Van Aert pakt 2e ritzege na dolgedraaide waaierrit, Pogacar grootste verliezer

Tour de France: Rit 7
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 168 km
location 13:36: Millau - 17:08: Lavaur
trophy Wout van Aert
einde
startfinish
0306090120168

  "Wie nu nog twijfelt: hij is de beste!" Wout van Aert heeft ook in Lavaur het zegegebaar mogen maken. Hij was de snelste van een door de wind en het beulwerk van Bora-Hansgrohe uitgedund peloton. Bij de favorieten verloren Tadej Pogacar, Mikel Landa en Richie Porte meer dan een minuut.

  De 7e etappe van de Tour in een notendop:

  • Winnaars van de dag: De koersliefhebbers voor het geleverde spektakel, Wout van Aert als meesterlijke finisher.
  • Verliezer van de dag (1): Peter Sagan wilde in het groene klassement een inhaalmanoeuvre maken, maar een 2e plaats bij de tussensprint en een 13e notering aan de finish zijn een veel te magere beloning voor al het werk van zijn ploegmaats.
  • Verliezer van de dag (2): Sam Bennett is zijn groene trui kwijt en verspeelde een van de schaarse sprinterskansen, maar leeft al bij al nog in het groene gevecht.
  • Verliezer van de dag (3): Iedereen wist dat het in Castres (op 40 km van de finish) zou scheuren, maar Tadej Pogacar, Mikel Landa, Richie Porte en Bauke Mollema kregen toch een rekening gepresenteerd.

  VIDEO: bekijk het verslag van de zevende rit

  Bora-Hansgrohe mept alle sprinters tegen het canvas

  Iedereen was zich bewust van het waaiergevaar op weg naar Lavaur, maar dat de koers al in de openingskilometers gedynamiteerd zou worden, was toch een kleine verrassing.

   

  Niet zozeer de wind, wel het golvende reliëf was uitnodigend en Bora-Hansgrohe nam de pen met overtuiging in handen.

   

  De snelle mannen wisten onmiddellijk hoe laat het was. Caleb Ewan, Giacomo Nizzolo, Alexander Kristoff en Cees Bol: voor hen ging het veel te snel.

   

  Groene trui Sam Bennett klampte nog het langst aan, maar kapseisde niet veel later door het gebeuk van de maats van Peter Sagan.

   

  De Slovaak had zijn zinnen gezet op de tussensprint na 60 km, maar die missie was niet volledig geslaagd. “Concurrent” Matteo Trentin gunde hem de volle buit niet.

  Magere oogst voor Sagan, Van Aert sprint fluitend naar de zege

  Bij Bennett en alle andere snelle mannen was de veer al een tijdje gebroken, maar de ploegmaats van Sagan stonden hun plaats aan het front niet af.

   

  Ze bleven oorlog maken, maar met Thomas De Gendt was er een soldaat met andere plannen.

   

  Op 94 km van de aankomst reed hij op zijn kousenvoeten weg en de ontsnappingskoning zou het peloton zo’n 60 kilometer op de zenuwen werken.

   

  Waar hij ingerekend werd, was niet toevallig de plaats waar de wind de boel nog eens uit elkaar ranselde. Tadej Pogacar, Mikel Landa, Richie Porte en Richard Carapaz (na pech): ze werden genadeloos uit het eerste pakket geslingerd.

   

  De andere favorieten stormden na een dollemansrit op de finish af, maar de groene inhaalbeweging van Sagan viel in het water. De Slovaak miste zijn sprint na een misslag, Jasper Stuyven en Julian Alaphilippe gingen ook al in de clinch.

   

  Eén man reed met de vingers in de neus langs alle brandjes: Wout van Aert bewees andermaal wat hij allemaal in zijn mars heeft. Een tweede ritzege, eentje na een rit (met een gemiddelde van 47,5 km/u) die we ons nog lang zullen heugen.

  VIDEO: Bekijk de ontknoping

  Rituitslag Stage 7Rituitslag Stage 7

  Sagan mist zijn sprint door kettingprobleem: "Trapte in het luchtledige"

  • Peter Sagan (groen): "In 2013 hebben we het op dezelfde manier als vandaag geprobeerd (naar Albi). Toen hebben we een hele dag aan het peloton gesleurd om de sprinters op achterstand te houden en uiteindelijk kon ik winnen. Maar deze keer liep het anders. Ik kon mijn sprint niet rijden, omdat mijn ketting een beetje blokkeerde. Ik zat in het wiel van Van Aert en moest me even afduwen aan iemand anders om niet te vallen. Ik heb geluk gehad dat ik niet crashte, want ik trapte in het luchtledige. Dat maakt de koers boeiend, soms lukt het en soms niet. Maar de Tour is nog lang."

