Martinez laat Bora weer balen, Roglic en Pogacar delen tik uit aan Bernal

  Tour de France: Rit 13
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 191.5 km
  location 12:06: Châtel-Guyon - 17:03: Pas de Peyrol
  trophy Daniel Martínez
  einde
  startfinish
  0306090120150191.5

   Daniel Martinez heeft zijn Tour goedgemaakt. De Colombiaanse winnaar van de Dauphiné was op de steile slotklim sterker dan de tandem van Bora-Hansgrohe: Kämna en Schachmann. Bij de favorieten reden gele trui Primoz Roglic en landgenoot Tadej Pogacar Egan Bernal op meer dan een halve minuut.

   De 13e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Daniel Martinez won de Dauphiné, maar moest een Tour-klassement op zijn buik schrijven na een val in de tweede etappe. Met zijn EF Pro Cycling speelde hij in deze rit met vuur, want het bombardement leek faliekant af te lopen. Maar de bijzonder taaie Colombiaan legde de twee Duitsers van Bora toch nog tussen zijn boterham.
   • Verliezer van de dag (1): Bora-Hansgrohe kleurde (opnieuw) de koers, zat in een zetel, deed nagenoeg alles perfect, maar botste gewoon op een ijzersterke muurhagedis.
   • Verliezer van de dag (2): Vreugde en verdriet liggen in Colombia heel dicht bij elkaar. Achteraf bekeken bleek Ineos overmoedig, want Egan Bernal zakte toch al halfjes door het ijs.
   • Verliezer van de dag (3): De Fransen lieten een kaarsje branden voor Guillaume Martin en Romain Bardet, maar de nummers 3 en 4 in de stand staan ook weer met de voeten op de grond.

   Bekijk het verslag van de 13e rit

   Colombia juicht

   Het profiel van liefst 4.400 hoogtemeters schrikte vrijwel niemand af. Het peloton stond in vuur en vlam en na een spervuur aan demarrages kreeg een 17-koppige vluchtersgroep de zegen van het peloton.

    

   Met onder meer Alaphilippe, Martin, Sivakov, Soler, Martinez en Kämna waren veel potentiële ritwinnaars aan boord en vooral EF Pro Cycling (3 mannetjes) en Bora-Hansgrohe (2 mannetjes) konden hun numerieke overwicht aanspreken en uitbuiten.

    

   De roze shirts pasten een guerrilla-tactiek toe, maar werden in hun hemd gezet toen Powless zijn Bora-kompaan Schachmann niet meer kon volgen.

    

   De Duitser stond er op 20 kilometer van de finish alleen voor en moest in de loodzware slotfase nog rekening houden met “2” concurrenten: Martinez (EF Pro Cycling) en zijn ploegmakker Kämna (Bora-Hansgrohe).

    

   Na veel vijven en zessen had de Colombiaan met zijn stoorzender Schachmann op 2 kilometer van de top te pakken.

    

   Kämna leek de lachende derde te worden, maar het Colombiaanse snorretje gaf bij 3 prikken geen krimp.

    

   In de sprint (?) leek Kämna dan toch de angel uit te delen, maar Martinez vond de sleutel van de Duitse gevangenis en zette de zinderende finale helemaal naar zijn hand.

   De ontknoping voor de ritzege:

   Colombia treurt

   Bij de tenoren nam Ineos in het laatste wedstrijduur de fakkel van het controlerende Jumbo-Visma over.

    

   Het eventuele plan van de Britse succesformatie viel helemaal in duigen toen Bernal een Sloveens salvo in de slotkilometers niet kon beantwoorden.

    

   Roglic en Pogacar buffelden hand in hand door, het Colombiaanse klassementsgeweld was het kind van de rekening.

    

   Bernal verloor bijna 40 seconden, Uran en Quintana deden geen haar beter.

    

   Voor de Franse klanten werd het al helemaal een potje ellende. Bardet en Martin moesten een kleine pandoering doorslikken. 

   De ontknoping bij de klassementsmannen:

   Het moment waarop Roglic en Pogacar Bernal in de steek laten:

   Groene trui Bennett komt doodop boven: "Je hebt het gehaald, jongen"

   Rituitslag Stage 13Rituitslag Stage 13

     naamploegresultaat
   1Daniel MartínezEF15:01:47
   2Lennard KämnaBOH+4
   3Maximilian SchachmannBOH+51
   4Valentin MadouasGFC+1:33
   5Pierre RollandBVC+1:42
   6Nicolas EdetCOF+1:53
   7Simon GeschkeCCC+2:35
   8Marc SolerMOV+2:43
   9Hugh CarthyEF1+3:18
   10David De La CruzUAD+3:52