Nummer 33! Cavendish blijft sprintkeizer, Van Aert en Philipsen op 2 en 3

  Tour de France: Rit 10
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  25°Cdistance 190.7 km
  location 13u19: Albertville - 17u33: Valence
  trophy Mark Cavendish
  einde
  startfinish
  0306090120150190.7

   Mark Cavendish (36) zit ook in Valence nog op zijn sprinttroon. De groene trui van Deceuninck-Quick Step boekte na een sprint uit het boekje zijn 3e ritzege in deze Tour. Wout van Aert en Jasper Philipsen eindigden op het podium.

   Rit 10 in de Tour in een notendop

   • Winnaar van de dag: Mark Cavendish strooide misschien wat zand in de ogen door als groene man de belangrijke tussensprint aan zich te laten voorbijgaan. Dat gaf de concurrentie hoop voor de eindsprint, maar in een zetel werd hij naar de finish in Valence gebracht. Zo komt hij op 1 zege van het record van Eddy Merckx.
    
   • Verliezer van de dag: Sonny Colbrelli leek de voorbije dagen de sterkste snelle man in de koers, wat hij ook bewees bij de tussensprint. Maar - onder meer door een lekke band - rateerde hij zijn sprint. Zo doet de Italiaan toch nog een dramatisch zaak in de strijd voor groen.
    
   • Statistiek: Mark Cavendish is de eerste renner die in 7 verschillende Rondes van Frankrijk minstens 3 etappezeges weet te behalen, een record dat hij tot voor vandaag nog moest delen met Bernard Hinault.
    
   • Morgen: Voor heel wat renners was het een halve extra rustdag, maar morgen zullen ze anders piepen: met 2 keer de beklimming van de Mont Ventoux belooft het een van de meest mythische ritten van deze Tour te worden.

   Samenvatting van de 10e Tourrit, met hattrick voor Cavendish

   Cavendish komt weer stapje dichter bij Merckx

   Omdat sprinters zoals Merlier, Démare en Coquard de Alpen niet hadden overleefd stegen de kansen voor de vluchters, zo klonk het bij de start in Albertville.

    

   Niets was minder waar. Tosh Van der Sande en Hugo Houle hoefden niet eens aan te dringen om weg te geraken. Met hun tweetjes was het al bij voorbaat een kansloze missie, die op 30 kilometer van Valence ten einde kwam.

    

   Tussendoor had Sonny Colbrelli de dikke punten meegepakt bij de tussensprint, terwijl Mark Cavendish zich niet eens met de debatten had gemoeid. Zouden de cols ook bij hem een tol hebben geëist?

    

   Met de finish in zicht werden de voortekenen toch weer een stuk gunstiger. Deceuninck-Quick Step toonde zich uiterst alert in de korte maar hevige windslag - die alle sprinters zouden overleven - en rolde met een magistrale voorbereiding de rode loper uit voor hun sprinter.

    

   Het leek erop alsof Cavendish zelf maar een paar keer harder op zijn pedalen moest stampen om zijn 3e zege in deze Tour binnen te halen. Wout van Aert en Jasper Philipsen hadden geprobeerd te profiteren van het werk van The Wolfpack, maar strandden in het wiel van de groene man.

   Een dag voor de Ventoux-etappe zien de renners een ander maanlandschap...

   Onder impuls van onder meer Van Aert valt er heel even een klein breukje

   Bekijk de slotfase:

   Cavendish wint al zijn derde massasprint in deze Tour, voor Van Aert en Philipsen

   Rituitslag Rit 10Rituitslag Rit 10