Van Aert weer de beste in slottijdrit, Vingegaard zet zijn gele trui in de lak met 2e plaats

  Tour de France: Rit 20
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 40.7 km
  location 13:05: Lacapelle-Marival - 17:49: Rocamadour
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  010203040.7
   10,6km - Aynac
   1Jonas VingegaardJumbo - Visma12:01
   2Tadej PogacarUAE Team Emirates+7
   3Wout van AertJumbo - Visma+8
   22,1km - Gramat
   1Jonas VingegaardJumbo - Visma24:41
   2Wout van AertJumbo - Visma+7
   3Geraint ThomasINEOS Grenadiers+13
   32,6km - Couzou
   1Jonas VingegaardJumbo - Visma36:44
   2Wout van AertJumbo - Visma+2
   3Geraint ThomasINEOS Grenadiers+5
   40,7km - Rocamadour
   1Wout van AertJumbo - Visma47:59
   2Jonas VingegaardJumbo - Visma+19
   3Tadej PogacarUAE Team Emirates+27

   Jumbo-Visma heeft ook in de tijdrit van de Ronde van Frankrijk zijn dominantie geëtaleerd. Wout van Aert dacht met wereldkampioen Filippo Ganna zijn zwaarste tegenstander verslagen te hebben, maar het was uiteindelijk nog zijn ploegmaat en gele trui Jonas Vingegaard die hem het meeste vuur aan de schenen legde. Vingegaard verzekert zich wel overtuigend van de eindwinst.

   Rit 20 van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Jumbo-Visma is niet te stoppen in deze Tour de France. Deze nieuwe ritzege brengt hun totaal op 6 stuks. Ook de eindzege is binnen.
   • Verliezer van de dag: Pluimgewichten Nairo Quintana en Louis Meintjes verliezen hun plaats in het klassement. Zij zijn duidelijk niet gemaakt voor dit werk.
   • Opvallend: Wout van Aert kreeg buiten de ritzege nog een prijs toebedeeld vandaag. Hij is uitgeroepen tot winnaar van de Superstrijdlust. Wat een buit voor de man uit Lille!

   De slottijdrit naar Rocamadour heeft net als de rest van de Tour niet ontgoocheld. De ellenlange strijd tegen de klok van liefst 40 kilometer werd een thriller.

    

   De eerste richttijd kwam van Mikkel Bjerg, maar die bleef niet lang staan. Wereldkampioen Filippo Ganna verpulverde de tijd van de Deen en leek een absolute toptijdrit te hebben neergezet.

    

   Wie sneller dan Ganna kon, won de tijdrit. Of zo leek het toch lange tijd. Van Aert deed wat van hem verwacht werd. De groene trui ging 41 seconden sneller dan de Italiaan.

    

   De ritzege leek binnen, maar dat was buiten de klassementsrenners gerekend. Zowel Tadej Pogacar als Jonas Vingegaard gingen onder de tijd van Van Aert bij het eerste tussenpunt. Ook Geraint Thomas kwam heel dicht.

   De aankomst van Van Aert:

   Jumbo-Visma heerst

   Thomas en Pogacar verloren geleidelijk aan terrein en moesten de rol lossen, maar Vingegaard bleef vliegen. Hij wou duidelijk de kers op zijn gele taart zetten.


   Een bijna-valpartij in de afdaling deed Vingegaard opschrikken. Hij kon juist op tijd corrigeren, maar de schrik sloeg hem om het hart. De Deen nam geen risico's meer, waardoor de ritzege naar zijn ploegmaat ging.


   De prijzen zijn - op de slotrit na - allemaal verdeeld en het is duidelijk welke ploeg domineert.


   Van Aert pakte zijn derde ritzege van deze Tour, de zesde voor Jumbo-Visma. Vingegaard wint de gele trui en de bolletjestrui, Van Aert de groene trui en de Superstrijdlust. Wat een Tour voor de Nederlandse ploeg!

    

   In het klassement kon Aleksandr Vlasov nog een mooie sprong maken naar plek 5. Ook Bardet schuift nog een plaatsje op. Aan het podium verandert niets.

   De bijna-valpartij van Vingegaard: