Mohoric maakt de cirkel in de grote rondes vol, aanvaller Van der Poel blijft op gele troon

  Tour de France: Rit 7einde
  24 °C/>wegwedstrijd
  VertrekVierzon - AankomstLe Creusot -
  Afstand249,1 km
  04080120160200249.1

   Matej Mohoric heeft de Slovenen weer gelukkig gemaakt in de Tour de France. De nationale kampioen won een zinderende 7e etappe en heeft nu in alle grote rondes ritten gewonnen. Jasper Stuyven werd 2e. Mathieu van der Poel, een hele dag met onder meer Wout van Aert aan het front, trekt als leider naar de Alpen. Bij de favorieten verloor Primoz Roglic bijna 4 minuten.

   Rit 7 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Heel wat blinkende namen in een droomgroep van net geen 30 renners, maar het was Matej Mohoric die het sterkst en slimst reed in de finale. Hij trok als eerste ten aanval en kreeg met wat vertraging 3 Belgen mee, die hij op de beklimmingen afschudde. Bovenop zijn ritzege graait hij ook nog eens de bolletjestrui én de Prijs voor de Strijdlust mee.
    
   • Verliezer van de dag: In de tijdrit kon de gehavende Primoz Roglic de schade nog enigszins beperken, maar het eerste serieuze klimwerk in deze Tour deed de maskers afvallen. De ongelukkige nummer 2 van de vorig jaar gaf een gelaten indruk.
    
   • Statistiek: Matej Mohoric had al een rit gewonnen in de Vuelta (2017) en Giro (2018) en nu schildert hij zijn drieluik vol. Zijn ritzege in de Giro was tot deze Tourrit ook de langste etappe in een grote ronde van de voorbije 6 jaar.
    
   • Morgen: In vergelijking met de rit van morgen waren de beklimmingen van vandaag slechts een proevertje. Onderweg naar Le Grand Bornand moeten de renners 3 cols van 1e categorie bedwingen.

   Mohoric is de vele Belgen te slim af in de 7e rit van de Tour, Roglic mag eindzege wellicht vergeten

   Waanzinnige openingsfase

   Wie ervan uitging dat de langste Tourrit van de voorbije 21 jaar één lange geeuw zou worden, kwam bedrogen uit. Vanaf de allereerste aanval van Campenaerts tot het zegegebaar van Mohoric viel het geen seconde stil.

    

   Iedereen wist dat de vlucht vandaag een grote kans zou maken en dus was de prijs van de ticketjes duur. Van Aert en Van der Poel waren bereid dat bedrag neer te tellen. De twee oude rivalen waren de motor van een ontsnapping van 29 die zich na bijna een uur vormde.

    

   Met ook nog Van Moer, Bakelants, Campenaerts, Stuyven, Gilbert en Meurisse waren de Belgen goed vertegenwoordigd. In het peloton was het even paniek bij het UAE van Pogacar, maar uiteindelijk berustten ze in hun lot: het zou een hele dag werken worden om niet met minuten naar de koplopers te gooien.

   Alarmbellen gaan af op Signal d'Uchon

   Bij de kopgroep was ook groene trui Mark Cavendish meegeglipt, die iets voor halfweg bij de tussensprint een gouden zaak deed in het puntenklassement.

    

   Hierna werd de spanning beetje bij beetje opgebouwd. Op het eerste klimmetje van de dag, de Côte de Château-Chinon, leken Mohoric en Van Moer vooral geïnteresseerd te zijn in de bergpunten, maar het duo zette voort.

    

   Achter hen wou niemand zijn kansen opofferen. Gele trui Van der Poel had met Meurisse een ideale ploegmaat, al kon ook hij niet verhinderen dat Stuyven en Campenaerts de veerpont naar voren namen.

    

   Op het Signal d'Uchon, een klim van 2e categorie, spatte de koers op alle fronten uit elkaar. Vooraan nam Mohoric afscheid van de 3 Belgen, in het peloton moest Roglic vroeg lossen. Hij probeerde nog even aan te haken, maar gooide dan toch de handdoek. Carapaz dacht te profiteren en wat tijd goed te maken. Zijn poging strandde vlak voor de finish.

