Gele Roglic deelt minitikje uit aan Pogacar, "Superman" Lopez vliegt naar zege

Tour de France: Rit 17
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 170 km
location 12:29: Grenoble - 17:19: Col de la Loze
trophy Miguel Ángel López
einde
startfinish
0306090120170

  Primoz Roglic staat een forse stap dichter bij een eerste Tourzege. In de koninginnenrit naar de Col de la Loze smeerde hij zijn laatste rivaal Tadej Pogacar enkele seconden extra aan de witte broek aan. De dagzege was voor Miguel Angel Lopez, die zijn landgenoot Rigoberto Uran van de 3e plaats in het klassement duwt.

  Bekijk de ontknoping:

  De 17e etappe van de Tour in een notendop:

  • Winnaar van de dag (1): Moordende stijgingspercentages zijn spek voor de bek van Miguel Angel Lopez, die zijn buikje helemaal heeft kunnen vullen. Superman, een bijnaam die hij overhoudt aan de anekdote waarbij hij enkele overvallers ooit een pak rammel verkocht, wipt zelfs naar de 3e plaats in het klassement.
  • Winnaar van de dag (2): Primoz Roglic bouwt zijn voorsprong op Tadej Pogacar uit van 40 tot 57 seconden. Hij steekt zijn hand meer dan ooit uit naar de eindoverwinning in de Tour de France. 
  • Verliezer van de dag (1): Tadej Pogacar moest tijd goedmaken, maar de rekening is alleen maar opgelopen. Al is de schade van vandaag voor een 21-jarige op het dak van de Tour natuurlijk geen schande.
  • Verliezer van de dag (2): Rigoberto Uran had vrijwel geruisloos de 3e plaats in de stand bemachtigd, maar de Colombiaan kon al het geweld in de slotkilometers niet beantwoorden. Hij valt terug naar de 6e plaats.
  • Verliezer van de dag (3): Richard Carapaz lijkt eindelijk zijn draai te vinden en de Ecuadoraan verdiende eigenlijk de ritzege, maar de protagonisten beslisten er dus anders over.

  Kopgroep met oude bekenden van gisteren

  Thomas De Gendt deed zijn stinkende best om het peloton in de steek te laten, maar het bleek nog maar eens vergeefse moeite.

   

  Een kwintet vond wel het juiste recept voor de cocktail van de dag: Julian Alaphilippe, Lennard Kämna, Dan Martin, Gorka Izagirre en Richard Carapaz boekten een groepsreis naar de Col de la Loze.

   

  Het vijftal verzamelde 6 minuten, maar op de Col de la Madeleine – de eerste van twee reuzen buiten categorie – mochten ze hun hoop op de ritzege al min of meer opbergen.

  Landa gokt, maar verliest

  Mikel Landa wilde een harde koers en liet zijn makkers van Bahrein-McLaren de regie in handen nemen.

   

  Het tempo was veelbelovend, maar alle kaarten bleven op zak. Niet geheel onlogisch baarde de Madeleine dus een muis.

   

  Alles op de Col de la Loze dan maar, een nieuwkomer van 21 kilometer met het venijn meer dan ooit in de staart.

   

  Daar vond Carapaz zijn benen van de Giro in 2019 terug, want de dappere Ecuadoraan kraakte pas op 3 kilometer van de top.

   

  Dat was het moment waarop bij de tenoren de munitie toch uit de achterzak werd getoverd.

   

  Miguel Angel Lopez schoot een eerste pijl af, Rigoberto Uran kapseisde en Landa was helemaal opgerookt door zijn ploegmaats.

  Troostzege voor Colombia, Sloveense verhoudingen weer wat duidelijker

  De schifting was bikkelhard: Lopez duldde alleen Tadej Pogacar, Primoz Roglic en zijn ploegmaat Sepp Kuss in zijn wiel.

   

  Lopez was niet het grootste gevaar in het klassement en liet iedereen op 2,5 kilometer van de top achter.

   

  Niet veel later legde ook Roglic de Tour meer en meer in een beslissende plooi. Pogacar kwam in ademnood, Roglic reed meter per meter weg.

   

  De gele trui ging nog op zoek naar de dagzege, maar dat doel was te hoog gegrepen.

   

  Karakterkop Pogacar brak niet helemaal, maar verliest toch 15 seconden en 2 bonificatietellen. Zijn achterstand in het klassement is dus opgelopen tot net geen minuut.

  Bekijk het verslag van de 17e rit:

  Rituitslag Rit 17Rituitslag Rit 17

    naamploegresultaat
  1Miguel Ángel LópezAST4:49:08
  2Primož RoglicTJV+15
  3Tadej PogacarUAD+30
  4Sepp KussTJV+56
  5Richie PorteTFS+1:01
  6Enric MasMOV+1:12
  7Mikel LandaTBM+1:20
  8Adam YatesMTS+1:20
  9Rigoberto UránEF1+1:59
  10Tom DumoulinTJV+2:13

  Angel Lopez: "Ik ben bijzonder geëmotioneerd"

  Een ritzege pakken in zijn eerste Tour en dan nog wel de koninginnenrit. Het mag niet verbazen dat dat toch wel wat losmaakte bij Miguel Angel Lopez. "Ik ben bijzonder geëmotioneerd. Het was vooral aanklampen, want ik dacht voortdurend dat ik eraf moest.”

   

  “Dit is voor mijn familie, voor mijn zoontje, voor mijn ouders. We kwamen vandaag op ons terrein, boven de 2000 meter zoals dat thuis het geval is. Ik heb er heel hard voor gevochten, maar nu heb ik die ritzege te pakken.”

   

  De ritzege kreeg nog een extra pigment voor de Astana-ploeg. “Dit is de ideale manier om de verjaardag van Aleksandr Vinokoerov (die vandaag 47 wordt, red.) te vieren. Mijn ploegmaats hebben het uitstekend gedaan. Ze zijn de hele dag met mij in de weer geweest.”

  Fase per fase

  1. 17 uur 23. In het klassement heeft Roglic nu 57" op Pogacar en 1'26" op Lopez. .
  2. 17 uur 21. Als we goed geteld hebben eindigt Carapaz na Dumoulin nog net als 10e. Hulde aan de aanvaller van de dag! .
  3. 17 uur 19. Bollen nu binnen: Kuss, Porte, Mas, Landa en Yates. Het zijn de geslagenen. Uran maakt ook een tuimeling: 1'59". .
  4. 17 uur 19. Roglic finisht als tweede op 15", Pogacar op 30". En de gele trui pakt ook nog 2 boni's extra. Het verschil in de stand wordt bijna een minuut.  .
  5. 17 uur 19 match afgelopen
  6. 17 uur 18. Pogacar zit Roglic zowaar bijna op de hielen. Prachtig! .
  7. 17 uur 18. Wat zijn die laatste hectometers verduiveld zwaar. Het is kruipen naar de top. .
  8. 17 uur 17. Lopez mogen we alleszins opschrijven voor de ritzege. Superman vliegt! .
  9. 17 uur 16. Pogacar zal vandaag geen tijd terugpakken, integendeel. Maar al bij al zal het beperkt blijven tot een 20-tal seconden, zo lijkt het nu. Maar hij ziet wel af. .