Mollema blijft uit de greep van medevluchters en mollemaalt solo naar winst

  Tour de France: Rit 14einde
  26 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCarcassonne - AankomstQuillan -
  Afstand183,7 km
  0306090120150183.7

   Bauke Mollema (Trek-Segafredo) heeft na Mathieu van der Poel voor een 2e Nederlandse zege in de Tour de France gezorgd. In een heuvelachtige etappe nam hij op 40 kilometer van de finish al afscheid van zijn medevluchters om solo te arriveren.

   Rit 14 van de Tour in een notendop

   • Winnaar van de dag: Het stond in de sterren geschreven dat een vluchter vandaag zou winnen, dus je moest over goeie papieren beschikken om als beste uit dat pak tevoorschijn te komen. Bauke Mollema had die absoluut. Als een van de allerlaatsten sprong hij naar de kopgroep en als allereerste plaatste hij de winnende aanval, goed voor zijn 2e ritzege in de Tour, na 2017.
    
   • Winnaar van de dag (2): In de strijd om de dagzege kwam Guillaume Martin duidelijk tekort, maar omdat ze in het peloton niet al te veel bekommerd waren om de vluchters kan de Fransman van Cofidis in het klassement van de 9e naar de 2e plaats springen.
    
   • Statistiek: Bauke Mollema zorgt voor de 400e Nederlandse zege in de Tourgeschiedenis. Met zijn 34 jaar en 226 dagen is er slechts 1 landgenoot die ooit ouder was toen hij een etappe in de Tour won: Gerrit Voorting in 1958.
    
   • Morgen: Nog zwaardere kost op weg naar Andorra, met 3 beklimmingen van 1e categorie. Opnieuw ligt de finish niet op de top maar in het dal.

   VIDEO: Mollema rondt een solo van meer dan 40 kilometer af en wint rit 14

   Mollema met solo van 40 kilometer

   Het profiel van de 14e etappe richting Quillan was gefundenes fressen voor de klassieke types, ook al was het geen lichtverteerbare kost. Het duurde meer dan een uur voor een vijftal met Rickaert kon wegrijden, maar die ontsnappingspoging zou de vluchters zwaar op de maag vallen.

    

   In het peloton vonden ze de samenstelling van de groep maar niets. Te veel teams hoopten vandaag hun Tour te redden. Vlak na de tussensprint werden Rickaert en co weer gegrepen.

    

   Pas op de Col de Montségur viel de beslissing. De zwaardere types werden ingeruild voor meer gevleugelde klimmers als Higuita, Meintjes, Guillaume Martin, Mollema, Woods en Poels.

    

   Die laatste 2 bikkelden op de bergjes om de punten, een strijd die Woods in zijn voordeel zou beslechten. De Canadees neemt de bolletjestrui over van Quintana.

    

   Iedereen verwachtte dat de strijd om de ritzege op de laatste beklimming, de Col de Saint-Louis, gestreden zou worden. Daar had Mollema andere ideeën over. Hij reed al in de afdaling weg en bewees dat hij duidelijk de sterkste was. Zelfs met vereende krachten kwamen ze geen stap dichter op de Nederlander van Trek.

    

   Samen met Mollema deed ook Guillaume Martin een prima zaak. Geruisloos klom hij in het virtuele klassement tijdens de ontsnapping, om uiteindelijk op de 2e plaats te belanden. Afwachten of hij daar morgen naar Andorra geen prijs voor moet betalen.

    

   VIDEO: Dirigent Van Aert toont zich eens: "Hier zit muziek in, José"

   VIDEO: Mollema demarreert in de afdaling op dik 40 kilometer

   VIDEO: Mollema komt eerst boven op de Col de Saint-Louis, Woods 2e

   Rituitslag Rit 14Rituitslag Rit 14

     naamploegresultaat
   1Bauke MollemaTFS4:16:16
   2Patrick KonradBOH+1:04
   3Sergio HiguitaEFN+1:04
   4Mattia CattaneoDQT+1:06
   5Michael WoodsISN+1:10
   6Omar FraileAPT+1:25
   7Élie GesbertARK+1:25
   8Quentin PacherBBK+1:25
   9Louis MeintjesIWG+1:26
   10Esteban ChavesBEX+1:28

