Sepp Kuss soleert in "zijn" Andorra, Tadej Pogacar met de vingers in de neus naar rustdag

Tour de France: Rit 15
wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  24°Cdistance 191.3 km
location 12:29: Céret - 17:41: Andorra la Vella
trophy Sepp Kuss
einde
startfinish
0306090120150191.3

  Jumbo-Visma is zijn Tour de France na de opgave van Primoz Roglic stevig aan het opsmukken. Na de zege van Wout van Aert op de Mont Ventoux won Sepp Kuss de eerste tocht door de Pyreneeën. Van Aert, die meedoet voor de bollen, effende het pad voor zijn Amerikaanse ploegmaat. Bij de favorieten counterde Tadej Pogacar de prikjes met sprekend gemak.

  De 15e etappe van de Tour in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Jumbo-Visma zat na de opgave van Primoz Roglic in zak en as, maar een week later is de hemel helemaal opgeklaard. Ze namen een risico door met z'n drieën (Wout van Aert, Steven Kruijswijk en Sepp Kuss) mee te glippen in de kopgroep en kopman Jonas Vingegaard zo nagenoeg alleen in het peloton achter te laten, maar aan het einde van het verhaal zijn er alleen maar lachende gezichten.

  • De strijd bij de favorieten: Ineos elimineerde de knechten van Tadej Pogacar, maar de Sloveen blijft ook aan het einde van de tweede week soeverein. Zowat elke klepper schudde wel eens aan de boom, maar er viel in Andorra niets in hun mandjes.

  • De strijd voor de bollen: Met Wout Poels (74), Michael Woods (66), Nairo Quintana (64) en Wout van Aert (64) scheiden zich 4 duidelijke hoofdrolspelers af. De Belgische kampioen, die vandaag ook de prijs voor de strijdlust ontving, koerst dus nog met een extra doel rond in de slotweek.

  • Morgen: Het peloton rust maandag een dagje uit. Dinsdag pikken we de draad op met veel klimwerk, al worden de sleutelritten opgespaard tot woensdag en donderdag.

  Samenvatting van vluchtersrit in de Tour, en zegevierende Sepp Kuss

  Wout van Aert is 3e in het bollenklassement

  Met UAE, Alpecin-Fenix en Intermarché-Wanty-Gobert hadden slechts 3 teams geen mannetje mee in het halve peloton dat behoorlijk snel was weggereden.

   

  Groupama-FDJ wilde het bedje spreiden voor David Gaudu, de andere vluchters lachten dankbaar in hun vuistje. 

   

  Met Wout van Aert, Dylan Teuns en Thomas De Gendt was de Belgische inbreng in de kopgroep van 32 ruim, maar voor Teuns en De Gendt lag deze kost te zwaar op de maag. 

   

  Van Aert was dan weer bezig met een koers in de koers en bekende kleur: hij heeft van de bergtrui een doel gemaakt en houdt zijn kansen bij het ingaan van de slotweek meer dan gaaf.

  VIDEO: Van Aert sprokkelt bergpunten

  Sepp Kuss spreekt zijn terreinkennis aan

  Voor de dagzege had de Belgische kampioen zich ook duidelijk weggecijferd voor ploegmakker Sepp Kuss, die de aas met dienst was. 

   

  De Amerikaan negeerde de slopingswerken van Nairo Quintana - de primus op het dak van de Tour - en schoot zijn pijl af op de laatste hindernis van de dag.

   

  Kuss, die resideert in Andorra, bezigde zijn terreinkennis en bereikte de top met een voorsprong van 20 seconden op Alejandro Valverde. 

   

  Met stalen zenuwen zette de Amerikaan zijn tanden in de afzink, in het oude stadscentrum volgde de beloning voor de meesterknecht van Roglic.

  VIDEO: Kuss versnelt en laat Valverde achter

  Voorsprong van Tadej Pogacar blijft intact

  UAE legde de vluchters geen strobreed in de weg, maar in de finale zat Tadej Pogacar helemaal geïsoleerd. 

   

  De Sloveen zag een getelefoneerde aanval van Ineos van hier tot in Tokio op zich afkomen en het afweergeschut was van zeer goeie kwaliteit. 

   

  Slag om slinger scherpten Richard Carapaz, Jonas Vingegaard en Rigoberto Uran hun messen, maar niemand kon de juiste zet tevoorschijn toveren in het steekspel. 

   

  De toppers bereikten klassikaal de finish, al was Guillaume Martin - vrij logisch na zijn inspanningen van gisteren - weer het kind van de rekening.

  VIDEO: Vingegaard bestookt favorieten, maar die volgen makkelijk

  Ritwinnaar Kuss: "Na dat werk van Van Aert wil je het ook afmaken"

  "Het is ongelofelijk. Ik heb er geen woorden voor", glimlachte de Amerikaanse ritwinnaar.

   

  "Eerlijk: ik heb veel afgezien in deze Tour. Ik miste jus in mijn benen, maar ik woon in Andorra en ik was heel gemotiveerd voor deze ritzege."

   

  "Mijn benen waren eindelijk weer goed en mijn vriendin en haar familie supporterden voor mij op de slotklim."

   

  "Ik ken de col, maar ik negeer de Col de Beixalis vaak op training, want het is een lastige beklimming. Het eerste deel was lastig: ik wist dat ik kon standhouden als ik daar een gat had."

   

  Kuss strooide ook met lof naar ploegmakker Wout van Aert. "Hij nam de vallei voor zijn rekening en dan wil je het werk van zo'n kampioen afmaken."

   

  Met Jonas Vingegaard heeft Jumbo-Visma nog een ijzer in het vuur voor het klassement. "We hebben slechts 5 renners in koers en we mikken op ritzeges, maar nu ik deze klus heb geklaard, zal ik Jonas tot het einde steunen."

  Rituitslag Rit 15Rituitslag Rit 15

    naamploegresultaat
  1Sepp KussTJV5:12:06
  2Alejandro ValverdeMOV+23
  3Wout PoelsTBV+1:15
  4Ion IzagirreAPT+1:15
  5Ruben GuerreiroEFN+1:15
  6Nairo QuintanaARK+1:15
  7David GauduGFC+1:15
  8Daniel MartinISN+1:22
  9Franck BonnamourBBK+1:22
  10Aurélien Paret-PeintreACT+1:22