3e keer, goeie keer voor Hirschi: beresterke Zwitser beloont zichzelf in Ardense finale

Tour de France: Rit 12
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 218 km
location 12:00: Chauvigny - 17:08: Sarran
trophy Marc Hirschi
einde
startfinish
0306090120150180218

  De jonge Zwitser Marc Hirschi heeft zijn sterke Tour-debuut bekroond met een 1e profzege. De beloftewereldkampioen van 2018 was in deze Tour al eens 3e en 2e en bezorgt Team Sunweb nu een 1e triomf. De Belgen kwamen in een finale à la Luik-Bastenaken-Luik nooit in aanmerking voor winst. Benoot lanceerde Hirschi, Devenyns werkte met Alaphilippe in de achtervolging, maar Hirschi was de sterkste van het lot. Primoz Roglic behoudt het geel.

  Bekijk hier het verslag van de 12e rit:

  De 12e etappe van de Tour in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Hij is nog maar 22 jaar, maar Marc Hirschi is een van dé smaakmakers in deze Tour. De wereldkampioen bij de beloften van 2018 - voor de betreurde Bjorg Lambrecht - bewijst nu al dat hij zal uitgroeien tot een absolute kanjer.
  • Verliezer van de dag: De putsch van vorige week vrijdag in Lavaur draaide voor Bora-Hansgrohe al op een halve ontgoocheling uit na de haperende ketting van Peter Sagan, de beloning oogt vandaag niet veel beter.
  • Pluim van de dag: Sunweb is een van dé teams in deze Tour. Het treintje van Cees Bol blinkt uit, de vrijbuiters rolden de rode loper uit voor de Zwitserse ritwinnaar. Veel kopstukken zijn de voorbije jaren vertrokken door het gebrek aan zuurstof bij het strenge Sunweb, maar het team vindt zichzelf keer op keer uit met toptalenten. 

  Het plan van Bora-Hansgrohe en Peter Sagan

  Na alle heisa van gisteren wilde Bora-Hansgrohe antwoorden met de pedalen.

   

  Peter Sagan werd echter geschaduwd door groene trui Sam Bennett en kon een stekje in de vlucht van de dag en bijhorend puntengewin vergeten.

   

  De kopgroep werd overigens al bij al vrij snel geboetseerd, maar het zestal met onder meer Luis Leon Sanchez en Kasper Asgreen mocht niet dagdromen.

   

  De maats van Sagan hadden het geweer namelijk van schouder veranderd en hoopten de lastige finale – op een Ardennenparcours – te overleven en zo aan de finish te kunnen oogsten.

   

  Het plan – in samenwerking met CCC – oogde veelbelovend, maar in de finale plafonneerde de nummer 2 in het groene klassement al heel snel. 

  Het plan van Sunweb en Marc Hirschi

  Bora-Hansgrohe had met Maximilian Schachmann gelukkig nog wel een plan B, maar de Duitser was vooral een bevoorrechte getuige van een masterclass van Sunweb.

   

  Hun draaiboek was perfect en werd tot in de puntjes uitgevoerd: Tiesj Benoot en Soren Kragh Andersen waren de luitenanten van Marc Hirschi op de cruciale colletjes in de finale.

   

  Op net geen 30 kilometer van de finish ging de Zwitser in zijn eentje op zoek naar zijn oververdiende ritzege.

   

  In de achterhoede weerde Julian Alaphilippe zich wel als een duivel in een wijwatervat, maar de Fransman botste op zijn eigen limieten en op een uitmuntende Zwitserse solist. Bovendien werkte de aanwezigheid van 2 Sunweb-waakhonden extra verlammend.

   

  Hirschi hield deze keer wel overtuigend stand en spoelde zijn baaldagen in Nice en Laruns uit met een knaller in Sarran. In de achterhoede regelde Sagan toch nog het sprintje in het peloton, al schiet hij er geen sikkepit mee op.