   Fase per fase

   1. 16 uur 58. Guillaume Martin is nu binnen. Het wordt wachten tot het peloton arriveert om te weten waar hij uiteindelijk in het klassement belandt. .
   2. 16 uur 57. Higuita en Konrad pakken nog uit met een verbeten sprintje om de 2e plaats. De Oostenrijker haalt het nipt, voor de Colombiaan. .
   3. 16 uur 56. Kabinetstukje van Mollema. Bauke Mollema zorgt voor de 2e Nederlandse ritzege in deze Tour, na Van der Poel uiteraard. Hij heeft het zeker niet gestolen, want reed als laatste vanuit het peloton naar de vluchters en viel als eerste aan. .
   4. 16 uur 56. Mollema rondt een solo van meer dan 40 kilometer af en wint rit 14.

    Mollema rondt een solo van meer dan 40 kilometer af en wint rit 14

   5. 16 uur 55. Nog een laatste keer omkijken - nergens voor nodig, want de voorsprong is groot genoeg - en dan stilaan de armen opspannen om juichend over de streep te komen. .
   6. 16 uur 54. Nu ook een gebalde vuist bij Mollema en een zwaai naar de auto van Trek-Segafredo. De Tour van die ploeg is bij dezen gered. .
   7. 16 uur 52. Nog 2 kilometer. De afdaling is achter de rug, er kan niets meer misgaan voor Mollema. Zoals Van Aert en Politt het hem voordeden, viert hij nu al voorzichtig met de camera. .
   8. 16 uur 51. Guillaume Martin en co komen stilaan weer bij Woods en co. Die zitten wel nog altijd op ruim een minuut van Mollema. Toch doet Martin een goeie zaak. Hij heeft een mooie buffer om virtueel op de 2e plaats te belanden. .
   9. 16 uur 49. Een gedurfd nummertje van Mollema. Op 40 kilometer van het einde eraan beginnen. José De Cauwer.
   10. 16 uur 47. Hoe is het nog met Declercq? Terwijl Mollema stilaan de finish voelt naderen, is de werkdag voor Tim Declercq nog lang niet voorbij. Hij is wel bij de groep met zijn kopman Cavendish kunnen aansluiten, waarmee hij zich probleemloos tot de finish kan laten drijven. .
   11. 16 uur 44. Palmares Mollema. We spraken al over die ene ritzege in de Tour van 2017, maar het hele palmares van Mollema oogt toch behoorlijk indrukwekkend, met ook nog winst in de Ronde van Lombardije en de Clasica San Sebastian en een rit in de Vuelta erbovenop. In het begin van zijn carrière richtte Mollema zich ook nog op de klassementen in de grote rondes. In 2011 stond hij op het eindpodium van de Vuelta, in 2013 werd hij in de "Bau en Lau"-Tour 6e in de eindstand. .
   12. 16 uur 43. Wat een gevoel moet dat geven bij Mollema! José De Cauwer.
   13. 16 uur 42. De achtervolgers komen geen sikkepit dichterbij. Bauke Mollema zal de eerste winnaar ooit worden in Quillan. In de Tour tenminste, in de Midi Libre wonnen Jean-Luc Vandenbroucke en Luc Roosen er ooit. .
   14. 16 uur 38. Mollema komt eerst boven op de Col de Saint-Louis, Woods 2e.

    Mollema komt eerst boven op de Col de Saint-Louis, Woods 2e

   15. 16 uur 37. Woods pakt de 2e plaats en de 3 punten op de Saint-Louis. De finale is nu ingezet, maar de spanning lijkt al weg. Mollema moet gewoon niet te gek doen in de afdaling. .
   16. Col de Saint-Louis. Mollema komt uiteraard als eerste boven op de Col de Saint-Louis, terwijl het op het kwartet Konrad-Woods-Cattaneo-Higuita nog meer dan een minuut wachten is. . 16 uur 37.
   17. 16 uur 35. Konrad beseft ook dat ze er niet gaan geraken, maar hij kan noch de andere achtervolgers afschudden noch dichterbij komen bij Mollema. .
   18. 16 uur 34. Mollema zit helemaal in de zone. José De Cauwer.
   19. 16 uur 33. Woods voor de bollen. Poels ligt er al lang af en Woods klampt wel nog aan. Dat betekent dat die laatste nu al zeker de bolletjestrui van Quintana zal overnemen. Die Quintana wordt op dit moment gelost in het peloton. .