Alleskunner Tom Pidcock heerst op Alpe d'Huez, leider Vingegaard komt niet in de problemen

  Tour de France: Rit 12
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  31°Cdistance 165.1 km
  location 13:19: Briançon - 18:13: Alpe d'Huez
  trophy Tom Pidcock
  einde
  startfinish
  0306090120165.1

   Olympisch kampioen mountainbiken, wereldkampioen veldrijden en nu ook ritwinnaar in de Tour: Tom Pidcock (Ineos) is het allemaal. De jonge Brit (22) temde vandaag als eerste Alpe d'Huez na een dag in de aanval. In de groep der favorieten probeerde Tadej Pogacar om Jonas Vingegaard aan te vallen, maar de Deen brak niet en verlaat de Alpen als leider.

   Samenvatting van rit 12 in de Tour:

   Rit 12 van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Tom Pidcock kende niet zijn beste voorjaar, maar toont in deze Tour dat talent altijd weer komt bovendrijven. Op Alpe d'Huez vierde hij de grootste zege van zijn wegcarrière.
   • Revelatie van de dag: Chris Froome reed tot nu toe een onopvallende Tour, maar toonde vandaag dat we hem nog niet mogen afschrijven. De meervoudige ex-Tourwinnaar eindigde knap derde.
   • Morgen: De grote bergen laten we even achter ons, maar volledig vlak is het morgen ook niet. Een rit voor de avonturiers of sterke sprinters.

   De twaalfde rit van de Ronde van Frankrijk stond te boek als de koninginnenetappe, maar na het spektakel van gisteren was het snel duidelijk dat er vandaag iets terughoudender gekoerst ging worden.

    

   Een groepje met Kobe Goossens kon vroeg in de etappe wegrijden. Enkele tegenaanvallers wisten de kloof nog te dichten waardoor we uiteindelijk een kopgroep van negen renners kregen.

    

   Vooral de manier waarop Tom Pidcock en Chris Froome de sprong naar voren maakten was indrukwekkend. Pidcock dook als een schicht de afdaling van de Galibier in en nam viervoudig Tourwinnaar Froome mee in zijn zog richting kopgroep.

    

   Op de Croix de Fer - de langste col van deze Tour - bleven de betere klimmers vooraan over. Pidcock, Froome, Powless, Ciccone en Meintjes werkten goed samen en trokken met een voorsprong van een zestal minuten op het peloton richting Alpe d'Huez.

    

   In het peloton controleerde Jumbo-Visma de boel. De rolverdeling was duidelijk en een voor een deden de knechten van Jonas Vingegaard hun duit in het zakje. Ook groene trui Wout van Aert deed meer dan zijn job.

   Bekijk de straffe afdaling van Pidcock in het begin van de etappe:

   De aanval van Pidcock op Alpe d'Huez:

   Pidcock rondt kunststukje af, Pogacar probeert

   De koplopers mochten uitmaken wie met de ritzege ging lopen. Meintjes versnelde voorzichtig, maar het was Pidcock die met de eerste echte aanval bewees dat hij de sterkste was.


   Meintjes en Froome probeerden aan te klampen, maar het supertalent van Ineos bleek te sterk en snelde naar zijn eerste Tour-ritzege. Meintjes was een mooie tweede, Froome een verrassende derde.

    

   In de groep der favorieten hield Jumbo het tempo hoog. Romain Bardet en Nairo Quintana moesten al snel afhaken. Pogacar was als enige niet afgeschrikt en deed wat hij beloofd had: aanvallen. 


   Gele trui Vingegaard was sterk en remonteerde telkens schijnbaar probleemloos. De twee kemphanen sprintten uiteindelijk wiel aan wiel over de meet.

   Pogacar probeert Vingegaard te lossen:

   Bekijk het slot van etappe 12:

   Uitslag rit 12Uitslag rit 12

     naamploegresultaat
   1Tom PidcockIGD4:55:24
   2Louis MeintjesIWG+48
   3Chris FroomeIPT+2:06
   4Neilson PowlessEFE+2:29
   5Tadej PogacarUAD+3:23
   6Jonas VingegaardTJV+3:23
   7Geraint ThomasIGD+3:23
   8Enric MasMOV+3:26
   9Sepp KussTJV+3:26
   10Giulio CicconeTFS+3:32