  Benoot versnelt en krijgt Kragh Andersen mee

  Sunweb neemt het in handen: Benoot, Hirschi en Kragh Andersen mee in kopgroep van 6

  Hirschi gaat er bergop als een speer vandoor

  Rituitslag Stage 12Rituitslag Stage 12

  Fase per fase

  1. 17 uur 11. In het peloton wint Sagan de sprint voor de eer voor Van Avermaet en Stuyven. Dat zal hem nog enkele puntjes opleveren. .
  2. 17 uur 11. Sterke Hirschi houdt stand in het slot en wint de 12e rit in de Tour.

   Sterke Hirschi houdt stand in het slot en wint de 12e rit in de Tour

  3. 17 uur 10. Alaphilippe komt na zijn pechmomentje eenzaam binnen op meer dan anderhalve minuut. De Fransman is goed, maar niet goed genoeg.  .
  4. 17 uur 09. De tweede plaats is weggelegd voor Rolland, Kragh Andersen maakt het feest van Sunweb compleet als derde. .
  5. 17 uur 07. Ritwinnaar: Marc Hirschi na een solo van 28 kilometer. Na een dagje van meer dan 5 uur rinkelt de kassa voor Sunweb en Marc Hirschi. We nemen onze hoed af: het plan was perfect en werd tot in de puntjes uitgevoerd. Chapeau! .
  6. Laatste km. Daar is de vod voor Marc Hirschi. Een extra beloning: de Zwitser kan met volle teugen genieten van zijn welverdiende overwinning.  . 17 uur 06.
  7. 17 uur 05. Alaphilippe kampt nu ook nog met mechanische perikelen. Een ereplaats mag hij op deze manier vergeten. .
  8. 17 uur 04. Nog 3 kilometer. We mogen de sterke Zwitser opschrijven. "Het is binnen", zeggen onze commentatoren. "Dit is een van de topfiguren in deze Tour." .
  9. 17 uur 02. Bij zijn derde poging lijkt Alaphilippe min of meer verlost van de ballast in groep 2. Toch niet: iedereen zit op zijn wiel. "Het is niet de Alaphilippe van vorig jaar, helemaal niet", ziet José De Cauwer. "Maar hij heeft natuurlijk al zijn rit gewonnen." .
  10. 17 uur 01. We kunnen een meetlat leggen tussen Hirschi en de achtervolgers: 48". De Zwitser mag ook Roche en Kragh Andersen bedanken in zijn speech vanavond. Zij zijn nu modelploegmaats. .
  11. 17 uur . Sunweb heeft dit perfect uitgetekend met zijn vrijbuiters. Michel Wuyts .
  12. 16 uur 59. Nog 7 kilometer. Alleen pech of een fenomenale inzinking kan Hirschi van zijn oververdiende zege houden. De 22-jarige Zwitser is tweedejaars bij de profs. In 2018 werd hij wereldkampioen bij de beloften voor de betreurde Bjorg Lambrecht. .
  13. 16 uur 57. Roche en Kragh Andersen spelen het spelletje perfect mee. Toch chapeau voor Sunweb, dat over de juiste pionnen beschikte om het plan tot in de puntjes uit te voeren. Met dank ook aan het werk van Bora-Hansgrohe. .
  14. Tijdsverschil. In de tweede groep spreken ze niet dezelfde taal. Herrada probeert het met een aanval in plaats van rond te draaien. De chronometer geeft nog altijd 44 seconden aan. . 16 uur 56.
  15. 16 uur 55. Wie in de achtervolging werkt, trekt met Alaphilippe naar het slachthuis. . Michel Wuyts .
  16. 16 uur 54. Soler en Schachmann gegrepen. De Spanjaard en de Duitser worden ingerekend door het groepje met Alaphilippe, waar Roche en Kragh Andersen de perfecte stoorzenders zijn.  .
  17. 16 uur 52. Nog 10 kilometer. Het ziet er steeds beter uit voor Hirschi. Er zit geen spatje verval op de Zwitser, Soler en Schachmann komen geen sikkepit dichter. En in de groep van Alaphilippe is de cohesie al helemaal zoek.  .
  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdNice - Nice156 kmKristoffKristoff
  2wegwedstrijdbergetappeNice - Nice185 kmAlaphilippeAlaphilippe
  3wegwedstrijd<