Mollema blijft uit de greep van medevluchters en mollemaalt solo naar winst

Tour de France: Rit 14
wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  26°Cdistance 183.7 km
location 12:40: Carcassonne - 16:56: Quillan
trophy Bauke Mollema
einde
startfinish
0306090120150183.7

  Bauke Mollema (Trek-Segafredo) heeft na Mathieu van der Poel voor een 2e Nederlandse zege in de Tour de France gezorgd. In een heuvelachtige etappe nam hij op 40 kilometer van de finish al afscheid van zijn medevluchters om solo te arriveren.

  Rit 14 van de Tour in een notendop

  • Winnaar van de dag: Het stond in de sterren geschreven dat een vluchter vandaag zou winnen, dus je moest over goeie papieren beschikken om als beste uit dat pak tevoorschijn te komen. Bauke Mollema had die absoluut. Als een van de allerlaatsten sprong hij naar de kopgroep en als allereerste plaatste hij de winnende aanval, goed voor zijn 2e ritzege in de Tour, na 2017.
   
  • Winnaar van de dag (2): In de strijd om de dagzege kwam Guillaume Martin duidelijk tekort, maar omdat ze in het peloton niet al te veel bekommerd waren om de vluchters kan de Fransman van Cofidis in het klassement van de 9e naar de 2e plaats springen.
   
  • Statistiek: Bauke Mollema zorgt voor de 400e Nederlandse zege in de Tourgeschiedenis. Met zijn 34 jaar en 226 dagen is er slechts 1 landgenoot die ooit ouder was toen hij een etappe in de Tour won: Gerrit Voorting in 1958.
   
  • Morgen: Nog zwaardere kost op weg naar Andorra, met 3 beklimmingen van 1e categorie. Opnieuw ligt de finish niet op de top maar in het dal.

  VIDEO: Mollema rondt een solo van meer dan 40 kilometer af en wint rit 14

  Mollema met solo van 40 kilometer

  Het profiel van de 14e etappe richting Quillan was gefundenes fressen voor de klassieke types, ook al was het geen lichtverteerbare kost. Het duurde meer dan een uur voor een vijftal met Rickaert kon wegrijden, maar die ontsnappingspoging zou de vluchters zwaar op de maag vallen.

   

  In het peloton vonden ze de samenstelling van de groep maar niets. Te veel teams hoopten vandaag hun Tour te redden. Vlak na de tussensprint werden Rickaert en co weer gegrepen.

   

  Pas op de Col de Montségur viel de beslissing. De zwaardere types werden ingeruild voor meer gevleugelde klimmers als Higuita, Meintjes, Guillaume Martin, Mollema, Woods en Poels.

   

  Die laatste 2 bikkelden op de bergjes om de punten, een strijd die Woods in zijn voordeel zou beslechten. De Canadees neemt de bolletjestrui over van Quintana.

   

  Iedereen verwachtte dat de strijd om de ritzege op de laatste beklimming, de Col de Saint-Louis, gestreden zou worden. Daar had Mollema andere ideeën over. Hij reed al in de afdaling weg en bewees dat hij duidelijk de sterkste was. Zelfs met vereende krachten kwamen ze geen stap dichter op de Nederlander van Trek.

   

  Samen met Mollema deed ook Guillaume Martin een prima zaak. Geruisloos klom hij in het virtuele klassement tijdens de ontsnapping, om uiteindelijk op de 2e plaats te belanden. Afwachten of hij daar morgen naar Andorra geen prijs voor moet betalen.

   

  VIDEO: Dirigent Van Aert toont zich eens: "Hier zit muziek in, José"

  VIDEO: Mollema demarreert in de afdaling op dik 40 kilometer

  VIDEO: Mollema komt eerst boven op de Col de Saint-Louis, Woods 2e

  Rituitslag Rit 14Rituitslag Rit 14

    naamploegresultaat
  1Bauke MollemaTFS4:16:16
  2Patrick KonradBOH+1:04
  3Sergio HiguitaEFN+1:04
  4Mattia CattaneoDQT+1:06
  5Michael WoodsISN+1:10
  6Omar FraileAPT+1:25
  7Élie GesbertARK+1:25
  8Quentin PacherBBK+1:25
  9Louis MeintjesIWG+1:26
  10Esteban ChavesBEX+1:28

  Fase per fase

  1. 16 uur 58. Guillaume Martin is nu binnen. Het wordt wachten tot het peloton arriveert om te weten waar hij uiteindelijk in het klassement belandt. .
  2. 16 uur 57. Higuita en Konrad pakken nog uit met een verbeten sprintje om de 2e plaats. De Oostenrijker haalt het nipt, voor de Colombiaan. .
  3. 16 uur 56. Kabinetstukje van Mollema. Bauke Mollema zorgt voor de 2e Nederlandse ritzege in deze Tour, na Van der Poel uiteraard. Hij heeft het zeker niet gestolen, want reed als laatste vanuit het peloton naar de vluchters en viel als eerste aan. .
  4. 16 uur 56. Mollema rondt een solo van meer dan 40 kilometer af en wint rit 14.

   Mollema rondt een solo van meer dan 40 kilometer af en wint rit 14

  5. 16 uur 55. Nog een laatste keer omkijken - nergens voor nodig, want de voorsprong is groot genoeg - en dan stilaan de armen opspannen om juichend over de streep te komen. .
  6. 16 uur 54. Nu ook een gebalde vuist bij Mollema en een zwaai naar de auto van Trek-Segafredo. De Tour van die ploeg is bij dezen gered. .