante manoeuvres te zien in de spurt. Van Aert kwam er machtig uit, maar de streep lag een paar millimeter te ver om de remonte van Groenewegen af te houden. Philipsen reed misschien wel de snelste sprint, maar moest van ver komen en strandde op plek drie.

   Rituitslag Stage 3Rituitslag Stage 3

   Fase per fase