Kazakse krachtmens Loetsenko wint eerste vluchtersrit, Van Avermaet is 3e

  Tour de France: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 191 km
  location 12:10: Le Teil - 16:42: Mont Aigoual
  trophy Alexey Lutsenko
  einde
  startfinish
  0306090120150191

   Aleksej Loetsenko heeft Astana een eerste succes in deze Tour bezorgd. De Kazakse kampioen maakte deel uit van een vluchtersgroep met ook nog Greg Van Avermaet. Maar die laatste moest als een van de laatsten lossen op de zware Col de la Lusette. Hij werd uiteindelijk nog derde.

   Loetsenko houdt stand in het slot en soleert naar winst in de 6e rit

   De 6e etappe van de Tour in een notendop:

   • Verliezer van de dag: Die titel is wellicht te scherp voor Greg Van Avermaet, maar zonder de impuls van Ineos kon het geel misschien een mooie troostprijs geweest zijn. Voor de ritzege botste de olympische kampioen gewoon op een te sterke Kazachse kampioen.
   • Opvallend (1): Wat bezielde Ineos om op de voorlaatste klim van de dag het tempo te dicteren in het peloton? Het folietje bracht helemaal niets teweeg.
   • Opvallend (2): Na 6 dagen hebben we al 2 aankomsten bergop achter de kiezen, maar bij de favorieten waren er vandaag zelfs geen prikken en dus ook opnieuw geen tijdsverschillen.
   • Opvallend (3): Julian Alaphilippe heeft het geel nog niet uit zijn hoofd gezet. Met een stroomstoot maakte de Fransman aan de finish nog een seconde goed. Leider Adam Yates leek met de vingers in de neus te kunnen volgen, maar leek vooral bewust te blijven zitten. Is hij het geel liefst zo snel mogelijk kwijt?

   IJzersterke kopgroep, Van Avermaet virtueel in het geel

   Het kostte niet te veel denkwerk om te voorspellen wie in de vlucht van de dag zou zitten.

   Nicholas Roche (Sunweb) had zijn plannen open en bloot aangekondigd op Twitter en was dus weinig verrassend de aanstoker.

    

   De Ier kreeg 7 hardrijders met zich mee. De Belgische inbreng kwam van Greg Van Avermaet (CCC), die als best geplaatste in de stand in geen tijd virtueel in het geel reed.

    

   Voorin liep de samenwerking gesmeerd, in het peloton bevestigde Mitchelton-Scott ook al wat het had verkondigd.

    

   Het geel werd met frisse tegenzin “verdedigd” en Yates en co leken de olympische kampioen wel een gele overname te gunnen.

   Ineos draait de vijs aan, maar zwijgt dan vreemd genoeg

   Maar toen Ineos op de voorlaatste klim van een razendsnelle etappe fors overnam, moesten de gele plannen van Van Avermaet opgeborgen worden. En ook de mogelijke ritzege glipte door zijn handen.

    

   Aleksej Loetsenko (Astana) wachtte op de lastige Col de la Lusette het juiste moment af en beschikte in de afvallingsrace duidelijk over de sterkste benen.

    

   De Kazach reed na een solo van zo’n 17 kilometer verdiend naar de zege. Greg Van Avermaet bereikte op meer dan 2 minuten als 3e de finish.

    

   In de groep der favorieten bleven de kaarten op zak. Het strakke tempo van Ineos leidde alleen maar tot vraagtekens, want een offensief stond niet in het uiteindelijke scenario.

    

   In het klassement veranderde niets, al liep de sluwe Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) in de laatste hectometers nog een seconde in. Voor wat het waard is.

   Powless en Loetsenko versnellen, Van Avermaet haakt af

   Loetsenko gaat er alleen vandoor

   Ritwinnaar Loetsenko: "Beloning voor het harde werk"

   "Deze zege is zeer belangrijk voor mij", reageerde de Kazach Aleksej Loetsenko in het Italiaans.

    

   Na een etappezege in de Vuelta is er nu ook dagsucces in de Tour. "Ik heb hard gewerkt om deze ritwinst te kunnen behalen en mijn arbeid wordt beloond."

    

   "Of dit het plan was? Ja, want vanochtend hadden we overlegd met de ploegleiding en manager Aleksandr Vinokoerov. In de vorige etappes had ik veel tijd verloren en dus kon ik meegaan in de vlucht."

    

   "We kregen veel tijd en op de voorlaatste klim heb ik alles gegeven. Vino zei me dat ik het maximum moest geven op de lastige klimkilometers en dat is gelukt."

   Leider Yates: "Leuke eerste dag in het geel"

   Adam Yates kreeg gisteren het geel in zijn schoot geworpen van Julian Alaphilippe, maar toch heeft hij er met volle teugen van genoten. "Het was een leuke dag. Op het vlakke was het lastig om de boel onder controle te houden, maar de ploeg heeft goed werk geleverd."

    

   "Op het einde stond er niets meer op het spel voor de klassementsrenners en dus is er amper iets gebeurd. Mijn hoofddoel is nog altijd om een rit te winnen, maar dat kan misschien hand in hand gaan met een klassement."

   Rituitslag Stage 6Rituitslag Stage 6

     naamploegresultaat
   1Alexey LutsenkoAST4:32:34
   2Jesús HerradaCOF+55
   3Greg Van AvermaetCCC+2:15
   4Neilson PowlessEF1+2:17
   5Julian AlaphilippeDQT+2:52
   6Bauke MollemaTFS+2:53
   7Michal KwiatkowskiINS+2:53
   8Egan BernalINS+2:53
   9Richard CarapazINS+2:53
   10Adam YatesMTS+2:53