    

   Achter Mohoric waren Van Aert, Van der Poel en Asgreen meer met de strijd om het geel dan met de ritzege bezig. Sowieso viel er vandaag niet veel te doen aan de renner van Bahrain-Victorious. Dat besef werd hem zelf blijkbaar ook te veel. In tranen kwam hij over de finish.

   Bekijk de slotfase:

   Mohoric: "Nooit gedacht dat ik die grote namen zou kunnen verslaan"

   Niet voor het eerst in deze Tour zagen we de ritwinnaar na de finish nog een tijdje uithuilen. "Ik had al een rit in de Giro en de Vuelta gewonnen, maar dit is toch nog andere koek", zei Matej Mohoric toen de tranen opgedroogd waren. "Dit is de grootste race in de wereld."

    

   "Net als in de Giro en de Vuelta was dit een ontzettend lange rit. Dat ligt mij wel. Blijkbaar kan ik heel lang een hoge snelheid aanhouden."

    

   "Ik had gisteren in het routeboek gezien dat dit voor een type zoals ik een zeldzame kans in deze Tour was. Ik moest dus alles op alles zetten. Op een of andere manier geraakte ik ook in de goeie vlucht, alleen zaten er heel veel sterke renners bij. Ik had nooit gedacht dat ik die zou kunnen verslaan."

    

   "Met het oog op de bergpunten viel ik aan op die eerste helling, maar plots had ik een gaatje. Ik dacht: waarom niet? De kilometers vlogen eraf en ik voelde mij nog altijd oké. Ik kan niet geloven dat het mij gelukt is."

   Mohoric: "Nooit gedacht dat ik die sterke renners kon verslaan"

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7

     naamploegresultaat
   1Matej MohoricTBV5:28:20
   2Jasper StuyvenTFS+1:20
   3Magnus CortEFN+1:40
   4Mathieu van der PoelAFC+1:40
   5Kasper AsgreenDQT+1:40
   6Franck BonnamourBBK+1:40
   7Patrick KonradBOH+1:40
   8Wout van AertTJV+1:40
   9Brent Van MoerLTS+1:44
   10Dorian GodonACT+2:45

   Fase per fase

   1. 16 uur 51 match afgelopen
   2. 16 uur 49. Roglic op bijna 4 minuten. Roglic komt op 3'47" van de groep-Pogacar binnen. Aan zijn lichaamshouding zie je dat hij de strijd al heeft opgegeven. Wat een opdoffer. .
   3. 16 uur 48. Voorlopig nog geen spoor van Primoz Roglic. Mag hij vandaag al een streep door zijn Tour de France trekken? Daar lijkt het wel op. .
   4. 16 uur 46. Carapaz genekt. De onderneming van Richard Carapaz haalt niets uit. Vlak voor de streep halen de Movistars, nota bene zijn ex-ploeg, hem in. Stond hier nog een rekening open? .
   5. 16 uur 45. Aan de finish zien we een totaal uitgewoonde Van der Poel, zoals we hem al vaker diep hebben zien gaan. Dit heeft enorme krachten gekost. Dit kan hij morgen toch niet herhalen? .
   6. 16 uur 44. De vluchters druppelen een voor een binnen. Het is nu wachten op Carapaz, de eerste man die vanuit het peloton zou moeten opduiken. En het is ook afwachten wat de rekening wordt voor Roglic. .
   7. 16 uur 44. Het is de Tour van de tranen. Michel Wuyts.
   8. 16 uur 43. Van Aert en Van der Poel hebben in de finale het gat met Asgreen nog nagenoeg volledig dichtgereden. In de strijd om het geel geven de rivalen elkaar dus niets toe. .
   9. 16 uur 42. Stuyven blijft uiteindelijk nog makkelijk voor de anderen uit. Hij finisht op een minuut van Mohoric als tweede. .
   10. 16 uur 41. Hoera voor Mohoric! Met een trillende onderlip komt Mohoric over de finish. Hij heeft het verdiend! De 2e Sloveense zege in deze Tour de France. .