   

  • Adam Yates (geel): "Het was vanaf de start tot de finish volle bak. Dat wil zeggen dat de komende 2 dagen nog zwaarder zullen zijn. Ik heb de aankomsten nog niet bestudeerd, ik zal de verkenning op papier moeten doen."

  Fase per fase

  1. 17 uur 10. We zien overigens nog een grote verliezer: Sagan miste zijn sprint na een misslag bij het wringen en loopt veel punten mis. Hij wordt pas 13e. .
  2. 17 uur 09. Nummer 2! En hij deed het weer alleen, hé. Michel Wuyts .
  3. 17 uur 09. De rekening voor Pogacar, Porte en Landa: 1'21". .
  4. 17 uur 08. Het was een warrige sprint, met een kleine clash tussen Stuyven en Alaphilippe en Sagan die uit zijn klikpedaal schoot. Daar bleef Van Aert van gespaard: hij timede weer perfect en wint met de vingers in de neus. .
  5. 17 uur 08. Van Aert bis! Who else? Van Aert doet er nog eentje bij. .
  6. 17 uur 07. De mannen van Hagen nemen over, met Stuyven, Sagan en Van Aert achter hen. .
  7. 17 uur 07. Sagan zit in het wiel van Van Aert, die geen loods heeft. .
  8. Laatste km. Met een rotvaart snellen we de vod voorbij. Van Aert zit uitstekend. . 17 uur 06.
  9. 17 uur 05. Nog 2.000 meter. Wie krijgt er wat lijn in? Vooral Groupama trekt nu, maar voor wie? .
  10. 17 uur 04. "Mocht dit lukken, dan gaan ze bij Jumbo-Visma nog een boost krijgen", weet José De Cauwer. Nog 3 kilometer en de snelle mannen kiezen positie. .
  11. 17 uur 04. Er zal finesse nodig zijn voor deze sprint. Michel Wuyts .
  12. 17 uur 04. Dumoulin en Roglic brengen Van Aert naar voren. Nog 4 kilometer. Kunnen zij de sprint op een gepaste manier inleiden? .
  13. 17 uur 03. Carapaz waait terug tot bij Pogacar, Landa en Porte, het groepje der gesneuvelden dus. De Ecuadoraan viel vooraan weg door pech. .
  14. 17 uur 02. Ook niet vergeten: Alaphilippe. Gooit hij zich in het gevecht? Er liggen natuurlijk ook nog boni's. .
  15. 17 uur 01. Nog 6 kilometer. Pogacar en co zien af op 1'18". Het wit zal eigendom worden van Bernal. .
  16. 17 uur . Tenzij iemand ons nog verrast, kijken we zo meteen naar deze mannen: Sagan, Van Aert, Stuyven, Coquard, Venturini, Laporte en Hagen. .
  17. 17 uur . Valverde komt naar voren. Kan hij hier iets uitsteken? Wat rijdt hij anoniem.  .
  18. 16 uur 58. Astana, Jumbo-Visma, Groupama, EF Pro Cycling: zij hebben veel volk mee. Maar ze hebben geen spits voor deze aankomst.  Helpt iemand Van Aert straks een handje? Of staat hij er alleen voor?  En durft iemand nog voor een late uitval te kiezen? .
  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdNice - Nice156 kmKristoffKristoff
  2wegwedstrijdbergetappeNice - Nice185 kmAlaphilippeAlaphilippe
  3wegwedstrijdsemi bergetappeNice - Sisteron198 kmEwanAlaphilippe
  4wegwedstrijdsemi bergetappeSisteron - Orcieres-Merlette160,5 kmRoglicAlaphilippe
  5wegwedstrijdGap - Privas183 kmvan AertYates
  6wegwedstrijdsemi bergetappeLe Teil - Mont Aigoual191 kmLutsenkoYates
  7wegwedstrijdsemi bergetappeMillau - Lavaur168 kmvan AertYates
  8wegwedstrijdbergetappeCazères - Loudenvielle141 kmPetersYates
  9wegwedstrijd